Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Parallaxis

    addikt

    válasz imrufo #4738 üzenetére

    Igen, bocsi, de tényleg elég nagy butaságot írtál, ugyanis a kék szubpixelnek nem csak a kék szín megjelenítéséhez van köze, hanem szinte mindegyikhez, mivel a három szubpixel színkeveréséből jönnek létre a színek, amiket látsz. Pl. a fehér az, mikor mindhárom szubpixel közel teljes intenzitással világít.

    Bővebb infóért keress rá az additív színkeverésre és az RGB színtérre.

    A Note 2 meg azért képes valóban több információt megjeleníteni, mert minden egyes pixelhez megvan a 3 alpixel, így mindegyik képes a teljes rgb spektrumot megjeleníteni. A pentile mátrixnál ez nem valósul meg, egyrészt szűkebb színtérrel gazdálkodik (sávosodás), másrészt a finomabb íveknél kicsit "szőrösebb" a megjelenítés (ez főleg a betűképnél látszik).

    A vitának persze nincs sok értelme, mert egy mobil eszköznél ezek a különbségek nem annyira életbevágóak, inkább csak technológiai érdekesség számba mennek. Az S3 esetén is hiába a pentile megjelenítés, ekkora felbontásnál már 10-15 cm-ről kell nézni a kijelzőt, hogy egyáltalán észrevehetők legyenek ezen technológia hátrányos jegyei.

    Egyébként mindkét oldalnak igaza van lényegében, mert az S3 esetén kontrasztosabbnak tűnik a megjelenített kép (ellenben kevésbé részletgazdag, közelebbről picit pixelesnek ható a képi világa), a Note 2 esetén részletesebb a kép, kevésbé tűnik pixelesnek, szebbek a színátmenetek, de cserébe picit olyan, mintha lenne a képen egy kis anti aliasing (élsimítás). Innentől teljesen egyéni preferencia, hogy kinek mi tetszik jobban.

    A Note 2 tulajok inkább azért védik a mundér becsületét, mert ha a technológia oldalát nézzük a dolgoknak, akkor ennek a készüléknek fejlettebb a kijelzője, több zavaró hiba, ami pentile mátrixos kijelzőknél jelentkezett (foltosodás, sávosodás, black clipping, hajlam a beégésre) itt úgy tűnik, szépen kijavították.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák