Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sgergi

    veterán

    Huawei Ascend Y300

    A telefon hivatalos honlapja: link
    Cikk a Mobilarénán: link

    A topik használata

    Aki életében most vett először androidos telefont, az tegyen meg annyit a fórumozók és a saját lelki nyugodtságáért, hogy végignyomkodja a beállítások menüpontot a telefonban! Sok kérdésre magától is megtalálja az ember a választ. Ha valamilyen problémára itt nem találsz választ, először keress rá a fórumon és csak utána kérdezz! Természetesen, ha nem megy, azért van a fórum, szívesen segítünk.

    A topikban a PH! Alapelvei és a hatályos magyar törvények érvényesek.
    Ezért: TILOS a WAREZ, valamint a telefonkészülék függetlenítéséről történő bejegyzések, hacsak nem a szolgáltatói függetlenítésről van szó!

    Röviden a készülékről:

    Hardver

    A készülékben egy 40 nm-es csíkszélességű ARMv7 architektúrával rendelkező MSM8225 Spapdragon chipset kapott helyet, a benne lévő kétmagos processzor Cortex-A5 magjai 1 GHz-es sebességen működnek. A grafikus gyorsító az Adreno 203. Memóriából 512 MB került az eszközbe (393 felhasználható, a többit a rendszer gondozza). A szabad ram mérete 140-150 MB környékén van maximálisan, természetesen ez annál kevesebb, minél több program fut. A belső tárhely mérete 4 GB, ebből a felhasználó 2,2 GB-ot tud szabadon felhasználni, alkalmazások telepítésére 1 GB áll rendelkezésre. 32 GB-os microSD kártya is helyet kaphat a készülékben.

    A külső méretei: 124,5x63,8x11,2 mm. Súlya 130 g. A felhasznált műanyag jó minőségű, puha tapintású. Az összeszerelés minőségére nem lehet panasz, a készülék nem ad ki semmiféle hangot a használat során.

    Kijelző

    A kijelző 4 hüvelykes, 480 x 800 pixel a felbontás (233 PPI), a típusa pedig IPS-LCD. Az IPS panel miatt a betekintési szögekre, a színhűségre és a fényerőre sincs komoly panasz. Erős napfényben kicsit kevés a maximális fényerő.

    Szoftver

    Az Y300-on az Android 4.1.1 verziója fut, azaz Jelly Bean. A Huawei saját felhasználói felülettel operál, ami az Emotion UI névre hallgat. A legfőbb tulajdonsága, hogy nincs alkalmazások menü, az összes program a főoldalakon helyezkedik el. Természetesen mappázni tudunk, illetve ha nem tetszik a felület, akkor számtalan más alternatíva közül választhatunk a Play áruházban.
    Az átlagos sebességgel nincsen gond, minden gördülékenyen fut, az 512 MB memória is elég több program egyidejű futtatására. Természetesen csodát nem kell várni ennyi RAM-tól, a régebben használt programokat újra kell tölteni használatkor. Játékokból csak a durvább játékok tudnak megakadni, átlagos játékhoz megfelelő a hardver.

    Kamera

    A hátlapi kamera 5 megapixeles, 2592x1944 felbontású képeket lehet vele maximálisan készíteni, a videók felbontása VGA lehet. A képek nem rosszak a kategóriájában jó fényviszonyok mellett. A sötétben egy LED vaku segíti a fényképezést, ami kb. 2 méterig hatásos.

    Adatkommunikáció

    A WIFI modul a 802.11b/g/n szabványokat ismeri, Wifi hotspotként használható az eszköz. A bluetooth 2.1-es és A2DP-t és EDR-t is tud. Az A-GPS egység gyorsan talál jelet és utána stabilan tartja azt. Mobiladat forgalmat 7,2 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességgel használhatunk.

    Hangszóró

    A beszédhangszóró elég hangos és tiszta. A külső hangszórója lehetne egy kicsit hangosabb, komolyabb alapzaj esetén már nehezen hallható, viszont minőségileg ezzel sincs gond. A jack teljesítményével sincsenek problémák.
    Eddig egy probléma adódott a hanggal, vannak készülékek, ahol telefonálás közben fél-1 perc után elmegy a hang és a mikrofont csak kihangosítással vagy újrahívással lehet életre kelteni. Eddig nem derült ki a hiba oka. Viszonylag kevés embert érint. Úgy tűnik, hogy a probléma megoldása az, hogy régebbi Viber verziót (pl. 2.3) kell feltenni, vagy teljesen törölni a Vibert.

    Akkumulátor

    A készülékbe épített akkumulátor 1950 mAh kapacitású. Használattal ez is 1 nap alatt merül le, ha viszont visszafogottan használjuk, akkor a 3 napos üzemidő sem elérhetetlen.

    Iránytű

    Az eszközbe nem került iránytű (compass), így például a navigációs szoftverek nem tudják megmutatni, hogy merrefelé állunk, a nyíl helyett csak egy pötty látható. Ez minden iránytűt használó programra kihat (GPS státusz, g:hu, stb.)

    GYIK

    ROOT

    Kapcsolódó cikk: Android - mire jó a rootolás?

    ROOT Bootloader-nyitás nélkül
    1. Töltsd le EZT a fájlt és csomagold ki egy tetszőleges helyre.
    2. A "dload" mappát másold az SD kártya gyökerébe.
    3. Kapcsold ki a telefont, majd indítsd el a (Hangerő +) és (Hangerő -) gombok nyomva tartása mellett.
    Ha a firmware update sikeresen települ, akkor kapsz egy zöld pipát és a telefon újraindul, légy türelmes.
    4. Telepítsd fel az unlockroot3.exe-t, majd telepítés után nyisd meg.
    5. A telefonon a Beállítások --> Fejlesztői lehetőségek --> USB hibakeresést kapcsolt be és csatlakoztasd a PC-hez.
    6. A CD-ként felismert meghajtóról telepítsd a /drivers/adb_driver/ mappában található Handset WinDriver.exe-t.
    7. Az UnlockRoot programban kattints a nagy, zöld "ROOT" feliratú gombra.
    8. Döntsd el, hogy kéred-e a "Power saver" appot. (nem kötelező)
    9. A művelet végeztével felajánlja az újraindítás lehetőségét. Kattints az "Igen"-re.
    10. Ezután néhány app (pl. kamera, zseblámpa) nem biztos, hogy működni fog vagy "csak" a kijelző lesz olyan fakó, mintha fehérítővel mosták volna ki. Ezek a hibák nem feltétlenül jelennek meg.
    11. Erre megoldás, hogy lefuttatod a "Y300-boot-B176" mappában található install-windows.bat-ot (a készülék még mindig USB-n lóg)
    12. Ezzel a készülék root-olva lett.

    Köszönet a leírásért milangfx-nek.

    ROOT és Bootloader nyitás: link
    A bootloader nyitásánál szükséges unlock code kérése nem jár garanciavesztéssel. A bootloader igény esetén könnyedén visszazárható.

    UNROOT
    Rootolt készüléket legegyszerűbb unrootolni ha feltesszük a superuser okosabb, szebb, fiatalabb és nem utolsó sorban jobb utódját a SUPERSU-t. ICS-től felfele már inkább ezt ajánlom a rootjog kezelésére. A free változatban is bent van az állandó root eltávolítása ami egy gombnyomásra kitakarítja majd újraindítja a készüléket immáron root nélkül. (Vicces info no. 1 ha egyszer kirootoltuk készülékünket, akkor az eltüntethetetlen, de mivel elég bonyolult megnézni, ezért a szervízben NEM foglalkoznak vele)
    A másik fajta teljes unroot pedig, hogy olyan romot teszünk fel (általában ez csak a stock rom) ami nincs rootolva. Aki viszont a SuperSU-t használja, annak ki kell vennie az opciókból a Túlélő módot, ha be van kapcsolva.

    Köszönet a leírásért colonell-nek.

    ROM

    Custom ROM: Egyelőre nincs túl nagy választék, a kamera és a telefon app változott kicsit, még nem érdemes felrakni. Valószínűleg hamarosan lesz rá CM10, ugyanis külföldön is népszerű a telefon.

    Gyári ROM: Sajnos még senki nem tudta felrakni a Huawei által kiadott gyári romot a készülékre, ugyanis nem hajlandó települni.

    EGYÉB

    ”Milyen tokot vegyek rá?”
    Ez egyéni ízlés kérdése. Amire érdemes figyelni, hogy, ha eBay-ról vásárolsz tokot, akkor a vakunak ki legyen vágva a nyílás, ugyanis a kínai modellen nincsen vaku.

    ”Van-e olyan alkalmazás, amivel javul a kamera minősége?”
    Érdemes kipróbálni az ingyenes lgCamera appot, a fotók minősége kicsit javul, illetve a fókuszhang sem hallatszik. A videók felbontása pedig 864*480-ig növelhető, illetve beállítható a 1280*720 felbontás is, de így 10-12 fps várható.

    ”Hívás közben megszakad a hang, mit lehet vele csinálni?”
    Úgy tűnik, hogy a probléma megoldása az, hogy régebbi Viber verziót (pl. 2.3) kell feltenni.

    ”Ha a telefon kijelző kikapcsol, a Wifi is mindig kikapcsol vele együtt, hogy tudom ezt megszüntetni?”
    A "Beállítások/Vezeték nélküli és egyéb hálózatok/Wifi"-hez kell menni, majd "Opciók" (jobb szélső érintőgomb) és a felbukkanó menüben a "Speciális"-ra kell kattintani. Itt állíthatod, hogy ne kapcsolja ki a Wifi-t a kijelzővel együtt ha a készülék töltőn van, vagy soha. Ha MINDIG-re állítod, akkor nem fogja soha eldobni a Wifit (kicsit rossz a fordítás).

    ”Hol lehet kapni a készüléket?”
    Jelenleg (2013. 06.10.) a T-Mobile és a Telenor forgalmazza, a Vodafonnál nincsen és előreláthatólag nem is lesz. A független piacon hiány alakult ki a telefonból, a boltokban nagyjából 20-25 nap múlva várható. Nem lehet tudni, hogy milyen áron fog bejönni a következő szállítmány az országba, de a T-Mobil-os ár emelkedik.

    ”Milyen Task killert használjak?”
    Androidon kerülendő a Task Killerek használata! Bővebben: Tippek, trükkök, tévhitek: A Task Killer

    Utolsó módosítás 2013.06.10.
    Az első hozzászólással kapcsolatos észrevételeket a szerkesztőknek privát üzenetben írd meg!

    Készítette:
    sgergi

    Köszönöm a kiegészítést:
    milangfx, colonell, lecsobacsi

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák