Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • condy

    senior tag

    válasz biokox #129856 üzenetére

    Szoktál merülni?

    Végül is mindegy. :D

    A nemesgázok - atomsúlyuktól függő mértékben - diffundálnak a fémekbe. A két atomos hélium és persze a hidrogén a legjobb ebben, ezért is építenek a mélytengeri búvárharangokba szánt órákra hélium szelepet.
    A mélytengeri búvárharangokban (50-100 m közötti mélységben) tartósan dolgozók számára az adott mélységnek megfelelő, 5-10 atm nyomású hélium-oxigén levegőt biztosítanak. De a hélium lassan, napok alatt bediffundál a tömör acéltokos órába is - az acélon keresztül! - és az órában is túlnyomásos hélium keverék alakul ki.
    A felszínre feljövetelkor a belső túlnyomás szétvetné az órát (hisz azt külső nyomásnak ellenállóvá alakították ki, nem fordítva), és ezt elkerülve van a tokon egy szelep, amin lefújhat a túlnyomás.)
    Az argon jóval "nehezebb" nemesgáz, de lassan ez is elszökne a tokból, helyére a levegőből más könnyű nemesgázok lépnének be, de az oxigén - és ő a főellenség - aligha jutna a tokba. Napjainkban ez már csak marketing fogás, gyakorlati előnye aligha van (de csak is azért, mert kevesen járunk búvárharangba).

    Úgy tűnik hasonló kútból merítettünk trassher-rel. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    "I think, this is the beginning of a beautiful friendship."

Új hozzászólás Aktív témák