Hirdetés

Aktív témák

  • muveszur

    addikt

    Figyelem!!!
    Kérlek olvassátok át rendesen az alábbi hozzászólást...

    Lehet, hogy már hallottatok róla, azért leírom. A probléma jelen esetben nem áll fent Galaxy S-nél, de jobb elővigyázatosnak lenni.
    A probléma az, hogy a Samsung Galaxy Tab-ra olyan unoffical ROM-kat kapott, ami különleges bootloadert kapott. A bootloader tartalmaz egy checksum-ot, illetve aláírást, és csak olyan ROM-okat, kerneleket, bootloadereket enged flashelni, amikben ugyanaz a checksum, aláírás van.
    Ezek egészen konkrétan a Samsung Galaxy Tab JM6, JMA, JMC, JMD, JME ROM-jai.
    És hogy milyen hatással van?

    Csak és kizárólag olyan ROM-t, kernelt, bootloadert tehetünk fel, ami tartalmaz pont ugyanilyen checksum-t. Ilyen jelenleg 5 van, tehát ez azt is jelenti, hogy akik megkapták ez a bootloadert, elbúcsúzhatnak a costum ROM-októl, illetve módosított kernelektől is.

    Hogy tudjuk megnézni, hogy egy ROM tartalmaz-e ilyen bootloadert?
    A .tar fájlt kicsomagolva indulhatunk egy kis keresésre. Ha van boot.bin (elsődleges bootloader), illetve sbl.bin (másodlagos bootloader) fájl, az azt jelenti, hogy a ROM tartalmaz bootloadert, amivel már van esélye, hogy kapjunk egy ilyen "fertőzött" bootloadert.
    Továbbá nézzük meg a zImage (kernel) méretét...A normál, gyári Samsung kernelek mérete általában 4-5 MB között mozog. A checksum-mal ellátott kernel mérete viszont ~7,8 MB.
    Összegzésként ha van bootloader, illetve megnőtt méretű zImage fájlunk, akkor a védett bootloaderrel van dolgunk, semmiféleképpen se flasheljük ezt a telefonunkra!!!

    Egyébként a zImage fájlt Hexeditorral megnyitva megkereshetjük ezt a checksum-ot. Ez a fájl legvégében van 128 byte-on ábrázolva.

    Van-e lehetséges megoldás?

    Jelenleg nincs megoldás a probléma megoldására, a védett bootloader lecserélésére. Erre vannak már próbálkozások, de egyik módszer sikertelen lett, míg a másik módszer véglegesen téglásította a telefont.
    Bővebb info itt: [link]

    Erre azért hívom fel a figyelmet, mert ha a Samsung a Tab-nál előhúzott egy ilyet a tarsolyból, könnyen lehetséges, hogy ez a Galaxy S-nél is elő fog jönni. Úgyhogy ezúton kérek mindenkit, hogy aki olyan firmware-t akar feltenni, aminek forrása nem 100%-os, még nem próbálta ki pár ember, még nincs róla vélemény, leírás, van-e a védett bootloader, ne próbáljuk ki azt magunk kárán, csak hogy mi legyünk az elsők! Inkább várjunk arra, hogy a tapasztaltabbak megnézzék, ellenőrizzék az adott firmwaret.

    Illetve mit tegyünk, ha észleljük, hogy a MI ROM-unkba is tettek új, védett bootloadert?
    Egyszerűen csak töröljük a .tar fájlból a boot.bin és az sbl.bin fájlt...Ezért felelőséget én nem válalok.

    Illetve azt sem ajánlom, hogy a Kiesen keresztül frissítsünk....Ki tudja, hogy a Samsung mikor próbál ránkeröltetni egy ilyen bootloadert!

    Illetve kérlek titeket, mondjátok el erről a véleményeteket!

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák