Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • junior19

    senior tag

    válasz mexel #45464 üzenetére

    Erre válaszolok, de mindenkinek szól, aki segít ennek a tévének a beállításában.
    Az a baj, hogy alapvető dolgokban vagytok tévedésben a videómegjelenítéssel kapcsolatban. Sok dolgot jól tudtok, de az alapok hiányoznak, így mindig van egy pont, amikor félrementek, s az már hatással van a megjelenítésre. Mert azt is tudni kell, hogy minden mindenre hatással van kalibráláskor. Ha valamit változtatsz, az befolyásol más paramétereket is, így minden változtatás után ellenőrizni kell a megjelenítést.
    Hogy konkrétan a kérdésedre is válaszoljak, ha inaktív egy mód, annak oka van. Ezért kalibráláskor az ilyen képmódokat figyelmen kívül is hagyják. Például a Samsung tévéknél ezért kalibrálják a film képmódot, mert csak ott lehet hozzáférni a 10 pontos fehéregyensúly állításához.
    Neked is azt a képmódot kellene állítani, ahol amire szükség van, állítható. Egy kalibrálás akár 3-4 óra is lehet, ezért előtte meg kell mérni a különböző képmódokat, s ahol a legpontosabb és lehet állítani, azt szokták kalibrálni. Ez az első lépés. ha csak neki állnának az első képmódnak, s az nem pontos, s akkor menni a következőre, akkor egész nap tartana a kalibrálás. Persze, aki több modellt kalibrált már, az típusonként tisztában van már vele, melyik típus, melyik modellje kalibrálható.
    Elhangzott, hogy a Sony pirosa lehet nem színhelyes. Ez akkor igaz csak tapasztalatom szerint, ha az a készülék nagyon el van állítgatva. A Sonyk színhelyessége az egyik legjobb, de persze csak akkor, ha a szürkeskála rendben van. Ha az nincs rendbe téve, akkor felesleges is a színeket állítani. Egy tapasztalat, Sony tévét használtak, s lecserélték Samsungra. A kalibrálás után azt mondta a tulaj, hogy végre olyan a színek a Samsungon is, mint a Sony-n. A Sony nem volt kalibrálva, alaphelyzetben közelebb volt a szabványhoz, mint a Samsung.
    Ezt nem okoskodásnak szántam, mielőtt valaki félreértené, de utána kellene nézni egy kalibrálásnak, mert ez már inkább hasonlít arra, mint beállításnak. Eszközök nélkül sajnos korlátozottak a beállítási lehetőségek, mert a szem az nem műszer. Még a kontrasztot sem illik ma már állítgatni, mert valamelyik színcsatornát biztos nagyon megemeli, s a szem már csak akkor veszi észre, ha az tényleg jelentősen meg van emelve.
    Arra is csak egy tippem van, hogy azért nem tetszik a meleg színhőmérséklet, mert az is kalibrálás nélkül már színezve van, s nem láttál még kalibrált megjelenítőt. Vagy pirosas árnyalatot, vagy sárgásat kap. De ha be van műszerrel állítva a három szín, akkor az fehér. Ha láttál kalibráltat, akkor az nem lehet az a fehér elszínezve. Ha akkor sem tetszett, akkor az már azért van, mert a hidegebb színhőmérsékletet szoktad meg, vagy ízlés szerint neked az tetszik. De a hideg színhőmérséklet használatának is meg vannak a hátrányai, azt is tudni kellene, hogy a hidegebbet miért nem vesszük annyira észre, mint a melegebb színhőmérsékletre állítást a kijelzőn. Ezek az alapokhoz tartoznak, s ezekkel is tisztában kellene lenni.

    codec project

Új hozzászólás Aktív témák