Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Buthán

    csendes tag

    válasz pocokxx #20737 üzenetére

    „Azt látta be, hogy, ha továbbra is ilyen heves helyi harcok dúlnak vallási meggyőződésből”
    A heves harcok nem vallási meggyőződésből dúltak. Önmagában egy vallásos ember soha nem támad a szomszédjára csak azért, mert annak más a vallása. Csak akkor teszi ezt, ha a hatalom (legyen az a világi vagy az egyházi) erre ráveszi, manipulációval vagy paranccsal.

    „Nagyon idilli világot festesz le azzal, hogy mindenki Krisztus tanítása szerint él...”
    Nem. Én azt írom, hogy így kellene. De sem ti, sem a korábbiak nem így élnek. Viszont azt meg akarták határozni, milyen is az „idilli” élet, és az általuk meghatározottól eltérőket üldözték.

    „Ahol szilárd a meggyőződés, ott elkerülhetetlen a konfliktus is.”
    Nagyon nem mindegy, milyen konfliktus. Itt is van, hiszen én támadom a hiteteket. De eszembe nem jutna fizikai agresszióval, erőszakkal arra kényszeríteni benneteket, hogy tagadjátok meg a hiteteket, és azt valljátok, amit én jónak. helyesnek látok. Szemben a ti egyházaitokkal, akik ezt évszázadokon át meg merték tenni.

    „De, ha valaki fennhangon hirdeti, és együgyűnek nevezi a pápát, aki az akkori világ első emberének tekintendő, annak már számolnia kell a következményeivel is.”
    És te ezt komolyan gondolod? Ennek alapján Luther és Kálvin is máglyára érdemesek, ugye? Tehát az összes lutheránus és kálvinista is. És a baptisták, az unitáriusok is. Ráadásul óriási tévedésben is vagy. A 17. század elejére a pápa réges-rég nem tekinthető a világ első emberének. De ezzel önkéntelenül rá is mutattál az egyház ősbűnére: a világi hatalommal való összefonódásra, sőt, a világi hatalomban való dominanciára törekvésre, ennek minden következményével. Pl. az ideológiai terrorral.

    „Egyébként te most nem ítélsz meg "vallási tévedéseim" miatt...?”
    Nem, én azért ítéllek el és tartalak kevélynek, mert úgy gondolod, hogy bármikor jogos volt ilyen indokkal bárkit megölni. Hogy azt sugalmazod, hogy csak a jelen állapotok miatt nem küldelek máglyára pedig azt mutatja, hogy nem tudsz elvonatkoztatni a saját gondolatvilágodtól, azt hiszed, csak ilyen kategóriákban lehet gondolkodni.

    „egy kalap alá venni az egyházat és a nácizmust nekem épp elég "történelmietlennek"”
    Neked. Nekem meg ugyanaz a saját hatalma védelmében minden más véleményt elnyomó mentalitás mutatkozik meg.

    „gyűlölettől vezetett véleményalkotásnak tűnik”
    Hogy is van a mondás: a bűnt gyűlölöm, nem a bűnöst. Ezen elvek alapján gyúltak a máglyák is.

    „de hiszem és vallom, hogy hitelesen adja tovább Krisztus tanítását”
    No, ebben nem értünk egyet.

    „Badarság az a képzet, hogy az egyházban minden kor minden embere feddhetetlen, de az is, hogy emiatt az üdvösség jó hírét is megvessük.”
    Az a baj, hogy az egyházad által alkalmazott fenti elveket összekevered, mikor azt hiszed, hogy ha valaki az egyházad tevékenységét hiteltelennek tartja és elveti, az a jó hírt is elveti. Pedig lehet, hogy épp az utóbbi miatt veti el az előbbit.

    Csak nézek, Buthán.

Új hozzászólás Aktív témák