Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • JackFeryll

    őstag

    válasz Empsepo #46371 üzenetére

    Szigorúan bőrcipőkről van szó, mivel klasszikus öltözködésről beszélünk(beszélek).
    A teljesen casual cipők (pl chukkák) közt van kivétel. (pl Clarks Desert Boots 30-40 közt vannak és tényleg nem rosszak, népszerűek komolyabb körökben is)
    A klasszikus angol cipőknél (oxford, derby[bluchers],loafers, balmoral és ezeknek az összes variánsa (wingtip,short/longwing, cap toe, split toe, medallion, saddle) viszont más picit a helyzet. (de a drága az előzőben sem éri meg)

    Szóval klasszikus vonalon kapsz egy rossz minőségű ragasztott talpú nem mellesleg nem túl szép cipőt olcsón és ha használatban van akkor kibír 1-2 szezont és vehet újat az ember. Ez árban megérheti, de az összhatás nem a legjobb és akkor még finom voltam.
    Vannak drága cipők ragasztott talppal rossz minőségű bőrrel (pl a LLoyd cipők) amik viszont sehogy sem érik meg. Nem tartósak, de már drágák ahhoz, hogy évente cserélgesse az ember.
    Itt jön a képbe a jobb minőségű cipő ami (általában) goodyear varrott (könnyen cserélhető a talp) esztétikus és kibír 10 évet. Persze a talpat kell cserélni időnként, de valószínűleg olcsóbban jössz ki így is mintha sűrűn cserélgetné az ember a tönkrement cipőit, amennyiben viszont mégsem olcsóbban hanem nagyjából egál lenne a végösszeg akkor is egy sokkal szebb és igényesebb cipőben jártál.
    Néhány márka Loake 1880-as szériája, Grenson, Allen Edmonds, (ezek voltak az olcsóbbak), Alden, Crockett & Jones, Cheaney, Edward Green, VASS! stb...)

    Persze a legolcsóbb goodyear varrott cipőket sem érdemes megvenni(mondjuk általánosan 200 font alatt), mert azok sem a tartósságukról híresek + a corrected grain nem a legszebben ráncolódik és a fényezés is természetellenesebben néz ki mint a full grain.

    Igazából nem az olcsóbb és a drágább cipőkről akartam írni, hanem arról, hogy általában a középárban (30-80ezer) található cipők semmivel nem tartósabbak mint egy 20ezres cipő. Így ha számít a pénz akkor vagy olcsóbbat vagy drágábbat érdemes venni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák