Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • karmaresz

    senior tag

    válasz makkmarce #11433 üzenetére

    Egy 12kW-os, 3 fázisú Panasonic Aquarea hőszivattyúnk van 190 literes HMV és 500 literes fűtési puffer tartállyal, ha jól emlékszem 5kW-os fűtőbetéttel. A felvett teljesítmény ugye az aktuális COP érték és a ház fűtési igényének függvénye, de a max 12kW. Ezt gyárilag -18 fokig tudja az újabbak már -20-ig), utána kapcsolhat be a fűtőbetét rásegítésként. Van még egy 3kW-os cekász a HMV tartályban is, de nem emlékszem, hogy valaha használni kellett volna. Éves geotarifás (3x20A) fogyasztásunk 4500-5000kWh.

    Kétszintes a ház. 148 m2 a földszint és 96 m2 az emelet. Egy 100 éves házat romboltunk tartófalig és újítottunk fel a frontoldalon az eredetihez nagyon hasonló állapotra, hátul pedig lapostetős, nagyablakos, modern jellegre. A hőigénye az eredeti számolások szerint 11 kW -15 fokon, de ugye Mo-n gyakorlatilag nincsenek olyan téli napok, mikor a nappali hőmérséklet is ennyi lenne.

    A szigetelés 20 cm grafitos a falakon, 16 cm XPS a lábazatban, 15 cm grafitos a padló alatt és 30-35 cm kőzetgyapot a tetőtérben. Vegyesen van padló-, fal- és mennyezetfűtés a burkolatnak megfelelően. 28-33 fokos előremenő vízhőmérséklettel. Ami fontos még, hogy nagy a hőtartó tömeg, hiszen 40-50cm vastag téglafalak vannak mindenhol.
    Teljes nyílászárócsere is volt 68m2 függőleges ablak, ajtó és 2m2 tetőablak.

    Párom kérésére, most berakunk egy 5kW-os klímát is, hogy azt az 5-10 napot, mikor nyáron extrém meleg van, is bírja, ha itthonról, az emeleten dolgozik.

    Akkori számítások szerint kb. 1M-val volt drágább ez a megoldás, mint egy hasonlóan méretezett modern gázfűtéses rendszer, de ha hozzáadjuk a gáztervet, kéménytervet, ezek engedélyeztetését, kivitelezését, a radiátorok által elfoglalt helyet, a hőszivattyú gyakorlatilag 0 szerviz igényét, valamint a kb. fele számlát, már bőven megtérült.

    Erre tesz majd rá a mostani napelemes rendszer egy nagy lapáttal, hiszen reményeim szerint annak teljes megvalósulásakor nagyjából csak a tv, internet, víz, szennyvíz és szemétszálítás költsége marad.

    Once, I thought I was wrong but I was mistaken

Új hozzászólás Aktív témák