Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tim82

    nagyúr

    Nokia Lumia 520 - gyakran feltett kérdések, hasznos tudnivalók

    A legolcsóbb Lumia a Nokia aktuális Windows Phone 8-as palettájából méltán tett szert népszerűségre, ezért sokan vettek első WP8-as telefonként Lumia 520-at. Az ő kedvükért csokorba szedtük a leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat.

    K.: Miben különbözik a Lumia 520 a paletta drágább modelljeitől? Miért érdemes ezt vennem?

    V.: A készülék Mobilarénás tesztjében remekül foglalta össze Bog, hogy kik vagyunk mi (azaz a célközönség):

    "Bár a WP8 messze nem tökéletes, de meg lehet szokni a butaságait hamar. A Lumia 520 azoknak szól, akik nem akarnak mélyen a rendszerben turkálni, megbízható, levelezésre, netezésre, navigációra megfelelő telefont keresnek, de nem akarnak érte annyit fizetni, mint egy robogóért. Árban sem lőttek mellé ezúttal a Nokiánál, úgyhogy szívbaj nélkül sütöm rá az Ajánlott plecsnit."

    A Lumia 520-ban nincsen vaku, iránytű, illetve a kijelző alján lévő három érintőbillentyűnek nincs háttérvilágítása, valamint nem kapott ClearBlack szűrőt a kijelző (így nincsen meg a többi Lumia modellre jellemző, valóban mély fekete), a Here Drive (a Nokia saját, offline módban is használható navigációja) pedig alapesetben csak abban az országban navigál, amelyikben forgalmazzák az adott telefont (tehát ha magyarországi szolgáltatótól veszed a telefont, csak itthon fog navigálni).

    Térképeket le tudsz tölteni ingyen, azokat a Here Maps alkalmazás kezeli, a navigációra vonatkozó korlátozás feloldását pedig kb. 4-5000 Ft közötti összegért meg lehet vásárolni, erre a Here Drive app-on belül található lehetőség (tehát ennyiért tudod megvásárolni a világ összes országára érvényes Here Drive+ licenszet).

    Ár-érték arányban a legjobb Lumia. IPS kijelzőt kapott, ami a ClearBlack hiánya ellenére is szép képet ad. A védelem ugyan nem Gorilla Glass, de mindenképpen edzett üveg (többünk 520-a karc nélkül élt már túl eséseket). Az 512 MB RAM a WP8-as app-ok 99%-ának bőven elég, a kétmagos Krait és az Adreno 305 pedig elég jó hardver egy alsó kategóriás telefonhoz képest.

    A fényképezőtől nem kell csodát várni, viszont a gyári app-ot lecserélve más alkalmazásra (pl. ProShot-ra az Áruházból) majdhogynem megtáltosodik. NGA fórumtárs fotója Lumia 520 / ProShot alkalmazással.

    Amit mindenképpen tarts észben, hogy a telefon, a többi WP8-as Lumiához hasonlóan, micro SIM-et fogad, ennek megfelelően kérj a szolgáltatótól SIM-cserét, ha még a normál („mini”) SIM-ed van.

    K.: Nem lesz kevés az 512 MB RAM?

    V.: Előfordul a store-ban néhány olyan játék, ami emiatt nem telepíthető a telefonra, de alapvetően elegendőnek bizonyul hétköznapi használat során. A WP8 futása ”smooth”, szinte soha nem akad meg, és az alkalmazások többsége sem igényel többet. A WP-nek közel sincs szüksége annyi RAM-ra, mint például az Androidnak. A jövőben viszont elképzelhető, hogy megszaporodnak azok az alkalmazások, amiknek 1 GB RAM lesz a követelménye, de ezt nem lehet előre tudni. Leginkább a fejlesztőkön múlik a dolog, hogy mennyire optimalizálják a programokat / játékokat.

    Illetve sajnos az HBO Go app sem megy 512 MB RAM-on.

    K.: Szolgáltatótól milyen színben tudom megvenni? Van-e mód utólag cserélni a hátlapot?

    V.: A Lumia 520 öt színű hátlappal került forgalomba: fekete, fehér, piros, citromsárga és ciánkék. A magyarországi szolgáltatóknál fekete vagy fehér hátlappal lehet kapni, de a Nokia Care szerviz- és bolthálózaton keresztül meg lehet rendelni bármelyik hátlapot is utólag. (Ez a budapesti, Arany János utcai Nokia Care-ben 1500 Ft-ért intézhető, vidéki Nokia Care-kben drágább lehet a szállítási költség miatt. Konkrét példa: a pécsi Nokia Care-ben 2000 Ft-ért hoztak hátlapot az egyik fórumtársnak.)

    A hátlap feltételénél mindenképpen figyelj arra, hogy először a kameragomb "kattanjon be" a helyére és csak utána a többi gomb, mert nem fogod tudni rendesen benyomni exponáláshoz!

    K.: Adatkommunikációs szempontból mit tud? Üzemideje hogy alakul? Valóban melegszik?

    V.: Tud HSPA+-t (LTE-t nem), b/g/n szabványú wifi-t. Wifi-ből csak a 2,4 GHz-es wlan hálózatokat látja, az 5 GHz-eseket nem (ez helytelenül szerepel a Mobilaréna-teszt adatlapján). NFC nincsen benne, a Bluetooth mind zenére, mind adatátvitelre is alkalmas.

    Üzemidőre példa: állandóan bekapcsolt wifi, 3G, push email és Facebook mellett, napi 8-10 email, 5-6 sms, 10-30 perc beszélgetés után én másfél naponta látom úgy, hogy lassan itt az ideje tölteni, ekkor még úgy 25-30% kraft van az akkuban.

    A készenléti idő nagysága nagyon sok tényezőtől függ. Elsősorban a felhasználói magatartástól, tehát ha zenét hallgatva Wifi-zel vagy GPS navigálsz, miközben 10 másik program automatikusan szinkronizál, ne csodálkozz, hogy fél-1 naponta tölteni kell a telefonod. Ha nagyon merülőben vagy, a telefonon van mód takarékos üzemmód (a Beállítások alatt), ezzel tudsz némi időt nyerni, a szinkronizálás letiltása árán.

    Utángyártott akkukat alapvetően nem ajánljuk, egy kivételt lehet érdemes megnézni a jövőben, ez pedig a Mugen gyártotta akku.

    A Krait magokra épülő SoC valóban melegszik játék alatt, de nem fogja megégetni a kezedet, ne aggódj.

    K.: Hogyan tudok WP8-on beállítani és törölni email-fiókokat?

    V.: Itt egy gyorstalpaló róla.

    K.: Hogyan tudom áttenni a névjegyeimet? Hogyan tudom szűrni őket?

    V.: Kézenfekvő megoldás az Adatátvitel app használata (gyárilag rajta van a telefonon), amely BT-n képes átszipkázni a névjegyeket a másik telefonról. Másik kézenfekvő megoldás Gmail-fiókba feltenni a névjegyeket, majd beállítani a Gmail-fiókot a Lumián.

    Szűrést a következő módon tudod (már szinkronizálás után):

    Kapcsolatok csempe -> ... (more) -> beállítások -> névjegyalbum szűrése

    Itt jegyezném meg, hogy míg Gmail-nél, Hotmail-nél stb. a hozzáadásnál beállíthatod, hogy ne szinkronizálja a névjegyeket, a Facebook-fiók hozzáadásánál erre nincs lehetőséged, ott mindenképpen az utólagos szűrés marad a fentebb leírt módon.

    K.: Saját csengőhangot mivel tudok beállítani? Van-e értesítő LED? Van-e a gomboknak háttérvilágítása? Ki lehet kapcsolni a rezgést a gombok érintése esetén?

    V.: A legegyszerűbb módszer bemásolni a telefonra, majd a Ringtone Maker nevű app (letölthető ingyenesen az Áruházból, Nokiás app) segítségével beállítani az adott mp3-at. Három megjegyzés: az adott mp3-fájlnak DRM-mentesnek kell lennie, másrészt 30 MB-ot nem haladhatja meg a mérete, harmadrészt pedig azt tartsd észben, hogy WP8-as telefonokon úgy működik a csengés-rezgés, hogy rezeg-cseng-rezeg-cseng... ha egy nagyon hosszú mp3-fájlt állítasz be, akkor bizony egyszer rezeg, utána pedig lejátssza az általad beállított nagyon hosszú csengőhangot. Részletesebben itt találsz erről információt.

    Nincsen értesítő LED, sem háttérvilágítás a gomboknak, és az érintőgombok érintésekor kapott rezgést sem lehet kikapcsolni. Ez van, remélem, ennyi negatívum elfogadható ettől a telefontól. :)

    K.: Nincs filekezelő a telefonon. Milyen filekezelőt érdemes letölteni a store-ból?

    V.: Leginkább semmilyet. A Windows Phone zártsága miatt az Androidra elérhető filekezelők funkcionalitásának töredékét nyújtják a store-ban elérhető filekezelők (még a fizetős verziók is!), gyakorlatilag nincs – és nem is lesz – filekezelő Windows Phone-ra. A zene, videó, kép, office stb. fájlokat a saját alkalmazásukban kezelhetjük, a többit pedig a telefont (vagy az SD kártyát) PC-re csatlakoztatva.

    K.: Tud-e a telefon kikapcsolva ébreszteni, illetve tölteni?

    V.: Nem tud kikapcsolva ébreszteni (ha ilyen feature kell, akkor bizony MTK SoC-os Android-os okostelefon a te telefonod). Ha meg töltőre dugod kikapcsolva, akkor bizony előbb bekapcsol, utána tölt. Ez az összes WP8-as telefonra igaz.

    K.: Miért nem tudok app-okat letölteni az Áruházból a Microsoft fiók beállítása után? Azt írja ki, hogy valamiféle „családi szolgáltatást” állítsak be!?

    V.: Vagy 18 év alatti vagy, vagy elírtad a születési dátumodat az MS-fiók beállításakor. A legegyszerűbb módszer nem a telefonon, hanem a PC-n belépni az MS-fiókodba (http://login.live.com) és átírni a születési dátumot.

    K.: Hogyan tudom szinkronizálni PC-vel a telefont?

    V.: Ha Symbian-ról jöttél, a Nokia PC Suite-t felejtsd el, mert nem támogatja a Lumiákat, ha WP7-ről, akkor pedig a Zune-t kukázhatod. A telefont egyszerűen rákötöd adatkábellel PC-re és némi automatikus driver-telepítés után máris látod a 8 GB-os háttértárat (+ a memóriakártyát, ha tettél bele) a Windows Intézőben, Windows 7 alatt biztosan, mások tapasztalatai alapján Windows XP SP3 is.

    Ha mégis akarsz valamilyen szinkronizáló alkalmazást, akkor adott a Windows Phone 8 Desktop.

    Ha Linux-od van, idézem innen:

    bár szűk réteget érint, de aki desktopon linuxos annak hasznos infó lehet, hogy kezeli a linux a lumiát.

    a linux bizonyos korlátokkal de csatolja mtp eszközként a cuccot. telepítve kell legyen a gvfs és gvfs-fuse libmtp9, libmtp-common, libmtp-runtime, mtp tools (meg ami függőséget ezek magukkal húznak)

    kell továbbá egy jó filekezelő ami jól mutatja csatolt eszközt (pcmanfm, caja)

    a lumiáRÓL bármit fel tudsz másolni gépre, lumiáRA elég hektikusan megy; látszólag felmásoltad, de a telefon nem látja. (nekem van virtualboxban egy XP azzal minden ok, de a dualbootos megoldás is jó, ha paralell akarja használni valaki a két rendszert. nekem a virtualbox egyszerűbb mint állandóan rebootolni.

    debian wheezy-n (XFCE 4.8-al pcmanfm-el, illetve ubuntu12.04 lxde szintén pcmanfm-el lett tesztelve (és használva) kernel mindkét esetben 3.2 pae. lehet hogy újabb kernelek vagy magasabb verziós desktop környezetek jobb eredményt adnak.

    (Külön köszönet a kiegészítésért duo fórumtársnak!)

    K.: Nem találok egy app-ot az Áruházban rákeresve a telefonon, pedig tudom, hogy van ilyen...

    V.: Rákereshetsz a telefonon Bing-gel / IE-n belül Google-val, ha megtaláltad, átdob a letöltésre. Illetve van mód PC-n belépve a Microsoft fiókod adataiddal is telepíteni a http://www.windowsphone.com oldalon. Ezen felül létezik olyan megoldás is, hogy PC-n letöltöd az app-ot, majd felmásolod a telefonban lévő memóriakártyára és onnan telepíted. Erről bővebben itt olvashatsz. Fontos tudni, hogy csak olyan app-ot telepíthetsz így, amit ugyanazzal a Live account-tal / Microsoft fiókkal bejelentkezve töltöttél le a gépen, mint amit beállítottál a telefonon!

    K.: A tárhelyem vészes gyorsasággal telik meg, mit tudok tenni?

    V.: Egyrészt:
    Beállítások -> tárterület-ellenőrzés -> részletek -> ideiglenes fájlok -> törlés

    (Figyelem: nem Tárterület, hanem kifejezetten Tárterület-ellenőrzés kell neked!)

    Másrészt ha van memóriakártya a telefonban, akkor állítsd át, hogy oda tegye az új fotókat, videókat.

    K.: Zeneileg mit tud a telefon?

    V.: A gyári headset gyenge hangminőséget produkál, de más, minőségibb fülessel teljesen vállalható, nem kell szégyenkeznie. Jelenleg viszont a Nokia Music kivételével nem tudok olyan WP8-as zenelejátszóról, amelyikben lenne hangszínszabályozó (equalizer), az pedig nem érhető el itthoni régióra aktivált WP8-as telefonokra. Másrészt a WP8-as zenelejátszók által támogatott formátumok között jelenleg nem szerepel a legnépszerűbb lossless, a FLAC, így erről le kell mondanod.

    Ha iTunes-ban tartod a zenegyűjteményedet, akkor jó hír, hogy a Windows Phone 8 Desktop segítségével lehet a WP8-as telefonokat az iTunes-szal szinkronizálni.

    K.: Hogyan tudok soft reset-et és hard reset-et elvégezni?

    V.: Soft reset-nek elég kikapcsolni, majd visszakapcsolni a telefont.

    Hard reset:

    Beállítások → névjegy → a telefon alaphelyzetbe állítása

    Más módon:
    ha a telefon nem tud bekapcsolni, töltsd fel, majd vedd le a töltőről
    nyomd le tartsd lenyomva a Hangerő le gombot és így tedd vissza töltőre
    ekkor megjelenik egy felkiáltójel a kijelzőn
    a következőket nyomd meg egymás után: Hangerő fel, Hangerő le, bekapcsológomb, Hangerő le.

    Fontos: a hard reset minden adatot törölni fog a telefonról, teljesen gyári állapotba állítva vissza azt, tehát mindenképpen csak a legvégső esetben használd!

    K.: Milyen hátrányai vannak ennek a telefonnak?

    V.: Sok felhasználónak előfordult már egy-két alkalommal újraindulás vagy teljes kikapcsolás, ami után csak hátlap levétel/akku kivétel és visszatétel segített. Az okára eddig nem sikerült rájönni, a jelenség nem korlátozódik a Lumia 520-ra, más WP8-as telefonokon is előfordul. A legvalószínűbb az, hogy valamilyen 3rd party app okozza. Ha gyakran előfordul nálad, akkor érdemes megnézni, milyen app-ot telepítettél utoljára a hibajelenség előtt, leszedni és úgy használni. Ha ez sem segít, akkor hard reset után használd egy kicsit app-ok nélkül, majd egyesével tedd vissza a szükséges app-okat, mindig tesztelve, hogy nem az adott app okozza-e a problémát. Abban biztosak vagyunk, hogy nem hardveres probléma, szóval nem róható fel a Lumia 520-nak magának. A Nokia javaslata, hogy minden alkalmazásból lépj ki, ha nem használod – ezt a Vissza gombbal teheted meg.

    Más ismert, és biztosan a WP8-hoz kötődő probléma, hogy a push értesítések jó néhány app, mint pl. Facebook-app-ok (JDB for Facebook vagy az MS-féle Facebook béta), Viber, Whatsapp, Skype esetében nem jönnek meg azonnal, nem jelzi ki őket a telefon, csak bizonyos késéssel. Erre jelenleg nincs megoldás, de ha szerencsés vagy, akkor téged pont nem érint. Emaileket így is pontosan megkapod, azt nem érinti.

    K.: Frissítést mikor kap a Lumia 520? Mit nem kap meg a funkciók közül a Lumia 520, amit a többi Lumia modell meg fog kapni?

    V.: Remélhetőleg minél hamarabb, a Nokia-only Amber frissítés elvileg a szolgáltatóktól függ már csak. Innen kiindulva meg tudod nézni. A WP8-as telefonokat általában érintő GDR2 frissítés... hát... valamikor később, talán még az idén.

    Ami biztosan nem lesz az Amber-ben számunkra, az az „éjszakai óra” (Glance Screen). Viszont ha minden igaz, az Amber után módunkban áll majd FM-rádiót használni a telefonon (mivel az 520 hardveresen fel van rá készítve, csak eddig a szoftveres háttér nem volt meg).

    *
    Egyéb hasznos topikok:
    - ha a WP8-ról általában akarsz kérdezni: Windows Phone felhasználók szakmai topikja
    - ha a WP8-ra elérhető app-okkal kapcsolatban van kérdésed: Windows Phone alkalmazásokról mindent
    - hasznos lehet még a Mobilaréna Windows Phone 8 rendszert elemző cikke.

    Még hasznos lehet a hivatalos Nokia felhasználói kézikönyv.

    *
    Néhány, fórumtagok által is használt tok:
    - Nillkin Fresh Fruit
    - Imak
    - Pierre Cardin
    - flip-es tok (Nokia?)
    - S-Line TPU tok

    *
    Végezetül hadd idézzem az egyik Lumia 520-tulajdonostól, old rocker fórumtárstól a következőt:

    Egyre inkább erősödik bennem a felismerés: ezzel a telefonnal vigyázni kell, mert sajnos qrvajó.:) (Ezúton is köszönöm neki, hogy áldását adta már-már szállóigévé vált mondatának felhasználására itt!)

    *
    Az összeállításban nyújtott segítségért köszönet zodo, Lacus_84, albiosz, pannonos, duo, old rocker és Zsolt_72 fórumtársaknak!

    Írta: Tim82 és confuser

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Új hozzászólás Aktív témák