Új hozzászólás Aktív témák
-
doboa61
csendes tag
T. Fórumozók!
Első ízben jelentkezem. Egy furcsa problémám van P5Q alaplappal. A lapra 5 db merevlemez van csatlakoztatva. Mindegyiknek más-más hőfokot jeleznek ki a thermometer programok. (Többel is próbálkoztam)
Arra gondoltam, hogy a ház belső szellőzésén múlik. De többszöri szellőztetésmódosítást követően is maradnak az értékek, illetve jelentős kbségek.
Ma rájöttem a prontos teszt m,ódszerére.
Indításkor, kora reggel, 16-17 fokos szobahőmérsékletnél néztem meg. A ház át sem melegedhetett, mégis az értékek:Samsung 250 Gb-os 14 C fok
Samsung 160 Gb-os 16 C fok
WD 640 19 C fok
Samsung 160 Gb 12 C fok
Seagate 320 Gb 18 C fokvagyis valami miatt a kijelzés teljesen indokolatlanul 6 fokot ingadozik. Ez a különbség ezeknél a lemezeknél folyamatosan fennáll a hőmérsdéklet emelkedésekor vagy a kijelző programok váltogatásakor is.
A merevlemezekbe épített hőérzékelők ennyire eltérnek a valóságtól?
Vagy lehet ez az alaplap problémája?
Ha nem az alaplap probléa, elnézést hogy itt hozom elő, de gondoltam, hogy másokat is foglalkoztat a P5Q használók közül.
Minden választ előre megköszönök! -
plaszy
őstag
válasz doboa61 #6652 üzenetére
Szia!
Hát ez tök természetes jelenség, hisz különbözőek a vincsik, nem azonos a kihasználtságuk, mindegyik másképp forog, netán egyik még a másikát is fűti, stb.
Vagy szerinted mindnek azonos hőmérsékletűnek kellene lennie
Tehát szerintem semmi gond nincs a hőmérsékletekkel.
Alaplap hiba meg pláne nem lehet.[ Szerkesztve ]
Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=plaszy
-
twine
veterán
nem címezgetek külön, remélem mindenki megtalálja a neki való választ
Azok a HDD hőmérséklet különbségek teljesen normálisak...különböző gyártóktól, különböző kapacitású HDD-k, nem tudnak egyforma hőmérsékleteket mérni és produkálni...Az úgy jó ahogy van, a hőmérsékeletek meg amiket irtál egyenesen csodásak...lassan inkább melegitened kell őket, nem hűteni Egyébként semmi köze az alaplapnak a HDD hőfokához...
8pin-4pin...Ha valakit érdekel, nekem 4 pin van bekötve(mert annyi van a tápomon) és stabilan tudom a Quad-ot tuningolni....Nincs Drop, mondjuk azért mert azt kikapcsoltam (még ha veszélyes is,,,bár az álltalam használt feszeknél ha jól tudom még veszélyesnek sem lehet nevezni) ennyi..lehet használni 4 pin-el is...persze ezt már csak azért hogy leirjam...nem hiszem hogy sok értelme volna,,,miután láttam Hawk linkjét -
chege
aktív tag
Egy kis reklám [link]
-
plaszy
őstag
Hehe, jó kis lap...bár én most a Pro-val kicsit elégedettebb vagyok.
Egyelőre stabil benne a 8x500 1,264V-on. Igaz, hogy a 4x1 GB Kingmax 1066 most csak 1000-en megy 1:1-ben, és így 8,4/10,4/10,2/64 Everest eredményeket produkál.[ Szerkesztve ]
-
plaszy
őstag
EP35-DS4-em volt a 2 között. Ott mondjuk nem teszteltem ki mindent tökéletesen. Megvolt az 533-as fsb a 4x1 GB rammal stabilan, tovább nem erőltettem. Csak arra voltam kíváncsi, hogy a proci bírja-e.
Viszont most meg ebben a Pro lapban nem akaródzik összejönni az 533
Pedig a proci bírná, mint a fentiekből kiderült...most kicsit megvagyok lepődve...bár mondjuk a P5Q-ból is max. 520 fsb-ig bírtam csak elmenni, de azért gondolom, hogy ennek tovább kéne...valakitől hallottam, hogy 575 ennek vége...hát ettől még nagyon messze vagyok sajnos.[ Szerkesztve ]
-
Elisha_
tag
Váltottam 7022 32 bit-ről 7048 32 bit-re. A telepítés első újraindításánál megállt a gép amikor a bios felismeri a merevlemezt és nem ment tovább. A megoldás, hogy a hdd ahci-ről vissza lett rakva ide módba. Utána a win felment gond nélkül de azóta sem tudom a merevlemezt ahci módban használni. Próbáltam visszatenni a 7022-est, volt bios reset de semmi. Ha ahci van beállítva csak a hdd lehúzásával tudtam belépni újra a bios-ba. Elvileg nem lehet köze a win telepítéshez de előtte működött.
Valakinek ötlete?Asus P5Q, Core2Duo 8400 3Ghz, 4x1Gb geill DDR2 800Mhz, Asus HD4850 Ati vga, WD500 Gb HDD, Asus 500W táp, Win7 RC (build7100) 64bit
-
katt777
félisten
-
fagy53
nagyúr
Az idők változnak, de az ASUS szoftverei ugyanolyan bugosak, mint amikor két éve boldogult AMD-s koromban leszedtem róluk a szenteltvizet. Ez az inteles ASUS lap hasonlóképpen vaklármázik az ProbeII-vel és az AI Suite is kiszámíthatatlanul viselkedik, ráadásul logikátlan is mert a tuning beállítások után kéri az újraindítást... Éppen a BIOS-ban nem akartam állítgatni, hanem az OS-ben változtatni egy-két paramétert amit rögtön le is tesztelhetek, na ezt itt nem lehet!
Más is így van vele, vagy csak engem húz az ág vele?
A ventivezérlés is egy horror, miért nem lehet egy huszonezer forintos lapban a házventit user módban állítani, mi szükség van a CPU ventinél a kalibrációra, ha nem veszi figyelembe? -
plaszy
őstag
Én BIOS-ban állítgatom az értékeket, semmilyen szoftwert nem használok.
A ventillátor kérdést meg egy ilyennel oldottam meg. A első 12-es be - 900 rpm, a hátsó 12-es ki - 900 rpm, az oldalsó 12-es a ramokra 1020 rpm, az utolsó 12-es a Raptorra 1020 rpm. És így nincs hangjuk. A CPU-t meg hagytam az alaplapi 4-pinesen, ami Silenten van, és teszi a dolgát, ha emelkedik a hőmérséklet.[ Szerkesztve ]
-
plaszy
őstag
Igen, kilehet kapcsolni ha arra gondolsz. A Mode gombbal lehet a 4 venti közül választami. A nagy tekerőgomb benyomásával lehet kikapcsolni az adott ventit, amit a mode gombbal kiválasztasz.
De nekem csak 2 hely van elfoglalva a 4-ből, mert 2-2 egymással közösítve van
Holnap meg jön a GeminII és arra megy még plusz 2 12-es.[ Szerkesztve ]
-
fagy53
nagyúr
válasz Hawk1979 #6669 üzenetére
Veszem a fáradságot, de ha be akarsz lőni egy tuningot és egy pár dolgot lépésenként állítani, akkor nem egyszerűbb ha az OS-ben reboot nélkül megteszed ezt. Jelez a Prime95 és nem kell újraindítani, hanem a progiból visszaveszel pl az FSB frekiből stb, ha ezt mások megtudták oldani jól, akkor miért nem lehet ezt évek alatt rendesen megcsinálni?
A végleges beállítást persze a BIOS-ban kell beállítani, de addig egy csomó reboot-tól kímélhetnénk meg magunkat, ami mellesleg a vinyóknak sem tesz jót.plaszy: ez jó dolog csak nekem drága. Megoldottam ezt én is , de az ASUS-nak nem került volna semmibe, ha ezt megcsinálja rendesen. Amikről írkalok az nem anyag és költségigényes, ha nem odafigyelés kérdése.
-
fagy53
nagyúr
válasz colin81 #6681 üzenetére
Ezt csak akkor lenne igaz, ha az egész gép a hűtőbe lenne, de akkor meg a GPU hőm. nem stimmel. Vagy a lapod félreméri a procit, vagy a Tjmax nincs jól beállítva az Everest-ben. Meg kellene nézni a RealTemp-pel miután ott beállítottad a Tjmax-ot a procira vonatkozó Intel adatlap alapján.
A környező hőmérsékletnél csak melegebb lehet bármi ami energiát disszipál. -
Hawk1979
őstag
válasz colin81 #6681 üzenetére
Ezerszer le volt már írva ide is,hogyha levegővel hűtöd a géped,akkor az nem mehet a szobahőmérséklet alá.Most vagy nincs fűtés nálad,vagy valami nagy gebasz van.
Pl.21fokos szobában a minimum érték is legalább 21fok lenne,és az még mindig badarság hiszen a bekapcsolás pillanatától már "fűt" a gép tehát még a leghidegebb rész is pár fokkal melegebb kell legyen.
Uff -
colin81
tag
belehet ezt állítani valahol a jó adatot írja
-
_Bishop_
tag
Sziasztok!
1 P5QL-E alaplapom van és sajna nincs meg hozzá a support DVD, viszont kéne csináljak 1 RAID Driver disket. Nem lehet vhonnan letölteni? Vagy egyéb ötlet?
Előre is THX! -
Symbio
senior tag
-
Zoleee89
aktív tag
Sziasztok.
P5q alaplapom van e8400-as processzorral.cpu voltage 1.00625
cpu gtl reference auto
cpu pll voltage auto
fsb termination auto
dram voltage 2,2
mb voltage auto
sb voltage auto
pcie sata voltage auto (gondolom ezt nem kell változtatni)
load-line calibration
cpu speread spectrum
cu clock
nb clock skecpu margin engancementEzeknek az alap értékét meg tudná nekem mondani valaki??
Előre is köszönöm szépen a válaszotokat.
Zoleee -
_Bishop_
tag
Hi!
Bakker, vak vótam! Má néztem az oldalt csak rossz helyen kerestem!
Azé THX!
[ Szerkesztve ]
-
Symbio
senior tag
-
Zoleee89
aktív tag
Másik kérdésem h az expressgate-t h lehet beüzemelni?Nálam mindig hibát ir ki induláskor ha be van kapcsolva.
[ Szerkesztve ]
-
vuk777
aktív tag
válasz Zoleee89 #6697 üzenetére
addig hibát ír amíg nem telepíted fel! ha tnincs telepítve akkor meg bios-ban kapcsold ki és nem fogsz hibaüzenetet kapni induláskor!
ha szeretnéd használni gyári dvd betesz és instalálod az expressgatet persze bios-ban engedélyezni kell feltéve ha nem tiltottad le ott![ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Gigabyte Aorus B550i Pro AX AM4 ITX alaplap - ELKELT!
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
- Beszámítás! ASUS STRIX Z390-I GAMING DDR4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- ASUS PRIME X570-P
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest