Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sgergi

    veterán

    Huawei Ascend Y300 topik összefoglaló

    A telefon hivatalos honlapja: link
    Cikk a Mobilarénán: link

    A topik használata

    Aki életében most vett először androidos telefont, az tegyen meg annyit a fórumozók és a saját lelki nyugodtságáért, hogy végignyomkodja a beállítások menüpontot a telefonban! Sok kérdésre magától is megtalálja az ember a választ. Ha valamilyen problémára itt nem találsz választ, először keress rá a fórumon és csak utána kérdezz! Természetesen, ha nem megy, azért van a fórum, szívesen segítünk.

    A topikban a PH! Alapelvei és a hatályos magyar törvények érvényesek.
    Ezért: TILOS a WAREZ, valamint a telefonkészülék függetlenítéséről történő bejegyzések, hacsak nem a szolgáltató által elvégzett függetlenítésről van szó!

    Hardver

    A készülékben egy 40 nm-es csíkszélességű ARMv7 architektúrával rendelkező MSM8225 Snapdragon chipset kapott helyet, a benne lévő kétmagos processzor Cortex-A5 magjai 1 GHz-es sebességen működnek. A grafikus gyorsító az Adreno 203. Memóriából 512 MB került az eszközbe (393 felhasználható, a többit a rendszer gondozza). A szabad ram mérete 140-150 MB környékén van maximálisan, természetesen ez annál kevesebb, minél több program fut. A belső tárhely mérete 4 GB, ebből a felhasználó 2,2 GB-ot tud szabadon felhasználni, alkalmazások telepítésére 1 GB áll rendelkezésre. 32 GB-os microSD kártya is helyet kaphat a készülékben.

    A külső méretei: 124,5x63,8x11,2 mm. Súlya 130 g. A felhasznált műanyag jó minőségű, puha tapintású. Az összeszerelés minőségére nem lehet panasz, a készülék nem ad ki semmiféle hangot a használat során.

    Kijelző

    A kijelző 4 hüvelykes, 480 x 800 pixel a felbontás (233 PPI), a típusa pedig IPS-LCD. Az IPS panel miatt a betekintési szögekre, a színhűségre és a fényerőre sincs komoly panasz. Erős napfényben kicsit kevés a maximális fényerő.

    Szoftver

    Az Y300-on az Android 4.1.1 verziója fut, azaz Jelly Bean. A Huawei saját felhasználói felülettel operál, ami az Emotion UI névre hallgat. A legfőbb tulajdonsága, hogy nincs alkalmazások menü, az összes program a főoldalakon helyezkedik el. Természetesen mappázni tudunk, illetve ha nem tetszik a felület, akkor számtalan más alternatíva közül választhatunk a Play áruházban.
    Az átlagos sebességgel nincsen gond, minden gördülékenyen fut, az 512 MB memória is elég több program egyidejű futtatására. Természetesen csodát nem kell várni ennyi RAM-tól, a régebben használt programokat újra kell tölteni használatkor. Játékokból csak a durvább játékok tudnak megakadni, átlagos játékhoz megfelelő a hardver.

    Kamera

    A hátlapi kamera 5 megapixeles, 2592x1944 felbontású képeket lehet vele maximálisan készíteni, a videók felbontása VGA lehet. A képek nem rosszak a kategóriájában jó fényviszonyok mellett. A sötétben egy LED vaku segíti a fényképezést, ami kb. 2 méterig hatásos.

    Adatkommunikáció

    A WIFI modul a 802.11b/g/n szabványokat ismeri, Wifi hotspotként használható az eszköz. A bluetooth 2.1-es és A2DP-t és EDR-t is tud. Az A-GPS egység gyorsan talál jelet és utána stabilan tartja azt. Mobiladat forgalmat 7,2 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességgel használhatunk.

    Hangszóró

    A beszédhangszóró elég hangos és tiszta. A külső hangszórója lehetne egy kicsit hangosabb, komolyabb alapzaj esetén már nehezen hallható, viszont minőségileg ezzel sincs gond. A jack teljesítményével sincsenek problémák.

    Akkumulátor

    A készülékbe épített akkumulátor 1950 mAh kapacitású. Használattal ez is 1 nap alatt merül le, ha viszont visszafogottan használjuk, akkor a 3 napos üzemidő sem elérhetetlen.

