Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23547 üzenetére

    "...menjetek el a nemzetekhez, és tegyetek tanítványommá minden embert az egész világon! Merítsétek be őket... (...)Tanítsátok őket, hogy engedelmeskedjenek mindannak, amit én parancsoltam nektek!"

    Ez maga a (későbbi terminológiával) papság intézménye, a szervezett egyház, mely a világi misszió (hatalmas feladat) okán lett szervezett struktúra (egyébiránt Jézus útmutatásai alapján).
    Adott a forrás (Jézus --> kanonizált bibliai szöveg) + hagyományok + teológiai értelmezés. Ezekre épül a keresztény (katolikus és eltérésekkel de kb. a protestáns) egyház, amely segít áthidalni az ember számára véges, múló időt (nem mindenki születhetett Jézus szomszédjának), hogy megismerjék mit+hogyan.

    Az egyéni, belső, megélt hit fontos (nélkülözhetetlen), de elszakadva a forrás(ok)tól, gyakorlatilag annak veszélyével jár, hogy mindennemű támpont, útmutatás nélkül félrehord. Isten segíthet, de hány ember tett dolgokat Istenre hivatkozva (merényletek, öngyilkosság), amik teljesen szembemennek a tanításokkal... ergo ők úgy élték meg, mintha, pedig...

    A gondot az szokta okozni, hogy a szervezet (az egyház) alkotóelemeinek (az emberek, a papok, a szerzetesek, apácák, stb.) bűnelkövetései rásülnek az egész kócerájra, így az egyéni hívő elfordul az intézménytől. Nehéz összeegyeztetni a szent tanítást a mocskos dolgokkal...

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák