Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • MasterMark

    titán

    válasz fulton #3331 üzenetére

    Na most egyik fele:
    Port forward azért kell, mert jön az internet felöl valaki, mondjuk 80-as porton. Akkor a routered nem tudja mit csináljon ezzel, mert otthon van csillió gép a belső hálózatodon, most akkor kinek irányítsa ezt.
    A port forward-dal te megmondod, hogy az adott IP-jű gépen van az alkalmazásod, ami hallgat az adott porton és válazolni tud a kérésre ami jött. Igy a router tudni fogja, hogy ha valami a 80-as porton keresi az IP-d, akkor az az adott gépen lesz, rögtön küldi is oda, az meg válaszol.

    Na most ez az egész hacacáré azért van, mert te a szolgáltatódtól egy darab publikus IP címet kapsz, viszont otthon mondjuk 10 darab eszköznek kellene elérnie az internetet. Itt jön a képbe a router aki magáravállalja ezt a címfordítást (NAT), hogy mindenkit berak az egy darab publikus IP-d mögé, és ő majd szépen kicserélgeti a belső hálózati IP címed, a külső publikussal ha valaki az internettel kommunikál. Ebből adódik a port forward problematikája, hogy ugye az egy IP mögött neked valójában több gép van Vagyis nem egyértelmű, hogy ha valaki megkeres téged az internet felöl, akkor kit is szeretne keresni valójában.

    Másik fele:
    A Plex varázslás.
    Az ugye már tiszta, hogy egy darab publikus IP-d van. Viszont sajnos ez sem fix, a szolgáltatók dinamikusan cserélgetik ezt a címet. (Felárért kérhető fix is általában.) Adja magát a probléma, hogy ezt ugyan mégis ki akarja vagy fogja mindig megjegyezni, vagy ha esetleg újat kapsz közben akkor mi van.
    Erre jön a Plex varázslat, a Plex átvállalja ezt a dolgot, hogy majd az otthoni Plex szervered mindig elküldi az épp aktuális IP címed a Plex központi szerverének, aki így már tudni fogja mindig, hogy hol keressen. Namost az IP ugyebár még nem elég, kell egy port is. Erre ugye választ egyet véletlenszerűen, hogy használd azt. Ezt is ugyanúgy továbbítja a plex központnak. Így már azt is tudja melyik IP-n és melyik porton keresse a te otthoni Plex szervered.
    Na most itt, vagy használod és azt nyitod meg pontosan amit ő kér, vagy nyitsz egy magadnak kiválasztott külső portot. Ezt viszont meg kell adnod neki, hogy tudja a központ, hogy melyik porton keresse a te szervered. Ezért kell beírni külön a külső portot.
    Ezek után ha bárhol belépsz a Plex profiloddal, és ahhoz hozzá van rendelve a te saját szervered, akkor magától meg fogja találni a szervered a Plex központ közreműködésével.
    Na most ennek a központnak a frissítését jelzi a beállításokban, hogy szerinte elérhető-e kintről a szervered, vagy nem.
    Ha közvetlen a saját IP-det és a megnyitott portot használva beírod egy böngészőbe, akkor az előző folyamat állapota nélkül (azaz hogy a Plex központ most mit is tud a szerverről, vagy hol keresse) is eléred a szervered amennyiben minden beállítás jó.

    És akkor így lett a chocapic. :))

    szerk.: A mobilod is innen fogja tudni megtalálni. Elég a saját felhasználódxal azonosítani magad.
    Viszont minden Plex klienshez hozzá tudod adni manuálisan is a szervered, a központot kihagyva. Mobiloson is: [kép] [kép]

    [ Szerkesztve ]

    Switch Tax

Új hozzászólás Aktív témák