Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sb

    veterán

    válasz PuMbA #100336 üzenetére

    Értem a kijelentést, de az okát nem értem. Eddig ezt még senki nem tudta értelmesen elmesélni hogy kapcsolódik. Mert fizikailag nem látszik az értelmezhető kapcsolat.

    Fizikailag gyors mozgás két dologtól nem lehet:
    1. Nem teszi ki a képet elég gyorsan a TV. Nyilván egy 120Hz-es interpolációval még gyorsabb a mozgás és kevesebb az elmosódás, de szvsz valós 60Hz-es frissítésen sincs sok elmosódás (főleg 30/24p-hez képest).
    2. Ha pedig Van elég képváltás/anyag hozzá akkor a maradék a panel response time-on múlik. Ha kiteszel másodpercenként 60 képet de összemossa, mert nem tudja követni az átmenetek: vagyis gyakorlatilag egymáson látszik 2-3 kép - ezt jelenti a gyenge panel válaszidő.

    A 2. pont nem áll fenn ennél a TV-nél, ha jó a response time-ja. Az 1. pont lehetséges lenne... pl. lassú forrásból 24/30p-ből ha nem interpolálna. De a tesztben benne van ez is, nomeg ott a legalapvetőbb eset: tud 60p anyagot is fogadni és megjeleníteni. Az mitől mosott akkor ha az elektronika kiküldi a panelre ilyen sebességgel és a panelen lévő pixelek pedig fizikailag nem tartják hosszan ki a képet lassú átmenet miatt.

    Ebből a kettőből hogy jön ki az, hogy pl. egy focilabda elmosódik, ghostol a képen?

    szerk: Hátha így világosabb mire gondolok:
    UHD modellre ráküldesz egy 60p anyagot a mozgó focilabdával.
    - Kiteszt 1-1 teljesen új mozgásfázist tartalmazó képet 16.6ms-enként, mivel 60p az anyag. Tehát 16.6ms-enként mozdul a labda, a pixelek váltanak.
    - Minden új kép után/között 6.8ms-ig tart a váltás: amíg eltűnik a labda az egyik pixelről és megjelenik a mellette lévőkön.

    A 120Hz-es FHD modellen ugyanez:
    - Tegyük fel a legoptimálisabb esetet: hogy interpolál 120Hz-re, mondjuk tökéletesen, nincs artifact, semmi: olyan mintha egy valós 120Hz anyag lenne. Vagyis 8.3ms-enként kiteszi új helyre a labdát. Eddig ez élesebb, pontosabb mozgást jelentene.
    - Aztán jön a panel: 8.3ms-enként kapja az új képet minden pixel, de a response time pl. 12.8ms. Vagyis ennyi idő amíg a labda eltűnik az egyik pixelről és megjelenik a mellette lévőn. Tovább tart, mint ahogy jön a következő kép. Szóval hiába lenne gyorsabb/élesebb a mozgás, nem nagyon lehet az fizikailag. Ha vmi 4-8ms-es pannel lenne akkor tudná követni ezt a 120Hz-es kirakást.

    Persze ezeken még a BFI segíthet, de az meg tök független a panel frissítésétől. 60Hz-es, 16.6ms-es képváltású panelt is lehet villogtatni akármilyen nagy frekin, ami valamennyit javít a helyzeten. Megváltást mondjuk az se hoz 120-as panelnél sem.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák