Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ronin s8

    senior tag

    válasz Miamiquake #73922 üzenetére

    Kicsit hasraütéses a kategóriák határa, de legyen! :)
    Én a zsebóra korszak végére tenném az antik korszak végét (emígyen nyílvánvaló, hogy nincs konkrét évszám). :P Egyértelműen ez volt az aranykor. Minden elv, technika kipróbálásra és bevezetésre került. A sorozatgyártás is hosszú-hosszú múltra tekintett vissza. Hihetetlen, ma már emberi ésszel felfoghatatlan technikai újítások garmadája született.
    Az újabb korszakot én 1926-tól indítanám. Ekkor vezette be ugyanis a Rolex az Oyster tokot. Ezzel vált egyértelműen stabillá, megbízhatóvá a karóra. Az automatika is nagy fejlődésnek indult. Szép lassan a többi cég is átvette vagy kifejlesztette a saját vízálló és automata óráját. Az IWC és a Patek (és még pár cég) még nem. Ők későn reagáltak. Azt gondolták, a luxus image pótolja a fejlesztéseket.
    Végülis könnyű helyzetben voltak: az '50-es évekre készen voltak az óraipar legjobb, legszebb szerkezetei. Egy akkori Patek jobb, kevésbé érzékeny, mint egy mai. A mai Rolex szerkezetek ősei is megvoltak (kivéve a kronográfot). :)
    A '70-es években aztán beütött a krach. A kvarc korszak első évtizedében szinte hetente ment tönkre egy-egy régi patinás cég, végül sokezer szűnt meg - nyomtalanul. Ebben a korszakban a még talpon maradók is kínlódtak. A Rolex is csak agresszív amerókai marketingjének köszönhette, hogy túlélte a válságot, sőt: egyedül ő emelt (persze) óvatosan árat. A Vacheron pl. gyalázatos órákat tokozott bérben, a JLC nem különben! Zenith-ről, Breitlingről - és a többiről - ne is beszéljünk...
    Ez a korszak tehát minden szempontból visszaesés volt.

    Én igazság szerint a mai modern korszakot sem tartom túl jónak, miközben soha nem készült még ennyi jó óra. De igazi fejlesztés nincs. Régi terveket porolnak le, vagy polimerizálják a spermát valami különlegesnek szánt számlaphoz. Ennyi... :O

    [ Szerkesztve ]

    "Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

Új hozzászólás Aktív témák