Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Noddy #9359 üzenetére

    Így van, a szülők sokszor azért kereszteltetik meg a gyereket, mert ki tudja, ártani nem árt. Meg hát társadalmi elvárás is, bizonyos körökben. De erről nem a keresztelés intézménye tehet.

    Fizikailag a keresztelés, gyónás, és még néhány hasonló egyházi szertartás lényege, hogy az emberhez közelebb hozza az isteni dolgokat. Ha cselekszem is, az egy mélyebb elhatározást feltételez.

    A gyónás intézményét sokan kritizálják. Pedig annak is pont az a lényege, hogy bemész, előtte összeszeded, átgondolod a bűneidet, és valódi bűnbánaton mész keresztül. Majd hangos szóval ki is mondod ezt, vállalod, hogy ezt tetted, de ezen változtatni szeretnél. Ráadásul nem a "semminek", hanem egy látható élő embernek mondod el. Aki esetleg segíteni is tud neked, hogy hogyan tudsz közelebb kerülni Krisztushoz. Szó sincs róla, hogy a pap bocsát meg, vagy hasonló. De itt is ugyanaz a lényeg, elhatározás, és fizikai cselekvés.

    A keresztelés is hasonló. Egy magasabb fokú elkötelezettséget jelent, ha ténylegesen odaállsz a keresztvíz alá és átesel a szertartáson. Ez benned is megerősíti a szándékot.

    Érdekes, de bárki keresztelhet, nem szükséges papnak, vagy lelkésznek lenni ahhoz, hogy keresztelhess.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák