Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • petakpa1

    őstag

    Van egy Amd Ryzen PC-m, amiben két meghajtó van jelenleg:
    1) NVM csatolós SSD, erről bootol és fut a Win10 (alaplap UEFI módban van, így is bootolja a Win-t, partíciós séma pedig GPT)
    2) Sata3 csatolos HDD 3Gb-os, ezen csak adatok vannak, partíciós sémát most nem tudom, de nem is számít.

    Szeretnék berakni még egy meghajtót:
    3) Sata3 csatolós SSD-t, a célból, hogy USB-s pendrive-ról erre is telepítsek egy teljesen különálló Win10-et, azért, hogyha valami új programot akarok kipróbálni, akkor azt erről az SSD-ről bootolt Win10 alatt tenném meg. (Nyilván amikor Sata ssd-re feltelepült a Win, akkor 1 és 2 meghajtókat Offline állapotba tenném Win10 lemezkezelőjében)

    Azt, hogy 1) vagy 3) eszközről bootoljon a PC a BIOS (akarom mondani UEFI) boot menujéből választanám ki közvetlenül post csippanás után. Nem szertetnék szofveres boot menüt se nvm se sata SSD-re.

    A Win10-et egy MediaCreation tool-al készített Win10 telepítő pendrive segítségével telepíteném a Sata SSD-re. Nyilván úgy, hogy USB telepítőről bootolnék, majd a telepítő elején manuálisan kiválasztanám, hogy a sata SSD-re telepítse a Win10-et.

    Kérdésem, hogyha a fenti módon csinálom, akkor
    - ugye USB-s Win10 telepítő nem fog belebarmolni nvm csatolos SSD filerendszerébe? (hiszen a sata SSD-t adom be neki telepítés helyeként)
    - amikor majd (i) a telepítés második lépésében már satas SSD-ről bootol fel a Win telepítő és véglegesíti a telepítést, illetve (ii) amikor már sata SSD-re feltetelepült kész Win10-et bootoltatom, akkor ugye Win10 nem fog belebarmolni nvm-es SSD file-rendszerébe.

    Célom az lenne, hogy két teljesen különálló OS-t tudjak bootolni mind az nvm mind a satas SSD-től. úgy, hogy azok ne buzerálják egymást egyáltalán! Fog ez így menni, vagy Win10 mindenképp bele fog piszkálni a másik (amelyikről épp nem bootolok) meghajtóba?

    [ Szerkesztve ]

    "... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

Új hozzászólás Aktív témák