Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • darvinya

    titán

    válasz fatal` #12258 üzenetére

    Utolsó OFF

    "Memóriák

    A számítógép másik nagyon fontos egysége a memória. Ebben található az éppen végrehajtás alatt álló program, és az ebben található adatokat tudja a CPU közvetlenül, feldolgozás céljából elérni.

    A felhasználás céljából következik, hogy a memóriában levő adatokhoz igen gyorsan és közvetlenül hozzá kell tudnia férni a processzornak. Ezért olyan adattároló technológia képzelhető csak el a memória megvalósítására, amely megfelel a következő modellnek:

    Képzeljünk el egy hatalmas fiókos szekrényt, aminek több ezer, vagy újabban több milliárd fiókja van. Minden fiók rendelkezik egy sorszámmal, és így tartalma közvetlenül elérhető a fiók kihúzásával. Ha valamit az egyik fiókban tárolni akarunk, akkor az addigi tartalmának törlése nem jelent problémát, egyszerűen eldobjuk azt. Nyilvánvaló követelmény még az is, hogy minden fiók azonos méretű, azonos kapacitású legyen, vagyis ugyanakkora méretű adatot tudjunk benne tárolni.

    Nos, az ilyen jellegű adattárolás valóban megfelel a memória követelményeinek. A fiókokat valójában rekeszeknek nevezzük, a rajtuk levő sorszámokat pedig a rekesz címének. A fiók kapacitása a memória szómérete, vagyis a legkisebb, közvetlenül elérhető memóriaterület mérete. A legtöbb esetben ez 1 byte, még akkor is, ha a CPU nagyobb szavakkal dolgozik. Ez utóbbi esetben több egymás utáni címen található rekesz tartalmazza a teljes adatot, amit a CPU-nak a memória már képes a busz által egyszerre átvihető bitek száma alapján akár egyszerre is továbbítani.

    A legfontosabb tulajdonsága a memóriának, hogy összesen hány rekesze van, azaz 0-tól meddig terjed a címtartománya. Ezt még akkor is byte-ban adjuk meg, ha egy rekesz kapacitása nagyobb 1 byte-nál. Mivel a címeket a CPU szintén kettes számrendszerben tárolja, így a memória kapacitását 2-hatványra érdemes állítani. Éppen ezért a memória kapacitásának megadásakor a fizikában szokásos 1000-es váltószámok helyett 1024 (=210) váltószámot használunk. Így 1 kB = 1024 byte stb.

    A memória egy másik, már említett fontos tulajdonsága az, hogy a rekeszek közvetlenül címezhetők, így a benne tárolt adatok közvetlenül elérhetők. Ezért a memóriát közvetlen elérésű tárnak nevezzük, angolul ezt így mondják: Random Access Memory."

    Bevezetés az informatikába - A központi egységek

    [ Szerkesztve ]

    Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

Új hozzászólás Aktív témák