Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dombila

    senior tag

    válasz Hooper #18108 üzenetére

    A helyzet az, hogy egy bármilyen eszköz "árát" nem a vásárláskori árában kell mérni. Nem véletlenül használják mindenütt (PC-k, és autók (!) esetében is) a TCO (Total Cost of Ownership) kifejezést.
    Azaz teljes élettartamra vetített költséget. Ami ugye azt jelenti, hogy vásárláskor megtervezed mennyi időre veszed. Pl. 2 év. (Ha valaki gyorsabban cserél akkor annyi amennyi..)
    És erre a tervezett használati időre összeadsz minden költségét - beszerzési ár, üzemeltetési költségek, ... ami csak van.

    Amelyik konstrukcióra ez az összeg a legkevesebb - az éri meg Neked.
    Nem a beszerzési ár a lényeg, hanem az összköltség a használat ideje alatt - ugyanis ennyit költesz!

    A cégek autót is így vesznek (tehát igenis bekalkulálják a tankolásokat, szervízkiadásokat, biztosítást...), mert ez az a mérőszám, ami az autó hasznos használati ideje alatti valós költséget adja. Nem csak a beszerzési ár. Lehet olcsó autót venni, de ha sokat fogyaszt, nem biztos, hogy megéri...

    Sajnos ez a fajta tervezést a magánemberek nem nagyon használják, pedig érdemes lenne. Számold csak ki a hozzászólásodban lévő eseteket ne egy évre, hanem kettőre, és kiderül ki is költ többet ennyi idő alatt. Ha egy év múlva lecseréled a telefont, akkor igazad van, de hosszabb távon már nem.

    Persze a megfelelő konstrukció kiválasztásában óriási hangsúlyt kapnak a beszélgetési/mobilnet használati szokások (mennyit, melyik irányba, hány sms-t küldesz egy hónapban, ...) és a tervezett használati idő.

    De ez emberenként változik, így ezen valóban nem éri meg vitázni, van akinek ez, van akinak az a konstrukció éri meg.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák