Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • petipetya

    nagyúr

    válasz Foose #260207 üzenetére

    Támpontot adhat a videó, de az érzést nem helyettesítheti, hogy milyen lenne ha valamelyik szerkezet pár napig a csuklódon lenne.

    A Casio G-Shock G-5600UE-1DR télen pulóver/kabát alatt is elketyeg, a szobában lévő közvetett napfény elegendő volt neki ahhoz, hogy mindig a legmagasabb töltöttségen maradjon. Nyilván a Hold sötét oldalán már bajban lenne.

    Az automata nekem is sokszor birizgálta a csőrömet, viszont alapból ezernyi kérdés társul hozzá: Pontos lesz? Minden nap hordani kell? Mi van, ha bringával megyek az irodába, akkor napközben cserélgessem a Casioval? Lehet koronáról húzni, vagy csak rázni lehet? Stb.

    Habár van egy Vostok Komandirskie K35, vastagsága miatt nem annyira praktikus pulcsi alatt. Ezt leszámítva a hasonszőrű Vostok Amphibia órákkal együtt remek tapasztalat lehet arra, hogy milyen egy automata órát hordani? Nagy valószínűséggel pontos lesz, ám erre sosincs garancia. Nyilván lehet állítgatni, csak nem olyan kényelmes ezt naponta megtenni, plusz közben a teló kameráján keresztül kellett nézni kinagyítva a szabályzó rudat, mert minden olyan kicsi benne :)

    Az ilyen dolgok (is) terelhetnek arrafelé, hogy akkor inkább valamelyik kvarcot veszem fel, míg végül az automata napok óta ott áll a fiókban. Éppen ezért "első" élménynek olyan automatát érdemes választani, ami alapból viszonylag pontos (tehát nem kell hozzányúlni), megbízható, egyszerű, és nagyjából mindig ugyanazt a teljesítményt hozza, legyen a csuklón vagy éppen 1-2 napig pihenjen a szekrényen. Pár hete ismét nekifutottam a témának, és folyton a Seiko 5-höz lyukadtam ki, pontosabban a régebbiekben lévő Y676 szerkezethez. Nem lehet koronáról húzni, így egyszerűsége lévén pontosabbnak mondják az újabb szerkezeteknél. Nem tudom mi igaz belőle, de emellett az is megfogott benne, hogy felhúzás helyett fel kell rázni (más élmény, a "Seiko 5 shake"-re keresve van pár érdekes angol nyelvű fórumos találat is). Kis pszichológia: ha nem tudom koronáról húzni, akkor az még jobban rákényszerít a viselésére.

    Már tudtam milyen szerkezet kell, de hogyan tovább? A használt óra mindig lutri, lehet jó gazdája volt, lehet nem. Ha megveszem és nem úgy működik ahogy szeretném, akkor az elveheti a kedvemet. Ilyenkor honnan tudom, hogyan kellene alapból működnie? Lehet, hogy egy új óránál az esti 3 perces felrázással bőven kibírja az egyik hétvégi napot anélkül, hogy veszítene a pontosságából, míg egy használt és nem szervizelt óránál elmászik 1 percet, és akkor rossz szájízzel vagy elteszem a fiókba, vagy elviszem szervizeltetni - de máris nem nyújta azt az élményt, amit elvárok.

    Két megoldás jöhetett szóba:
    1. Aliexpressről kínai óra, benne seiko nh35-el (úgy láttam, főleg ezzel a szerkezettel kaphatóak).
    2. Itthonról Lorus.
    Ez utóbbi mellett döntöttem, mert tényleg akartam egy olyat, ahol a hibalehetőség lényegében csak az én felhasználási módom lehet. 3 hete ketyeg rajtam a Lorus RL491AX9, hajszálpontos, pedig nem minden nap van a csuklómon. Lehet hogy egy használt Seiko vagy kínai NH35-ös pontatlan lenne, és mivel nem tudnám annak okát, elmenne tőle a kedvem. Így viszont egyenlőre tetszik az automata órázás, aztán meglátom mi lesz belőle hosszabb távon. Nyilván pozitív tapasztalat előre vetítheti egy jövőbeni vásárlás tervét, akár használtan és azonnali szervizeltetés bekalkulásával az árban, de ehhez minimum fél évnek kell eltelnie. Addig még sok víz lefolyik a Dunán, és más irányba is kattanhatok. Mindenesetre a fitnesz karkötő (Amazfit GTS 3) alig pár napig bírta).

    [ Szerkesztve ]

    "nincs rá lezsóidő"

Új hozzászólás Aktív témák