    Iránytű

    Az eszközbe nem került iránytű (compass), így például a navigációs szoftverek nem tudják megmutatni, hogy merrefelé állunk, a nyíl helyett csak egy pötty látható. Ez minden iránytűt használó programra kihat (GPS státusz, g:hu, stb.). Ettől függetlenül a navigáció tökéletesen működik, amikor mozgunk, akkor az alapján az irányt is meg tudja határozni.

    Gyári szoftverfrissítés

    A Telekom és a Telenor is adott ki szoftverfrissítést OTA-n keresztül. Ez a 4.1.1 verziót meghagyja, csak a build változik. A frissítés javítja a Viber hibát, és Google javítások is vannak benne (pontosan nem tudjuk, hogy miket javít, de biztonsági és teljesítménybeli javítások vannak benne). A telefon bármilyen módolása (root, build.prop átírása, BL nyitás) megakadályozhatja a rendszer frissítését. Telenornál B194, Telekomnál B190-es rom a legfrissebb, független készülékekre a B199.

    Mielőtt a rendszerbe mélyen belenyúlnál, gondold végig, hogy szükséged van-e rá. A telefon rootolása, bootloader nyitása, custom romok és recoveryk használata, egyéb haxolása, mind garanciavesztést okoz, ha így viszed vissza garanciáztatni a terméket. Csak akkor kezd el a műveleteket, ha biztos vagy a dolgodban, és biztos, hogy az adott problémát máshogyan nem tudod megoldani.

    Amihez általában kell a root:
    1: 29%-os akkumulátor töltöttség értesítő kikapcsolás (lentebb olvasható a módja)
    2: százalékos gyári akkukijelzés (a következőkben a részletek)
    3: beszélgetés felvétel (lejjebb kifejtve)
    4: bármilyen más, rendszerbe való belenyúlás

    Amihez kell a bootloader nyitás:
    1: romok telepítése
    2: custom recovery felrakása

    Amihez NEM kell root:
    Programok jegelése, vagy más néven letiltása. Ezt az Android 4.1 verziója már gyárilag is tudja. Beállítások/ Alkalmazások kezelése/ Összes. Rányomsz arra a programra, amit jegelni akarsz, majd a jobb felső gomb lesz a Letiltás. Ha helyette az a felirat van, hogy frissítések eltávolítása, akkor először le kell szedni a frissítéseket ezzel a gombbal, és utána lesz a Letiltás gomb. A letiltás = jegelés = nem indul el = nem foglal RAM-ot, maga a program a tárhelyből foglal csak, amiből meg van 1GB. Tehát, ha csak azzal van bajod, hogy valamelyik program miért indul el automatikusan, akkor azt ki tudod iktatni, emiatt nem kell mélyebben belenyúlnod a rendszerbe.

    Ha úgy döntesz, hogy mélyebben nyúlnál a rendszerbe, akkor mindenképpen mentsd el a Product ID-t. A tárcsázóba a következő kódot kell beírni: *#*#1357946#*#* . Ezután megjelenik egy 8 jegyű kód, amit őrizz meg! 3 kód kell ahhoz, hogy a Huaweitől bootloader nyitó kódot tudj kérni: IMEI, S/N és Product ID. Míg az első kettő megtalálható az akkumulátor alatt vagy a telefon dobozán, addig az utóbbi csak szoftveresen érhető el. Éppen ezért ha zárt bootloader-rel téglásítod a telefont, és a product ID hiánya miatt nem tudsz unlock kódot kérni, akkor elég kellemetlen helyzetbe hozhatod magad.
    Mielőtt komolyabban belenyúlnál a rendszerbe vagy custom Rom-ok tömegét próbálnád ki, mindenféleképpen készíts TWPR vagy CWM teljes backupot, hogy a rendszert vissza tudd állítani, ha gond adódna.

    Ennek a leírásnak az alapján visszaállítható a gyári rendszer. Ez akkor jöhet jól, ha nyitottunk BL-t, feltettünk custom recoveryt és főzött romokat, viszont a készüléket szervizbe vinnénk vagy eladnánk.
    Amit a visszaállítással elérhetünk: Root jog törlődik, recoveryből visszakapjuk a gyárit, egy B194-es romot telepít fel. A Bootloader visszazárásra kerül, de a nyitásnak nyoma marad, az állapot kiolvasásakor Relocked-et kapunk, azaz szervizben, ha nagyon akarják, akkor kideríthetik, hogy kinyitottuk a BL-t.

