Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz Pala #1056 üzenetére

    Időnként nem tudom, hogy komolyan gondolod-e, amit írsz, vagy tudatosan provokálsz.... Egy nicknév mögött bármi meghúzódhat. :)
    Beszélsz a saját világképedről, és ezen keresztűl ítéled meg pld a zsidó ókori gyakorlatot. Nem csak megítéled, hanem elítéled. Elítéled a tudományosság, a természet törvényei alapján. Elítéled, mert erőszakosan térít azzal, mert alternatívát ad a te elképzeléseidnek...
    De akkor most nézzük más szemszögből a dolgokat.
    Van egy pala elmélet, ami semmiben nem tér el egyfajta isten vallásos tiszteletétől. Hozzá kevered az áltudományos elméleted, amellyel igazolni véled magad. De amit te írsz nem több egy ember véleményénél, nincs tudományos igazolása, bizonyítéka, max a te elméletedbe való hited igazolhat..... :)
    Abban a helyzetben vagy, amit másban elítélsz.... Azt kritizálod, ami a te hited alapja is.
    Azt mondod, hogy a körülmetélés bűnös tevékenység, az áldozás bűnös tevékenység, a TE érékrended alapján. Valójában a TE szubjektív világképed alapján ítélsz, és számonkéred máson az objektivitást. TE mondod ki, hogy mi a jó és mi a rossz. Ez a TE vallásod, a TE hited alapján van. Más kérdés, hogy a Biblia pont ezt tartja a bűn alapjának, mármint azt, hogy az ember maga akarja meghatározni, mi a jó és rossz. És erről már a Biblia elején találkozhatunk....

    Ezek után nem fogok vitatkozni a te elméti ''jó és rossz'' meghatározásod alapján azzal, hogy az Isten által rendelt dolgok jók, vagy rosszak.
    Csak annyit jegyzek meg, hogy a véresáldozat tényleg szörnyű dolog, de ez is csak arra mutat, hogy milyen szörnyű az a bűn, ami elszakít a Teremtőtől. Tudomásul kell venni, hogy a megbocsátás olyan dolog, ahol nem az bűnhődik, aki elkövetett valamit, hanem más, ártatlan személy (vagy állat).

    Az ókorral foglalkozó történelem tudomány írásos emlékekre, régészeti leletekre, településnevek eredetére stb hagyatkozva állít valamit. És ehhez felhasználja a Bibliát is, mint írásos emléket. Mert hát a többezer éves tekercsek komoly történelmi leletek. És bármilyen meglepő, a modern történelemtudomány számos bibliai történet megtörténtét valószínűsíti a párhuzamos emlékek, leletek stb alapján. Tehát, mikor a Biblia egészét mesének nevezed, akkor olyan történeteket is mesének nevezel, ami a tudomány által is ''hitelesítve'' lettek, sőt bizonyos tényadatokat pont innen vettek a történészek. Egyes fáraók életéről kevesebb az írásos emlékünk, mint Izrael első királyának tetteiről a Biblia alapján. Ezzel nyugodtan kijelentheted a logikád alapján, hogy mese a törikönyvben bemutatott fáraó kora és élete :).

    [Szerkesztve]

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák