Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gyurmau

    tag

    Első mobiltelefonomat ’96-ban vásároltam, ’98 óta pedig párhuzamosan több telefont birtokolok, melyeket max. két évente lecserélek. De volt olyan eszköz is, ami két hetet sem élt meg nálam. Manapság tartok egy okosabbat, amolyan munkatársnak és egy kisebbet azokra a helyzetekre, ahova a nagytesót nem szívesen viszem magammal. Korábban nagyon sokat adtam a Mobilarena tesztjeire, de az utóbbi évek tapasztalatai alapján sok esetben mostanság már inkább csak jóval kevesebbet.
    Egy tester és egy végfelhasználó igényei és nem teljesen egyeznek, de a jó tester áthidalja ezt a problémát, és nem megy bele személyeskedésekbe, nem dob fel szándékosan labdát a fanatikusoknak és nem részrehajló, de leginkább nagyon utánanéz annak, amit leír. Egy olyan olvasótáborral rendelkező portálnál, mint a mobilarena, ez már (szinte) felelősséggel jár.
    Rettentő sok keresgélés, utánajárás után az Iphone 4, a Samsung Galaxy S és a HTC Mozarttal szemben csak maradt a Symbian és csak maradt a Nokia, abból is az N8.
    Amíg a Samsung termékeivel kapcsolatban jó tapasztalataim vannak (a Samsung telefonokat kifejezetten kedvelem, feleségemnek azt vettem), és pl. az általuk gyártott képernyők mindenféle gyártmányú és márkájú technikai eszközben megtalálhatók, kifejezetten nem zavar, ha azt kell nézegetnem. Tehát nálam nem sült el a meg nem magyarázott, feltehetőleg csak a Nokia rajongók bökdösésére szolgáló zárójeles megjegyzés. A felbontás tekintetében az említett Apple kütyüjének az árát is oda kellett volna írni, hiszen pont a Mobilarénában olvasom mindig, hogy az ár-érték arány a legfontosabb. Ilyen alapon a 3Gs lett volna a vetélytárs, de ott a felbontás bizony nem éri el az nHDt. És bár a teszt időpontjában az N8 ára magasabb lehetett, én nekem két, durván 500 és 800 eurós készülék között kellett döntenem, vagyis kétszer annyi pixel plusz egy okostelefon áráért. És bár Steve Jobs szerint az Iphone 4-ben már „Retina Display” van, én beérem 360x640 pixellel 3,5 collon 30 centiről, ha egy grafikus képes beérni 1080x1920 pixellel egy 32 collos, vagyis több mint 83 és félszer nagyobb felületen mindössze háromszor akkora távolságból. Persze a Galaxynak nagyobb a képernyője és a felbontása (ráadásul az is Samsung), de az alábbiak miatt kiesett a versenyből.
    A C7 tesztjének kapcsán majdnem felültem egy mondatnak, ami ha (a számomra) nem lenne nyilvánvaló ostobaság, befolyásolta volna a készülékvásárlást. ” Túl sok opciónk nincsen, a fixen egy oldalas főmenüben maximum 12 (3 x 4) parancsikont pakolhatunk ki, a számban lépkedni legfeljebb lefelé lehetséges.” A Symbian születésétől fogva támogatja a mappakezelést minden irányba. Így aztán a főmenübe kirakhatjuk az összes alkalmazás ikonját, hogy olyan legyen, mint egy nem Symbian főmenü, hogy aztán időtlen időkig görgetgessünk és keresgéljünk vagy az általunk létrehozott struktúra szerint mappákra bontva, osztályozhatjuk ikonjainkat oda-vissza, hogy mindent a helyén találjunk, mint egy valamire való informatikai eszköznél. Hogy ez dr. Kindnek nem jött össze?! Pedig a készüléken is van kézikönyv. Talán csak fotók alapján tesztelt? Eddig élőben nem sok Nokiát láthatott?
    Amúgy itt, a főmenünél úszott el nálam a WP7. Bár talán a jövő a csiszi-csuszi-miszi-maszatolásé, néhány nap használat után az őrületbe kergetett. Ami első blikkre rettentően cool volt, az már másnap untató, vontatott lett. Legalább ki lehetne kapcsolni az effekteket, hogy ne kelljen mindig ugyanazokra, az amúgy szép grafikai megoldásokra várni. De nem. Nem vagyok üzletember, de munkám során üzletemberekkel és mérnökökkel dolgozom, akiknek az idő nagyon sok pénz. Nekik, és én is ehhez a táborhoz tartozom, húszadlagos szempont, hogy mennyire lehet felvágni a felhasználói felülettel. Az ellentmondást nem tűrő szempont a hatékonyság, vagyis megnyomom vagy rábökök, és akkor történjen az, amit akarok.
    Mivel az Iphon 4, ami ebből a szempontból jól teljesít, az ára miatt itt is kiesett, csak a Galaxy jöhetett volna szóba. Azonban van néhány olyan szempont is, amit egyelőre semelyik másik rendszertől, márkától nem kapok meg. Nincs semelyik másik rendszerre offline navigáció, vagyis az igen gyakori külföldi útjaim során bármelyik másik márkával vagy rendszerrel, még ingyenes navigációval is súlyos összegeket kellene fizetnem az adatforgalom után, és mindig internetkapcsolatban kellene maradnom. Persze vehetnék rendes GPS-t a Galaxy mellé, de számoljunk csak.
    Fontos szempont volt továbbá, hogy az eddig használt és bővített szótáraimat továbbra is használni tudjam. Androidra csak egy magyar-német szótárat találtam de nyilván a bővítéseimet kézzel kellett volna átvezetnem. Így meg csak átküldtem az e71-ről az egészet.
    Fontos volt még, hogy legyen kéznél egy használható videokamera. Persze erre a célra is lehetne egy külön cucc, de a kisgyerekesek tudják, hogy csak azzal az eszközzel nem késed le a pillanatot, ami mindig a kezed ügyében van. Ebből a szempontból bármelyiket választhattam volna, mert pl. nálam a Mozart is nagyon jól teljesített (egyszerűen működött az autófókusz).
    Tehát most van egy ennyolcasom. Nincs benne semmi parasztvakítás, csak teszi a dolgát, végül is ezért vettem. Nem tudok vele (persze nem is akarok) villogni, mer’ nem elég cool a GUI-ja és a másiknak gyorsabb a procija. De legalább nem kell extra töltögetnem, hogy menőbb csávó legyek egyesek szemében. És nem érnek kellemetlen meglepetések, hogy ez vagy az nem működik. Nem kell aggódnom a multitask meg a mappakezelés vagy a céges e-mail kezelés miatt, de leginkább nem kell várnom felesleges animációkra.

Új hozzászólás Aktív témák