Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sgergi

    veterán

    Huawei Ascend Y300

    A telefon hivatalos honlapja: link
    Cikk a Mobilarénán: link

    A topik használata

    Aki életében most vett először androidos telefont, az tegyen meg annyit a fórumozók és a saját lelki nyugodtságáért, hogy végignyomkodja a beállítások menüpontot a telefonban! Sok kérdésre magától is megtalálja az ember a választ. Ha valamilyen problémára itt nem találsz választ, először keress rá a fórumon és csak utána kérdezz! Természetesen, ha nem megy, azért van a fórum, szívesen segítünk.

    A topikban a PH! Alapelvei és a hatályos magyar törvények érvényesek.
    Ezért: TILOS a WAREZ, valamint a telefonkészülék függetlenítéséről történő bejegyzések, hacsak nem a szolgáltatói függetlenítésről van szó!

    Röviden a készülékről:

    Hardver

    A készülékben egy 40 nm-es csíkszélességű ARMv7 architektúrával rendelkező MSM8225 Spapdragon chipset kapott helyet, a benne lévő kétmagos processzor Cortex-A5 magjai 1 GHz-es sebességen működnek. A grafikus gyorsító az Adreno 203. Memóriából 512 MB került az eszközbe (393 felhasználható, a többit a rendszer gondozza). A szabad ram mérete 140-150 MB környékén van maximálisan, természetesen ez annál kevesebb, minél több program fut. A belső tárhely mérete 4 GB, ebből a felhasználó 2,2 GB-ot tud szabadon felhasználni, alkalmazások telepítésére 1 GB áll rendelkezésre. 32 GB-os microSD kártya is helyet kaphat a készülékben.

    A külső méretei: 124,5x63,8x11,2 mm. Súlya 130 g. A felhasznált műanyag jó minőségű, puha tapintású. Az összeszerelés minőségére nem lehet panasz, a készülék nem ad ki semmiféle hangot a használat során.

    Kijelző

    A kijelző 4 hüvelykes, 480 x 800 pixel a felbontás (233 PPI), a típusa pedig IPS-LCD. Az IPS panel miatt a betekintési szögekre, a színhűségre és a fényerőre sincs komoly panasz. Erős napfényben kicsit kevés a maximális fényerő.

    Szoftver

    Az Y300-on az Android 4.1.1 verziója fut, azaz Jelly Bean. A Huawei saját felhasználói felülettel operál, ami az Emotion UI névre hallgat. A legfőbb tulajdonsága, hogy nincs alkalmazások menü, az összes program a főoldalakon helyezkedik el. Természetesen mappázni tudunk, illetve ha nem tetszik a felület, akkor számtalan más alternatíva közül választhatunk a Play áruházban.
    Az átlagos sebességgel nincsen gond, minden gördülékenyen fut, az 512 MB memória is elég több program egyidejű futtatására. Természetesen csodát nem kell várni ennyi RAM-tól, a régebben használt programokat újra kell tölteni használatkor. Játékokból csak a durvább játékok tudnak megakadni, átlagos játékhoz megfelelő a hardver.

    Kamera

    A hátlapi kamera 5 megapixeles, 2592x1944 felbontású képeket lehet vele maximálisan készíteni, a videók felbontása VGA lehet. A képek nem rosszak a kategóriájában jó fényviszonyok mellett. A sötétben egy LED vaku segíti a fényképezést, ami kb. 2 méterig hatásos.

    Adatkommunikáció

    A WIFI modul a 802.11b/g/n szabványokat ismeri, Wifi hotspotként használható az eszköz. A bluetooth 2.1-es és A2DP-t és EDR-t is tud. Az A-GPS egység gyorsan talál jelet és utána stabilan tartja azt. Mobiladat forgalmat 7,2 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességgel használhatunk.

    Hangszóró

    A beszédhangszóró elég hangos és tiszta. A külső hangszórója lehetne egy kicsit hangosabb, komolyabb alapzaj esetén már nehezen hallható, viszont minőségileg ezzel sincs gond. A jack teljesítményével sincsenek problémák.
    Eddig egy probléma adódott a hanggal, vannak készülékek, ahol telefonálás közben fél-1 perc után elmegy a hang és a mikrofont csak kihangosítással vagy újrahívással lehet életre kelteni. Eddig nem derült ki a hiba oka. Viszonylag kevés embert érint. Úgy tűnik, hogy a probléma megoldása az, hogy régebbi Viber verziót (pl. 2.3) kell feltenni, vagy teljesen törölni a Vibert.

    Akkumulátor

    A készülékbe épített akkumulátor 1950 mAh kapacitású. Használattal ez is 1 nap alatt merül le, ha viszont visszafogottan használjuk, akkor a 3 napos üzemidő sem elérhetetlen.

    Iránytű

    Az eszközbe nem került iránytű (compass), így például a navigációs szoftverek nem tudják megmutatni, hogy merrefelé állunk, a nyíl helyett csak egy pötty látható. Ez minden iránytűt használó programra kihat (GPS státusz, g:hu, stb.)

    Modding

    Mielőtt komolyabban belenyúlnál a rendszerbe, mindenképpen mentsd el a Product ID-t. A tárcsázóba a következő kódot kell beírni: *#*#1357946#*#* . Ezután megjelenik egy 8 jegyű kód, amit őrizz meg! 3 kód kell ahhoz, hogy a Huaweitől bootloader nyitó kódot tudj kérni: IMEI, S/N és Product ID. Míg az első kettő megtalálható az akkumulátor alatt vagy a telefon dobozán, addig az utóbbi csak szoftveresen érhető el. Éppen ezért ha zárt bootloader-rel téglásítod a telefont, és a product ID hiánya miatt nem tudsz unlock kódot kérni, akkor elég kellemetlen helyzetbe hozhatod magad.
    Mielőtt komolyabban belenyúlnál a rendszerbe vagy custom Rom-ok tömegét próbálnád ki, mindenféleképpen készíts TWPR vagy CWM teljes backupot, hogy a rendszert vissza tudd állítani, ha gond adódna.

    ROOT

    Kapcsolódó cikk: Android - mire jó a rootolás?

    ROOT Bootloader-nyitás nélkül:
    1. Töltsd le EZT a fájlt és csomagold ki egy tetszőleges helyre.
    2. A "dload" mappát másold az SD kártya gyökerébe.
    3. Kapcsold ki a telefont, majd indítsd el a (Hangerő +) és (Hangerő -) gombok nyomva tartása mellett.
    Ha a firmware update sikeresen települ, akkor kapsz egy zöld pipát és a telefon újraindul, légy türelmes.
    4. Telepítsd fel az unlockroot3.exe-t, majd telepítés után nyisd meg.
    5. A telefonon a Beállítások --> Fejlesztői lehetőségek --> USB hibakeresést kapcsolt be és csatlakoztasd a PC-hez.
    6. A CD-ként felismert meghajtóról telepítsd a /drivers/adb_driver/ mappában található Handset WinDriver.exe-t.
    7. Az UnlockRoot programban kattints a nagy, zöld "ROOT" feliratú gombra.
    8. Döntsd el, hogy kéred-e a "Power saver" appot. (nem kötelező)
    9. A művelet végeztével felajánlja az újraindítás lehetőségét. Kattints az "Igen"-re.
    10. Ezután néhány app (pl. kamera, zseblámpa) nem biztos, hogy működni fog vagy "csak" a kijelző lesz olyan fakó, mintha fehérítővel mosták volna ki. Ezek a hibák nem feltétlenül jelennek meg. ezeken kívül más hiba is megjelenhet, pl: csíkos boot logó. Bármilyen hiba esetén a következő lépést kell végrehajtani.
    11. Erre megoldás, hogy lefuttatod a "Y300-boot-B176" mappában található install-windows.bat-ot (a készülék még mindig USB-n lóg)
    12. Ezzel a készülék root-olva lett.

    Köszönet a leírásért milangfx-nek.

    ROOT és Bootloader nyitás:
    Nyitás előtt a felhasználói adatokról készítsetek mentést, mert a folyamat mindent töröl.

    Az eredeti angol szöveghez: link

    Töltsd le ezt a fájlt (ebben vannak a bl nyitás, TWRP és a roothoz szükséges dolgok,driverek)
    BL kódot innen kell kérni a nyitáshoz, eszköznek a HUAWEI Y300-0100-at válaszd ki!
    S/N Number: megtalálod a telefon akkumulátora alatt
    IMEI: a készülék dobozán rajtavan, de a Beállítások->A telefonról itt is meglehet találni, ha nincs kéznél a doboz
    Product ID: Tárcsázóba írd be a *#*#1357946#*#* kódot.

    Ha BL nyitáshoz szükséges kód megérkezett, akkor kezdhetjük is a bl nyitást:

    1.A telefonodon menj a Beállítások-> Fejlesztői beállításokba és itt kapcsold be az USB-s hibakeresést
    2. Csomagold ki a számítógépeden a Y300-AiO-ROOT-v1.4.zip-et
    3. Telepítsd fel a MobilePhoneDrivers mappában található Huawei_Y300_drivers.exe-t
    4. Kapcsold ki a telefont, vedd ki az akkumulátort 5 másodpercre, majd rakd vissza. Tényleg csináld meg ezt a lépést, különben a következő lépések nem fognak működni.
    5. Tartsd lenyomva a Hangerő LE gombot, kapcsold be a telefont és hagy lenyomva a hangerő gombot még legalább 10 másodpercig
    6. Csatlakoztasd a telefont a számítógéphez. A gépednek találnia kell egy új eszközt.
    7. Nyisd meg az UnlockTools mappát és nyisd meg a check_bootloader.bat fájlt. Ezzel megtudhatod, hogy jól kapcsolódott a telefon és, hogy a bootloaderét ki kell nyitni.
    8. Ugyanebből a mappából nyisd meg az unlock_bootloader.bat-ot, amikor kéri add meg a BL nyitó kódot, amit kaptál a Huawei-től
    9. Ha lefutott a telefon újraindul és visszaállítja magát gyári állapotba (ez sokáig tarthat)

    Recovery flashelése

    1. Kapcsold ki a telefont, vedd ki az akkumulátort 5 másodpercre, majd rakd vissza
    2. Tartsd lenyomva a Hangerő LE gombot, kapcsold be a telefont és hagy lenyomva a hangerő gombot még legalább 10 másodpercig
    3. Csatlakoztasd a telefont a számítógépedhez
    4. Az UnlockTools mappából futtasd a flash_recovery.bat-ot, majd kövesd a lépéseket
    5. Amikor sikeres flashelve lett a TWRP, akkor a telefonod újraindul
    A gyors boot-olást ki kell kapcsolni hogy bejöjjön a recovery.
    Ha valakinél nem megy a TWRP, az próbálja meg feltenni a CWM recovery-t. Leírás és letöltési link itt található.

    Most jön a Root-olás

    1. Másold a SuperSU-ROOT.zip-et az SD-kártyád gyökerébe
    2. Kapcsold ki a telefont. Tartsd lenyomva a Hangerő FEL gombot, kapcsold be a telefont és tartsd lenyomva a hangerő gombot addig, amíg a recovery be nem bootol (kb. 10 másodperc)
    3. A TWRP-ben válaszd az Install gombot és navigálj a SuperSU-ROOT.zip-hez. Válaszd ki. Telepítsd, és ha kész indítsd újra a telefont

    Köszönet a leírásért ErMg -nek és ducsidu -nak.

    A bootloader szükség esetén könnyen visszazárható, de a kinyitásának nyoma marad, szervizben ellenőrizni tudják.

    UNROOT
    Rootolt készüléket legegyszerűbb unrootolni ha feltesszük a superuser okosabb, szebb, fiatalabb és nem utolsó sorban jobb utódját a SUPERSU-t. ICS-től felfele már inkább ezt ajánlom a rootjog kezelésére. A free változatban is bent van az állandó root eltávolítása ami egy gombnyomásra kitakarítja majd újraindítja a készüléket immáron root nélkül. (Vicces info no. 1 ha egyszer kirootoltuk készülékünket, akkor az eltüntethetetlen, de mivel elég bonyolult megnézni, ezért a szervízben NEM foglalkoznak vele)
    A másik fajta teljes unroot pedig, hogy olyan romot teszünk fel (általában ez csak a stock rom) ami nincs rootolva. Aki viszont a SuperSU-t használja, annak ki kell vennie az opciókból a Túlélő módot, ha be van kapcsolva.

    Köszönet a leírásért colonell-nek.

    ROM

    Custom ROM:
    TWRP legyen fenn, aminek a menete az előzőekben olvasható. Utána a ROM-ot felmásolod az SD kártyára, majd belépsz a recoverybe (gyorsboot kikapcsolva, hangerő FEL gomb és bekapcsoló gomb). TWRP-ben Wipe-nál húzd el a csúszkát, utána ajánlott az Advanced wipe-on belül cache-t, Dalvik cache-t, system-et, cust-ot wipe-olni. Ezután Install-nál felrakhatod az SD-re másolt romot. Romokat itt tudtok vadászni, van már több féle is.

    Gyári ROM:
    Kétféleképpen telepíthető:
    Ezt letöltöd.
    1.Dload mappát felmásolod a frissen formázott(nem kötelező) SD-re, majd a Rendszerfrissítésben a frissítés sd-ről opciót választod.

    2.Ha a telefon nem áll már fel! Dload mappát felmásolod frissen formázott (nem kötelező) SD-re akksi ki, majd 5 másodperc múlva be és úgy kapcsoljuk be a készüléket, hogy a hangerő le(-) és fel(+)gombokat lenyomva tartjuk. Ezután elindul a telepítő, kb. 2 perc alatt lefut, majd ha kirakta a zöld pipácskát újraindul a készülék. Az első boot hosszú időt vesz igénybe.
    Ez az opció nem működik egyelőre. Valószínűleg csak független készülékekre hajlandó települni vagy zárt bl-re és stock recoveryre.
    Ha valaki a gyári romot frissíti egy újabb, nagyobb verziószámú gyári rommal, az készüljön fel rá, hogy a downgrade (a régebbi verzió visszarakása) nem fog menni. Ezt csak TWRP-s mentéssel lehet kikerülni, tehát először mindenki mentse el az aktuális rendszerét.

    EGYÉB MODDING

    Kijelző fényerejének növelése:
    Ha rootolva van a készülék, akkor a build.prop fájl szerkesztésével megoldható a dolog: system mappában megkeresed a build.prop fájlt. Megnyitod és a következő sorban megváltoztatod az értéket 99-re vagy 100-ra: ro.lcd.backlight=67. Mentés és újraindítás után fényesebb lesz a kijelző. Csak tapasztalt felhasználók csinálják ezt meg, a build.prop fájl jogosultsága maradjon rw-r--r--, különben téglásodhat a teló. TWRP mentés legyen.

    Eltűnt status bar ikonok pótlása:
    Legegyszerűbb, ha külső, play-es alkalmazást használunk rá, pl: ezt Ha a gyári megoldásra van szükség, akkor custom recovery segítségével kell visszatenni ezt a .zip-et. gyári romon is működik.

    Működő DSP Manager telepítése:
    Root és nyitott BL szükséges a művelethez.
    1. Először el kell távolítani a MusicFX 1,4-et (Titanium Backup-ot ajánlom)
    2. Letöltöd ezt és ráteszed az SD-re vagy a belső tárhelyre
    3. Behozod a TWRP-t-----> Wipe cache / Dalvik----->telepíted CM9 DSP-Manager-v2.0.zip
    4. Töröld cache / Dalvik és reboot system

    Köszönet a leírásért ErMg -nek.

    Build.prop fájl szerkesztése:
    Ajánlott program rá a ROM Toolbox, ami a Play áruházból leszedhető. Perfomance/ build.prop szerkesztő menüpont alatt elérhető. Biztonságosabb szerkesztést tesz lehetővé.

    GYIK

    ”Milyen gyári programokat törölhetek root segítségével?”
    A programok törlését Titanium Backup Pro-val vagy Systemapp remover-rel lehet megtenni. Törlés előtt érdemes backupot készíteni minden applikációról! Amelyik programot használod, azt nyilván ne törlöd le. Az alábbi programok rendszerösszeomlás nélkül törölhetőek:

    Android élő háttérképek,
    Android Billentyűzet - cserére érdemes én swiftkey-re cseréltem. Cserélés folyamat lejjebb.
    Battery saver ha a bl nyitás nélküli rootot választottad eldöntheted, hogy kéred-e ezt az appot,nem működik megfelelően JB-n
    Biztonsági mentés (Opcionális, Titanium is készít mentést), Buborékok, Böngésző, E-mail, com.android.wall...holospiral, DLNA, Fázissugár, Google csevegő, Google play (zene 2 zenelejátszót kaptunk egyik törölhető), Google+, Használati útmutató, Huawei beviteli módszer (cserére érdemes), Huawei kezdőlap (cserére érdemes Holo/Apex vagy más egyéb launcherre), Időjárás, MCM, Me widget, Picasa uploader, Quickoffice, Saját email, Szótárszolgáltató, Súgó-központ, Tippek a főoldalhoz, Térkép, Utcakép, Varázslatos füst háttérképek, Youtube, Zenét megjelenítő háttérképek

    Természetesen más programok is törölhetőek, ha neked nincs rá szükséged.
    HwIME Language Pack-ek közül nyilván azt tartod meg, amelyiket használod, ha cseréled a billentyűzetet, mehet az összes. Én azért a magyart megtartottam és a következőket töröltem:
    cangije, croatian, french, german, italian, pinyin, portuguase, romanian, russian, slovak, spanish, zhuyin

    A telefonhoz szükséges alkalmazások cseréje úgy történik (Titaniummal),hogy amire cserélni akarod alkalmazást feltelepíted a telefonra nem az sd-re,ráböksz a Titaniumban, elhúzod jobbra a kidobott listát, majd ráböksz a Konvertálás rendszeralkalmazássá ikonra és a progi systempartícióra helyezi a kívánt billentyűzetet vagy launchert. Utána a gyári huawei app mentés után szabadon törölhető.

    Köszönet a leírásért colonell-nek.

    ”Miket lehet még törölni?”
    Nem minden telepítő a /system/app könyvtárba van hanem pl a /cust/telenor/hu/app elérési útvonalon található. Ajánlott az apk-t lementeni, majd valamely rootböngésző segítségével kitörölni.
    Kis kitérő a hangokra: /system/media/audio elérési útvonalon található, amelyiket nem használod, vagy nem tetszik törölhető, cserélhető (/ui-ban van a kamera hang, AF hangot én sem találtam) A hangok .ogg kiterjesztéssel vannak a rendszerben, ha valamelyiket nem találod, keress rá a kiterjesztésre.
    Ha már a root böngészőben vagyunk a /system/app könyvtárban található pár "rendszerapp” ami nem is települ. Mentésük után azok is törölhetőek. pl. Books, Compass, Hispace, Magzazines.

    ”Mivel lehet a felhasználói adatokat menteni?”
    Léteznek a Play áruházban erre programok, az egyik legismertebb a Titanium Backup, ami viszont root jogokat kér. A mentés egyszerűen, root nélkül elvégezhető ennek a leírásnak az alapján.

    ”Hogyan tudok SD-re programokat menteni?”
    Beállítások/ Tárhely/ Alapértelmezett tárolási helynél állítsd be az SD kártyát, utána már ki tudsz mindent pakolni, nem kell rá külön program.

    ”Hogyan lehet a telefonbeszélgetés felvételét beüzemelni?”
    Root szükséges a rögzítéshez. Ez azért fontos, mert a "call recorder" programnak root hozzáférés kell, hogy a telefon kerneljén keresztül fel tudja venni a hangot. Elvileg mindegyik romon működnie kell. Innen letölthető.
    - Feltelepíted a telefonra a call recorder progit.
    - Elindítod majd a beállítások menüben -> felvétel -> felvételi mód -ot át kell állítani "KERNEL" opcióra! Alatta a hangformátumot "AMR"-re állítani. A többi opciót, szűrők ,stb....mindenki állítsa kedve szerint.
    A callrecorder program saját lejátszója képtelen visszajátszani a kernelen keresztül felvett hívást. Tehát a felvevő program saját beépített lejátszója csak tömörített (vinnyogó, ufoszerű) hangot ad ki! Az ES FILE EXPLORER beépített lejátszója illetve az utólag felrakott VLC tökéletesen vissza tudja játszani a felvett beszélgetést.
    Köszönet a leírásért mckangi -nak.

    ”Mit tegyünk, ha telefonunkon nem érjük el a „Gyári adatok visszaállítása” opciót?”
    Kellemetlen, de megeshet ez a lehetőség. Ebben az esetben vegyük, ki az akkut 5 másodpercre, helyezzük vissza, majd hangerő fel (+) gomb nyomva tartása mellett kapcsoljuk be a készüléket. Így juthatunk recovery módba, ami telefonunk utolsó mentsvára. Hangerő le, fel gombokkal navigálunk és a power gombal választunk ki. Kiválasztjuk a factory reset opciót, leokézzuk, megvárjuk míg lefut, majd reboot system now-ra megyünk. A telefon újraindul ismét gyári beállításokkal és a felhasználói adatok törlésével.

    ”Milyen tokot vegyek rá?”
    Ez egyéni ízlés kérdése. Amire érdemes figyelni, hogy, ha eBay-ról vásárolsz tokot, akkor a vakunak ki legyen vágva a nyílás, ugyanis a kínai modellen nincsen vaku.

    ”Akkumulátor százalékos kijelzése hogyan oldható meg?”
    Legegyszerűbb, ha a Play-ről szedsz le hozzá alkalmazást, pl: BatteryBot Battery Indicator. Ha rootolva van a készülék, akkor a build.prop fájl szerkesztésével is megoldható a dolog: system mappában megkeresed a build.prop fájlt. Megnyitod és a következő sorban megváltoztatod a false-t -->true-ra: ro.config.hw_battery_percent=false. Mentés és újraindítás után %-os lesz a kijelzés. Csak tapasztalt felhasználók csinálják ezt meg, a build.prop fájl jogosultsága maradjon rw-r--r--, különben téglásodhat a teló. TWRP mentés legyen.

    ”Van-e olyan alkalmazás, amivel javul a kamera minősége?”
    Érdemes kipróbálni az ingyenes lgCamera appot, a fotók minősége kicsit javul, illetve a fókuszhang sem hallatszik. A videók felbontása pedig 864*480-ig növelhető, illetve beállítható a 1280*720 felbontás is, de így 10-12 fps várható.

    ”Hívás közben megszakad a hang, mit lehet vele csinálni?”
    Úgy tűnik, hogy a probléma megoldása az, hogy régebbi Viber verziót (pl. 2.3) kell feltenni.

    ”Ha a telefon kijelző kikapcsol, a Wifi is mindig kikapcsol vele együtt, hogy tudom ezt megszüntetni?”
    A "Beállítások/Vezeték nélküli és egyéb hálózatok/Wifi"-hez kell menni, majd "Opciók" (jobb szélső érintőgomb) és a felbukkanó menüben a "Speciális"-ra kell kattintani. Itt állíthatod, hogy ne kapcsolja ki a Wifi-t a kijelzővel együtt ha a készülék töltőn van, vagy soha. Ha MINDIG-re állítod, akkor nem fogja soha eldobni a Wifit (kicsit rossz a fordítás).

    ”Hol lehet kapni a készüléket?”
    Jelenleg (2013. 09. 09.) a T-Mobile és a Telenor forgalmazza, a Vodafonnál nincsen és előreláthatólag nem is lesz. Függetlenként esetenként nehéz beszerezni a készüléket, mert komoly érdeklődés van, és az aktuális készletek hamar el tud fogyni.

    ”Milyen Task killert használjak?”
    Androidon kerülendő a Task Killerek használata! Bővebben: Tippek, trükkök, tévhitek: A Task Killer

    Utolsó módosítás 2013. 09. 09.
    Az első hozzászólással kapcsolatos észrevételeket a szerkesztőknek privát üzenetben írd meg!

    Készítette:
    sgergi

    Köszönöm a kiegészítést:
    milangfx, colonell, lecsobacsi,
    ErMg , mckangi

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák