Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Celtis

    veterán

    válasz TeebyKay #145549 üzenetére

    Nagyon jó a kérdésed. Tulajdonképpen az összefoglalóban lenne a helye ezeknek a "képjavító" funkcióknak az érthető leírása.
    Röviden párat megpróbálok. Ezek az időbeli vagy mozgás "javítók":

    - Torzításcsökkentés
    Alacsony képkocka sebességű források (tipikusan 24p film) esetén csökkenti az alacsony fps-ből természetesen adódó darabos mozgás érzetet, ami különösen gyorsan mozgó részleteknél lehet zavaró.
    A funkció köztes képkockákat generál, amelyeken a megpróbálja a mozgást fázisokra bontani ezáltal folyamatos mozgás érzetet kelteni. Mivel ezek nem létező, hanem egy algoritmus által kitalált képkockák, óhatatlanul hibák, fals kontúrok, villanások stb. is keletkeznek. A beállítás erősségétől függően nyúl bele a kép egyre több részletébe az algoritmus.

    - Elmosódáscsökkentés
    Magas képkocka sebességű források (50fps és felette) esetén csökkenti a képen mozgó részletek elmosódását, ami a sample and hold kijelző működéséből és az emberi látás fiziológiájából adódik.
    Hasonlóan a torzításcsökkentéshez, itt is köztes képkockákat generál (interpoláció) a TV. Így egy mozgó részlet egy-egy fázisa rövidebb ideig látható ugyanazon a helyen, így kevésbé mosódik el a mozgást folyamatosan követő szem retináján. A fura képhibák pontosan ugyanúgy megvannak ebben az esetben is.
    Csak 120hz-es TV-ken van ilyen, mert ugye a köztes képkockákkal duplázódik az fps.

    - LED-es képtisztaság
    Más néven fekete keret beillesztés vagy BFI (Black frame insertion). Az elv hasonló az elmosódáscsökkentéshez, de közbenső kép kiszámítása helyett a TV egyszerűen rövidebb ideig jelenít meg egy-egy képkockát, és a köztük fekete képet mutat. Ennek következtében a mozgó részletek élesebbek lesznek. Nincs interpoláció és emiatt nincs semmilyen képhiba sem.
    Hátránya, hogy bekapcsolva csökken a fényerő és a képernyő villogása érzékelhető.
    Ha nem zavar a villogás, akkor ez a képjavító bátran használható.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák