Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    válasz fecus #91172 üzenetére

    Elvileg a "mi jár", az attól is függ hogy mennyi volt a fizetés (abban nem vagyok biztos, hogy direktben a levonás összegétől függ-e).

    Van az, hogy mennyi éved gyűlt össze és ez egy szorzó lesz. Ha kevesebb, akkor nem 100%-kal, hanem keveseb részével indulsz a kiszámolt összegnek. A jogosultsági időnél nem számít az, hogy mennyit fizettél be, csak az idő számít. Az összegnél viszont már számít, hogyha nem teljes értékű volt a befizetés (pl kata 50e főállásos vs 75eft). Valamint az összeg maga is számít.

    Volt anno, hogy egy rokonnak nyugdíjbamenetel előtt derült ki, hogy hiányzik 5 éve, mert az akkor őt munkaáltató önkormányzat nem fizette utána. És felajánlották neki, ha befizeti valamekkora (milliós) összeget, akkor azzal kiválthatja az éveket.

    De a közelmúltban változott valami a számításban is, mert tán az utóbbi néhány évtől jobb összegeket varázsoltak ki, mint előtte.

    De ha nincs valami spéci kategóriád, akkor szerintem nem nagyon lehet hamarabb nyugdíjba menni, mert végülis a matek arról szól, hogy x saccolt év alatt feldobod a patkót és arra fizetnek majd valamit. Az biztosan megoldható, hogy 100%-nak számítson majd az akkori korhatárt elérve, ha fizetsz be pénzt. Más kérdés, hogy lehet egy számlán / magánnyugdíjban összegyűjteni lehet jobban megériheti, mint az államkasszába bedobni. Attól függ hány év.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák