Hirdetés

Aktív témák

  • hcl

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz rybank #41868 üzenetére

    Hú de jól lemaradtam itt a témákról. :)

    A Linux kernele ugye nyílt forrású. Ez azt jelenti, hogy leszedheted magadnak a forrást, és akár te is lefordíthatod magadnak, mint egy bármilyen programot, persze a saját igényeidhez alakítva. Gyorsabb nem lesz olyan hű de nagyon egy amúgy erős gépen, inkább csak adott feladathoz lehet optimalizálni. Ha van valami speckó hardvered, akkor pl. beleteheted a driverét a kernelbe, stb.

    (Linux alatt alapból azért nem kell driver a legtöbb dologhoz, mert a kernel tartalmazza, vagy befordítva, vagy modulban.)

    A legtöbb gépen tök felesleges kernelt fordítani, mert macera, és a gyári teljesen jól működik -> frissítéseket meg kapod hozzá, nem kell neked mindig beletenni az újabb dolgokat. (Az asztalimon nekem sem sok haszna lenne pl.)

    Én azért akartam a HP laptopomra sajátot, mert az egy Pentium 3, 256Mb RAM-mel, és öreg winyóval. Ezen a Lubuntu is nagyon döcög, pl. egy Blackbox/Fluxbox ablakkezelővel is. Pl. Youtube el lehet felejteni (és pl. szeptemberben majdnem végig ez volt az egyetlen gépem). Szóval ezen minden lehető eszközzel kéne gyorsítani. Korábban már próbálkoztam fordítással, 1-2 évente rám jön :D , de nem nagyon sikerült, most gondoltam ráérek, lássuk.

    Közben kiderítettem, hogy volt e téren fejlődés, a kernel-package csomagot kell feltenni, és az szépen alkot telepíthető Debian csomagokat a lefordított kernelből -> ha elrontod, sem lesz baj, mert a GRUB-ban kiválasztod a gyárit, és bootol azzal, lehet újra próbálkozni.

    A lényeg, hogy kidobáltam azokat a dolgokat, amik úgy sincsenek a gépben (PCIE, NVIDIA+ATI VGA driverek, felesleges hangkártya driverek, SATA cuccok, rakat flashchip driver, TV tuner driverek, stb felesleges dolgok,amiket nem használna soha. Meg beállítottam, hogy preemtív legyen.
    Persze ez sokadik próbálkozásra jött csak össze (szegény vasnak egy fordítás fél nap volt :D )

    Most a saját fordításúval érezhetően gyorsabb egy kicsit, mint a gyárival, és valamivel kevesebb ramot is eszik.

    [ Szerkesztve ]

    Mutogatni való hater díszpinty

Aktív témák