Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • CheGhost

    aktív tag

    Sziasztok!

    Hosszú kihagyás után újra elkezdtem kicsit bolygatni a router lelki világát, és ebben a topikban keresni/olvasgatni. Egy kis tapasztalatomat szeretném megosztani.

    A szüleimnél volt régen az egyetlen router és én is. 1-2 éve lecseréltem a topik témáját adó 1043v1-et ASUS RT-N18U-ra, mint olyan sokan, többek között a minden tekintetben nagyobb teljesítmény miatt. De a 1043 nem sokat pihent, mert velem együtt elköltözött... :)

    Eddig a lakásomon suste 0.8.1 firmware alatt tette a dolgát szinte hiba nélkül. Azért szinte, mert (1) az utóbbi időben az ipdns ddns-nél egyszer csak elkezdett össze-vissza frissíteni pár percenként változatlan ip mellett, amiért többször is kaptam emailt. Ezt ideiglenesen a frissítés több napra történő kitolásával kezeltem, de a ipdns log-ját elnézve, csak tüneti kezelés volt, mert így is össze-vissza frissített, csak kicsit ritkában.
    Illetve (2) a fent megnevezett másik routerrel próbálkoztam vpn kapcsolatot összehozni. Az asus a server, a 1043 cliens, de többszöri próbálkozás után sem sikerült.
    Valószínűleg mindkettőt további próbálkozás és kitartás hatására előbb-utóbb megoldottam volna, de

    tegnap felraktam a gargoyle 1.8.1 firmware-t, amiben elvileg egyszerűbb az openvpn-t beállítani, ezt még nem próbáltam ki, ehhez még egy kis ráhangolódás kell, illetve jelenleg úgy gondolom, hogy nincs sok szolgáltatásra szükségem, ami korábban megakadályozta, hogy áttérjek a suste build-ről. És itt érkeztünk el, hogy miért írok:

    A gargoyle alap esetben nem támogatja az ipdns-t, illetve semmilyen custom ddns-t. A topikban rákeresve sem találtam megoldást. Így megpróbáltam módosítani a fájlokat... és úgy tűnik, sikerült.
    Ha simán csak felvesszük a ddns listába, pl. nekem egy noip.com-osomhoz hasonlóan, hibára fut, mivel nem ismeri a szolgáltatót, így a szolgáltatók közé kell először felvenni, azaz /etc/ddns-providers.conf fájlban egy új szolgáltatót beszúrva, a "no-ip.com"-os részt átmásolva, majd elég csak az első sorában az url sort átírni a ipdns.hu-n megadottra, de figyelni kell, hogy a szögletes zárójeleket meg kell duplázni. Mentés után a web-felületen már ki is választható a legördülő menüből, és a három kért adatot megadása után hozzáadva, majd "force update", és ha mindent jól csináltunk, akkor a dátum és időt kiírva hiba nélkül frissített a rendszer.

    És mindezek mellett minden tiszteletem vargalex, suste és Headless kollégáknak, akik fáradhatatlan munkával lehetővé tették saját build-jük által az openWRT felhasználóbarát és a szükséges szolgáltatásokkal ellátott és több ízben módosított változatát, ami sok kellemes percet, élményt és tapasztalatot jelentett eddig nekem. :R

    [ Szerkesztve ]

    *** Ha egy probléma megoldódik, akkor kérjük a megoldást is leírni, nem csak annyit, hogy "megoldódott"! *** Hosszú log-ok esetén külső oldal ajánlott mindenki lelki békéjének megőrzése céljából! https://pastebin.com ***

Új hozzászólás Aktív témák