    Kapcsolódó cikk: Android - mire jó a rootolás?

    ROOT Bootloader-nyitás nélkül:
    Az adataid megmaradnak a rootolás során.
    1. Töltsd le EZT a fájlt és csomagold ki egy tetszőleges helyre.
    2. A "dload" mappát másold az SD kártya gyökerébe.
    3. Kapcsold ki a telefont, majd indítsd el a (Hangerő +) és (Hangerő -) gombok nyomva tartása mellett.
    Ha a firmware update sikeresen települ, akkor kapsz egy zöld pipát és a telefon újraindul, légy türelmes. (Ha rózsaszín képernyővel kapcsol be, akkor az nem jó. ebben az esetben a dload mappát másold a belső (telefon) SD-re és úgy próbáld újra.)
    4. Telepítsd fel az unlockroot3.exe-t, majd telepítés után nyisd meg.
    5. A telefonon a Beállítások --> Fejlesztői lehetőségek --> USB hibakeresést kapcsolt be és csatlakoztasd a PC-hez.
    6. A CD-ként felismert meghajtóról telepítsd a /drivers/adb_driver/ mappában található Handset WinDriver.exe-t.
    7. Az UnlockRoot programban kattints a nagy, zöld "ROOT" feliratú gombra.
    8. Döntsd el, hogy kéred-e a "Power saver" appot. (nem kötelező)
    9. A művelet végeztével felajánlja az újraindítás lehetőségét. Kattints az "Igen"-re.
    10. Ezután néhány app (pl. kamera, zseblámpa) nem biztos, hogy működni fog vagy "csak" a kijelző lesz olyan fakó, mintha fehérítővel mosták volna ki. Ezek a hibák nem feltétlenül jelennek meg. ezeken kívül más hiba is megjelenhet, pl: csíkos boot logó. Bármilyen hiba esetén a következő lépést kell végrehajtani.
    11. Erre megoldás, hogy lefuttatod a "Y300-boot-B176" mappában található install-windows.bat-ot (a készülék még mindig USB-n lóg)
    12. Ezzel a készülék root-olva lett.

    Ha az UnlockRoot program nálad nem működik, akkor innen leszedhető a legfrissebb verziója, próbáld meg ezzel!

    Köszönet a leírásért milangfx-nek.

    Ha valakinek a fenti megoldás (ajánlott) nem tetszik valamiért, akkor itt egy másik metódus is: link

    ROOT, Bootloader nyitás és recovery flashelése:
    Nyitás előtt a felhasználói adatokról készítsetek mentést, mert a folyamat mindent töröl.

    Az eredeti angol szöveghez: link

    Töltsd le ezt a fájlt (ebben vannak a BL nyitás, TWRP és a roothoz szükséges dolgok, driverek)
    A legújabb TWRP letölthető innen.
    BL kódot innen lehet szerezni a nyitáshoz, eszköznek a HUAWEI Y300-0100-at válaszd ki!
    Product SN: megtalálod a telefon akkumulátora alatt
    IMEI: a készülék dobozán rajtavan, de a Beállítások->A telefonról itt is meglehet találni, ha nincs kéznél a doboz
    Product ID: Tárcsázóba írd be a *#*#1357946#*#* kódot.

    Ha a BL nyitáshoz szükséges kód megvan, akkor kezdhetjük is a BL nyitást:

    1.A telefonodon menj a Beállítások-> Fejlesztői beállításokba és itt kapcsold be az USB-s hibakeresést
    2. Csomagold ki a számítógépeden a Y300-AiO-ROOT-v1.4.zip-et
    3. Telepítsd fel a MobilePhoneDrivers mappában található Huawei_Y300_drivers.exe-t
    4. Kapcsold ki a telefont, vedd ki az akkumulátort 5 másodpercre, majd rakd vissza. Tényleg csináld meg ezt a lépést, különben a következő lépések nem fognak működni.
    5. Tartsd lenyomva a Hangerő LE gombot, kapcsold be a telefont és hagy lenyomva a hangerő gombot még legalább 10 másodpercig
    6. Csatlakoztasd a telefont a számítógéphez. A gépednek találnia kell egy új eszközt.
    7. Nyisd meg az UnlockTools mappát és nyisd meg a check_bootloader.bat fájlt. Ezzel megtudhatod, hogy jól kapcsolódott a telefon és, hogy a bootloaderét ki kell nyitni.
    8. Ugyanebből a mappából nyisd meg az unlock_bootloader.bat-ot, amikor kéri, add meg a BL nyitó kódot, amit kaptál a Huawei-től
    9. Ha lefutott a telefon újraindul és visszaállítja magát gyári állapotba (ez sokáig tarthat)

    Recovery flashelése

    1. Kapcsold ki a telefont, vedd ki az akkumulátort 5 másodpercre, majd rakd vissza
    2. Tartsd lenyomva a Hangerő LE gombot, kapcsold be a telefont és hagy lenyomva a hangerő gombot még legalább 10 másodpercig
    3. Csatlakoztasd a telefont a számítógépedhez
    4. Az UnlockTools mappából futtasd a flash_recovery.bat-ot, majd kövesd a lépéseket
    5. Amikor sikeres flashelve lett a TWRP, akkor a telefonod újraindul
    A gyors boot-olást ki kell kapcsolni, hogy bejöjjön a recovery.
    Ha valakinél nem megy a TWRP, az próbálja meg feltenni a CWM recovery-t. Leírás és letöltési link itt található.

    Most jön a Root-olás

    1. Másold a SuperSU-ROOT.zip-et az SD-kártyád gyökerébe
    2. Kapcsold ki a telefont. Tartsd lenyomva a Hangerő FEL gombot, kapcsold be a telefont és tartsd lenyomva a hangerő gombot addig, amíg a recovery be nem bootol (kb. 10 másodperc)
    3. A TWRP-ben válaszd az Install gombot és navigálj a SuperSU-ROOT.zip-hez. Válaszd ki. Telepítsd, és ha kész indítsd újra a telefont

    Köszönet a leírásért ErMg -nek és ducsidu -nak.

    A bootloader szükség esetén könnyen visszazárható, de a kinyitásának nyoma marad, szervizben ellenőrizni tudják.

    Recovery frissítése:

    1. Következő zip letöltése: Innen. Bontsd ki a tömörített állományt.
    2. MobilePhoneDrivers- feltelepítése, ha még nincs fent.
    3. A legújabb TWRP link letöltése az UnlockTools-mappába.
    4. A letöltött recovery .img fájt nevezd át "recovery"-re. A kiterjesztését ne bántsd (.img)!
    5. Telefon kikapcs, akku ki, picit vár és akku vissza. Hangerő LE gombot nyomva tartani kb. 10mp, közbe bekapcsolás. Ilyenkor a Huawei logo látszik, mintha megfagyott volna, de ez nekünk most jó.
    6. Teló összedug a géppel.
    7. Indítasz egy parancssort. (CMD)
    8. Belépsz az UnlockTools mappába.
    9. Begépeled: fastboot oem get-bootinfo
    10. Ha kiadja az infókat, akkor van kapcsolat a telóval.
    11. Recovery frissítése: fastboot flash recovery recovery.img
    Az általad átnevezett recovery fájlt fogja feltenni.

    Köszönet a leírásért 060asgabi -nak.

    Másik módszer a recovery frissítésre: Az előzőnél egy egyszerűbb módszer videóval illusztrálva. A TWRP honlapján is ajánlják ezt a módszert. Nem biztos, hogy minden ROM alól működni fog.

    UNROOT
    Rootolt készüléket legegyszerűbb unrootolni ha feltesszük a superuser okosabb, szebb, fiatalabb és nem utolsó sorban jobb utódját a SUPERSU-t. ICS-től felfele már inkább ezt ajánlom a rootjog kezelésére. A free változatban is bent van az állandó root eltávolítása, ami egy gombnyomásra kitakarítja, majd újraindítja a készüléket immáron root nélkül. (Vicces infó no. 1, ha egyszer kirootoltuk készülékünket, akkor az eltüntethetetlen, de mivel elég bonyolult megnézni, ezért a szervizben NEM foglalkoznak vele)
    A másik fajta teljes unroot pedig, hogy olyan romot teszünk fel (általában ez csak a stock rom) ami nincs rootolva. Aki viszont a SuperSU-t használja, annak ki kell vennie az opciókból a Túlélő módot, ha be van kapcsolva.

    Köszönet a leírásért colonell-nek.

    Custom ROM:
    Telepítés menete: TWRP legyen fenn, ami az előzőekben olvasható. Utána a ROM-ot felmásolod az SD kártyára, majd belépsz a recoverybe (gyorsboot kikapcsolva, hangerő FEL gomb és bekapcsoló gomb). TWRP-ben Wipe-nál húzd el a csúszkát, utána ajánlott az Advanced wipe-on belül cache-t, Dalvik cache-t, system-et, cust-ot wipe-olni. Ezután Install-nál betallózod az előzőleg az SD-re másolt romot. A rom telepítése után mehet fel a Gapps, illetve az egyéb recoveryből telepíthető dolgok (kernel, appok). A telepítések befejezése után az alul megjelenő wipe dalvik cache –t csináld meg, utána jöhet a reboot.
    Romokat itt vagy itt tudtok vadászni. Ha valaki nem tud választani a romok közül, akkor nézze meg ezt a szavazást, ahol a legjobb romra lehet voksolni.

    Gyári ROM:
    Innen letölthető a Huawei által kiadott gyári rom.
    Egyéb fórumokról letölthetőek ennél frissebb gyári romok is, amelyek más szolgáltatónál megjelentek. Ezek „update.app” formában szedhetőek le, ezek telepítése is megoldható az alábbi módszerekkel.

    Dload mappát (benne az update.app fájllal) felmásolod a frissen formázott (nem kötelező) SD-re, majd a Rendszerfrissítésben a frissítés sd-ről opciót választod. Vagy alkalmazható a force upgrade is: hangerő fel + hangerő le + bekapcsolás gomb egyidejű lenyomásával kell indítani a telefont.

    Ha valaki a gyári romot frissíti egy újabb, nagyobb verziószámú gyári rommal, az készüljön fel rá, hogy a downgrade (a régebbi verzió visszarakása) nem fog menni. Ezt csak TWRP-s mentéssel lehet kikerülni, tehát először mindenki mentse el az aktuális rendszerét.
    Telenornál B194, Telekomnál B190-es rom a legfrissebb, független készülékekre a B199.

    Build.prop fájl szerkesztése:
    Ajánlott program rá a ROM Toolbox, ami a Play áruházból leszedhető. Perfomance/ build.prop szerkesztő menüpont alatt elérhető. Biztonságosabb szerkesztést tesz lehetővé.

    29%-os töltöttségi szintnél az energiatakarékos üzemmód bekapcsolására figyelmeztető üzenet megszüntetése:
    Root szükséges a megoldáshoz. Az ingyenes System Tuner-t kell letölteni a Playről. A program megnyitása után az alábbi lépéseket kell megtenni: System/ Rendszer UI-ra egyszer rányomunk (kijelöljük), majd alsó sávban a Details gomb megnyomása. Lejjebb görgetünk, majd a powersaving.PowerSavingModeAttention, a powersaving.PowerSavingModeBatteryLowAlert és a powersaving.PowerSavingService mögül ki kell venni a pipát. Ezután már nem fog jelezni, és nem fog minket zavarni a felugró ablak.

    Kijelző fényerejének növelése:
    Ha rootolva van a készülék, akkor a build.prop fájl szerkesztésével megoldható a dolog: system mappában megkeresed a build.prop fájlt. Megnyitod és a következő sorban megváltoztatod az értéket 99-re vagy 100-ra: ro.lcd.backlight=67. Mentés és újraindítás után fényesebb lesz a kijelző. Csak tapasztalt felhasználók csinálják ezt meg, a build.prop fájl jogosultsága maradjon rw-r--r--, különben téglásodhat a teló. TWRP mentés legyen.

    Egyéb puild.prop szerkesztési lehetőségek:
    Wifiről mobilnetre kapcsolódási figyelmeztető üzenet kikapcsolása:
    ro.config.hw_RemindWiriToPdp : true -> false
    Hangerő növelése, ÓVATOSAN, tizesével, lehalkított média hangerővel próbálgatva!!!:
    ro.config.hw.security_volume : 11 -> 20/30/40/50/60
    Kamera hang kikapcsolása:
    ro.camera.sound.forced : 1 -> 0
    DTS bekapcsolása:
    ro.config.hw_sound_switch: false -> true
    ro.config.hw_dts : false -> true
    ro.config.hw_dtsmode : false -> true
    ro.config.hw__music_dts : false -> true
    Százalékos akkukijelzés bekapcsolása:
    ro.config.hw_battery_percent : false -> true

    Hangerő gombokkal való telefon ébresztése:
    Custom romokkal egyszerűen megoldható. A CM romok tudják alapból ezt a funkciót. A FusionX romban gyárilag integrált Xposednek is van rá saját modulja, ami a Xposed Additions névre hallgat. A többi custom romra pedig az Xposedet fel kell rakni, majd az előbb említett modullal megoldható a felébresztés.

    Eltűnt status bar ikonok pótlása:
    Legegyszerűbb, ha külső, play-es alkalmazást használunk rá, pl: ezt Ha a gyári megoldásra van szükség, akkor custom recovery segítségével kell visszatenni ezt a .zip-et. Gyári romon is működik, előtte legyen rendszer mentés, gyári visszaállítást okoz.

    Működő DSP Manager telepítése:
    Innen letölthető egy DSP manager .apk formában. Ezt csak telepíteni kell.
    Ha a fenti nem működik, akkor egy másik módszer:
    Root és nyitott BL szükséges a művelethez.
    1. Először el kell távolítani a MusicFX 1,4-et (Titanium Backup-ot ajánlom)
    2. Letöltöd ezt és ráteszed az SD-re vagy a belső tárhelyre
    3. Behozod a TWRP-t-----> Wipe cache / Dalvik----->telepíted CM9 DSP-Manager-v2.0.zip
    4. Töröld cache / Dalvik és reboot system

    Köszönet a leírásért ErMg -nek.

    Saját bootanimáció készítése:
    Szükséges eszközök:
    -y300 készülék root jogosultság
    -root explorer program a telefonra
    -WinRAR pc-n
    -Notepad/jegyzettömb pc-n

    Az Asztalon helyezzünk el egy új mappát pl.: y300boot. Ebben a mappában pedig két almappát part0 és part1 néven (a végtelenségig folytathatjuk part3 ...stb). Bármilyen képet, ill. képeket választhatunk és boot animációvá alakíthatunk. A lehetőségek tárháza végtelen, viszont a képeket megfelelően át kell alakítani a következők szerint:
    1. 480x800 pixelméret
    2. max. 128 indexelt szín
    3. png kiterjesztés
    4. a képek neveit az animáció sorrendjében adjuk meg (kép001.png ; kép002.png ...)
    Az 1., a 3. és a 4. feltétel egyszerűen teljesíthető. A 2.-hoz egy kis segítség: -Gimp2.8 program --> image(kép) --> mode(mód) --> Indexed...(indexelt...)-->Színek maximális száma: (ez állítsuk 128-ra) --> Átalakítás--> és végül Fájl --> xy.png felülírása. Sajnos ez pepecs munka, de mindenképpen el kell játszani.
    A képeket helyezzük a part1 vagy a part2 vagy stb. mappákba téma vagy tetszés szerint. Nyissuk meg a jegyzettömböt és gépeljük be az általam használ kódot:
    480 800 24
    p 1 0 part0
    p 0 0 part1 5
    Magyarázat a kódhoz: első sor: felbontás és frame rate, második sor: p=play(lejátszás) 1=egyszer part0 mappa tartalmát, a part0 és az 1 közötti 0 azt jelenti, hogy mennyi milliszekudumot várjon a rendszer a következő animáció lejátszása előtt (itt 0). Harmadik sor: a p utáni 0 az újdonság, azt jelenti, hogy "végtelenítve" játssza az animációt, amíg a készülék bebootol (van még újdonság egy 5 -ös a harmadik sor végén, nem tudom mi az nekem így működik frankón).
    A kódunkat mentsük egyszerűen txt fájlba: desc.txt néven a y300boot mappába. WinRAR segítségével készítsünk zip fájlt a y300boot mappában lévő part1 ...stb. és desc.txt állományokból, a tömörítéskor adjuk meg a kívánt kimeneti nevet (bootanimation.zip) és állítsuk a zip method -ját store állásba. Ezzel meg is vagyunk.
    Root explorerünket használva lecseréljük a gyári bootanimation.zip-et a sajátunkra. Ugyanez működik a shudownanimation.zip esetében.

    Köszönet a leírásért xKRIPAPAx -nak.

    A boothang külön mappában található a /cust/..../media/audio/animationsounds elérési úton, bootSound.ogg néven. Ez is cserélhető sajátra. Ha itt nincs ilyen nevű file (letörölted vagy átnevezted), akkor a /system/media/audio/animationsounds/bootSound.ogg filet hasznája a telefon bootoláshoz.

    Készülék szétszedéséről videó:
    Itt.

    ”Milyen gyári programokat törölhetek root segítségével?”
    A programok törlését Titanium Backup Pro-val vagy Systemapp remover-rel lehet megtenni. Törlés előtt érdemes backupot készíteni minden applikációról! Amelyik programot használod, azt nyilván ne törlöd le. Az alábbi programok rendszerösszeomlás nélkül törölhetőek:

    Android élő háttérképek,
    Android Billentyűzet - cserére érdemes én swiftkey-re cseréltem. Cserélés folyamat lejjebb.
    Battery saver ha a BL nyitás nélküli rootot választottad eldöntheted, hogy kéred-e ezt az appot,nem működik megfelelően JB-n.
    Biztonsági mentés (Opcionális, Titanium is készít mentést), Buborékok, Böngésző, E-mail, com.android.wall...holospiral, DLNA, Fázissugár, Google csevegő, Google play (2 zenelejátszót kaptunk egyik törölhető), Google+, Használati útmutató, Huawei beviteli módszer (cserére érdemes), Időjárás, MCM, Me widget, Picasa uploader, Quickoffice, Saját email, Szótárszolgáltató, Súgó-központ, Tippek a főoldalhoz, Térkép, Utcakép, Varázslatos füst háttérképek, Zenét megjelenítő háttérképek

    Természetesen más programok is törölhetőek, ha neked nincs rá szükséged.
    HwIME Language Pack-ek közül nyilván azt tartod meg, amelyiket használod, ha cseréled a billentyűzetet, mehet az összes. Én azért a magyart megtartottam és a következőket töröltem:
    cangije, croatian, french, german, italian, pinyin, portuguase, romanian, russian, slovak, spanish, zhuyin

    A telefonhoz szükséges alkalmazások cseréje úgy történik (Titaniummal),hogy amire cserélni akarod alkalmazást feltelepíted a telefonra nem az sd-re,ráböksz a Titaniumban, elhúzod jobbra a kidobott listát, majd ráböksz a Konvertálás rendszeralkalmazássá ikonra és a progi systempartícióra helyezi a kívánt billentyűzetet vagy launchert. Utána a gyári huawei app mentés után szabadon törölhető.

    Köszönet a leírásért colonell-nek.

    ”Miket lehet még törölni?”
    Nem minden telepítő a /system/app könyvtárba van hanem pl a /cust/telenor/hu/app elérési útvonalon található. Ajánlott az apk-t lementeni, majd valamely rootböngésző segítségével kitörölni.
    Kis kitérő a hangokra: /system/media/audio elérési útvonalon található, amelyiket nem használod, vagy nem tetszik törölhető, cserélhető (/ui-ban van a kamera hang, AF hang kikapcsolására build.prop fájl szerkesztés szükséges, részletek a Modding pontban). A hangok .ogg kiterjesztéssel vannak a rendszerben, ha valamelyiket nem találod, keress rá a kiterjesztésre.
    Ha már a root böngészőben vagyunk a /system/app könyvtárban található pár "rendszerapp” ami nem is települ. Mentésük után azok is törölhetőek. pl. Books, Compass, Hispace, Magazines.

    ”Mivel lehet a felhasználói adatokat menteni?”
    Léteznek a Play áruházban erre programok, az egyik legismertebb a Titanium Backup, ami viszont root jogokat kér. A mentés egyszerűen, root nélkül elvégezhető ennek a leírásnak az alapján.

    ”Hogyan tudok SD-re programokat menteni?”
    Beállítások/ Tárhely/ Alapértelmezett tárolási helynél állítsd be az SD kártyát, utána már ki tudsz mindent pakolni, nem kell rá külön program.

    ”Hogyan lehet a telefonbeszélgetés felvételét beüzemelni?”
    Root szükséges a rögzítéshez. Ez azért fontos, mert a "call recorder" programnak root hozzáférés kell, hogy a telefon kerneljén keresztül fel tudja venni a hangot. Elvileg mindegyik romon működnie kell. Innen letölthető.
    - Feltelepíted a telefonra a call recorder progit.
    - Elindítod majd a beállítások menüben -> felvétel -> felvételi mód -ot át kell állítani "KERNEL" opcióra! Alatta a hangformátumot "AMR"-re állítani. A többi opciót, szűrők ,stb....mindenki állítsa kedve szerint.
    A callrecorder program saját lejátszója képtelen visszajátszani a kernelen keresztül felvett hívást. Tehát a felvevő program saját beépített lejátszója csak tömörített (vinnyogó, ufoszerű) hangot ad ki! Az ES FILE EXPLORER beépített lejátszója illetve az utólag felrakott VLC tökéletesen vissza tudja játszani a felvett beszélgetést.
    Köszönet a leírásért mckangi -nak.
    Még egy kis kiegészítés: Telepítés után alapból tényleg csak wav-ot lehet választani hangformátumnak, amr-t MÉG nem. A megoldás az, ha bekapcsolt CallRecorder-rel (kernel->wav beállítással) indítasz egy hívást. Utána már a beállításokban megjelenik az amr lehetőség is. Állítsd át arra és kész! Az 1.4.5 full verzió működik, de az 1.5 full nem. Az el sem indul, csak a telepítés után egyszer. De az első "éles" használatkor rögtön kilép és többé nem elérhető.

    ”Mit tegyünk, ha telefonunkon nem érjük el a „Gyári adatok visszaállítása” opciót?”
    Kellemetlen, de megeshet ez a lehetőség. Ebben az esetben vegyük, ki az akkut 5 másodpercre, helyezzük vissza, majd hangerő fel (+) gomb nyomva tartása mellett kapcsoljuk be a készüléket. Így juthatunk recovery módba, ami telefonunk utolsó mentsvára. Hangerő le, fel gombokkal navigálunk és a power gombal választunk ki. Kiválasztjuk a factory reset opciót, leokézzuk, megvárjuk míg lefut, majd reboot system now-ra megyünk. A telefon újraindul ismét gyári beállításokkal és a felhasználói adatok törlésével.

    ”Milyen tokot vegyek rá?”
    Ez egyéni ízlés kérdése. Amire érdemes figyelni, hogy, ha eBay-ról vásárolsz tokot, akkor a vakunak ki legyen vágva a nyílás, ugyanis a kínai modellen nincsen vaku.

    ”Akkumulátor százalékos kijelzése hogyan oldható meg?”
    Legegyszerűbb, ha a Play-ről szedsz le hozzá alkalmazást, pl: BatteryBot Battery Indicator. Ha rootolva van a készülék, akkor a build.prop fájl szerkesztésével is megoldható a dolog: system mappában megkeresed a build.prop fájlt. Megnyitod és a következő sorban megváltoztatod a false-t -->true-ra: ro.config.hw_battery_percent=false. Mentés és újraindítás után %-os lesz a kijelzés. Csak tapasztalt felhasználók csinálják ezt meg, a build.prop fájl jogosultsága maradjon rw-r--r--, különben téglásodhat a teló. TWRP mentés legyen.

    ”Van-e olyan alkalmazás, amivel javul a kamera minősége?”
    Érdemes kipróbálni az ingyenes lgCamera appot, a fotók minősége kicsit javul, illetve a fókuszhang sem hallatszik. A videók felbontása pedig 864*480-ig növelhető, illetve beállítható a 1280*720 felbontás is, de így 10-12 fps várható.

    ”Ha a telefon kijelző kikapcsol, a Wifi is mindig kikapcsol vele együtt, hogy tudom ezt megszüntetni?”
    A "Beállítások/Vezeték nélküli és egyéb hálózatok/Wifi"-hez kell menni, majd "Opciók" (jobb szélső érintőgomb) és a felbukkanó menüben a "Speciális"-ra kell kattintani. Itt állíthatod, hogy ne kapcsolja ki a Wifi-t a kijelzővel együtt, ha a készülék töltőn van, vagy soha. Ha MINDIG-re állítod, akkor nem fogja soha eldobni a Wifit (kicsit rossz a fordítás).

    ”Hol lehet kapni a készüléket?”
    Jelenleg (2014. 09. 20.) már egyik szolgáltató árlistájában sem szerepel, függetlenül és használtan lehet beszerezni.

    ”Milyen Task killert használjak?”
    Androidon kerülendő a Task Killerek használata! Bővebben: Tippek, trükkök, tévhitek: A Task Killer

    Utolsó módosítás: 2014. 09. 20.
    Az összefoglalóval kapcsolatos észrevételeket a szerkesztőknek privát üzenetben írd meg!

    Készítette:
    sgergi

    Köszönöm a kiegészítést:
    milangfx, colonell, lecsobacsi,
    ErMg , mckangi , xKRIPAPAx , 060asgabi

Új hozzászólás Aktív témák