Hirdetés

Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz Kvazár #29192 üzenetére

    Minden hűtési folyamat egy termikus körben folyik le. Mindig a melegtől a hideg felé halad. Van egy paraméter, amit termikus ellenállásnak neveznek, azaz Rth. A teljes Rth a processzor (vagy bármilyen alkatrész) magjától/félvezető chip-től/struktúrától kezdődik és a "környezetben" (ambient) végződik. Ez felbontható 3 vagy több összetevőre: Rthj-c (junction to case), ami a chip-tok ellenállása, Rthc-a (case to ambient) azaz tok-környezet és hűtőborda esetén mág Rthhs (heatsink). Szőrszálhasogatva még bele kellene venni a ház szellőzését is, mert különbség van a házon belüli és kívüli hőmérsékletek között. Ezek mind sorba vannak kötve, mint áramkörökben valami ellenállások
    Az Rth mértékegysége a C/W a C Celsius fokot jelent. Amit szuggeráltam az az, hogy jócskán meghajtva a processzort (nem tudom mekkora lehet olyan üzemben a disszipáció) és ha a mérésed valamennyire pontos, akkor a mért 2-4 fok különbség mag és tok között egy nagyon jó érték, tehát nagyon jól tolja kifelé a hőt. Ezt a folyamatot kell megfelelően folytatni pasztával (aminek szintén van Rth-ja), hűtőbordával meg szellőztetéssel.
    Csak példának légből kapva:
    Ha a teljes Rth érték mondjuk 0.5C/W, a környezeti hőmérséklet 25C, a mag megengedett max hőmérséklete 75C, akkor kiszámítható, hogy a processzor 100W fogyasztásig hajtható, azon túl már nem tudja a hőmenyiséget "elküldeni" és egyre jobban melegedik, amig meghal.
    Remélem nem hibáztam. :)

Aktív témák