Hirdetés

Aktív témák

  • 7

    addikt

    1: KDE, Gnome, Xfce NEM ablakkezelők, hanem úgynevezett Desktop Environmentek (DE), azaz panelekkel, órával, mindenféle marhasággal együtt vannak, tehát egy komplett grafikus környezetet kapsz velük.
    Az ablakkezelő ennél sokkal kisebb dolog, az csak az ablakok "díszítéséért", rendezési módjaiért, esetleg egy menüért felel. A Gnome alapértelmezett ablakkezelője pl. a Metacity.

    Ablakkezelő (WM) futhat DE nélkül, hogy kevesebbet zabáljon. Van egy rakat olyan ablakkezelő, ami kisméretű, egyszerű, nem zabálja az erőforrásokat (openbox, fluxbox, dwm, awesome, icewm, pekwm, stbstb). És itt jön képbe az, hogy:

    2: Értelmes, körültekintő alkalmazásválasztással akár még 128 MB RAM-mal bíró gépeken is normális sebességgel lehet X-elni. Ennek ellenére, tekintve, hogy ezeket a gépeket mire szokták manapság használni (torrent, router, firewall, server, stb) én sem javaslom, akkor már egyszerűbb a GRUB-ba bedobni egy vga=akármennyi paramétert, hogy nagyobb felbontású parancssort kapjunk, amiből kényelmesen feltehetünk mindenféle karakteres felületű programot (amik egyébként általában stabilabbak, kisebbek, gyorsabbak is grafikus társaiknál).

Aktív témák