Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • GGGBR

    tag

    és, ezt hogy?
    Meglepő lépés a Pannontól: csökkentette kapacitásait a mobilszolgáltató
    2010.02.04 10:03

    Január közepén a Pannon arról tájékoztatta a Nemzeti Hírközlési Hatóságot, hogy 2009 utolsó negyedévében 1,033 darab rádió adóvevő egységet kapcsolt ki hálózatában, amelyek továbbítják a jeleket a központ és a készülékek között. A Pannon eddig több mint 13 ezer darabot használt a készülékből, így a kapacitáscsökkentés mintegy 8%-os - írja a Figyelő mai száma.

    A Pannon lépése, hogy zsugorította hálózati kapacitásait, meglehetősen furcsának tűnik annak fényében, hogy a kiélezett verseny miatt éppen fejlesztéseket és bővítéseket kellene véghezvinnie. A magyarázat a díjstruktúrában keresendő, az NHH-nak fizetett díj ugyanis több fix és változó elem függvénye. Az adóvevők után évente egységesen 200 ezer forintot kell fizetni, így a Pannon az intézkedéssel éves költségeit mintegy 200 millió forinttal csökkentette.

    A cég vezérigazgatója, Anders Jensen szerint a szolgáltatás színvonala ezzel nem csökken, eddig ugyanis természetes volt, hogy minden hálózatban van többletkapacitás. Elvileg könnyebben előfordulhat, hogy a hívásokat szabad kapacitás hiányában a hálózat blokkolja. A Pannon azonban úgy véli, hogy a jelenlegi hívásmennyiség nem lépi túl a meglévő kapacitásokat és szükség esetén újra tudja aktiválni eszközeit, amelyek a helyükön is maradtak.

    Ilyen arányú kapacitáscsökkentésre eddig nem volt példa, a T-Mobil a Figyelő kérdésére közölte, hogy a kérdéses időszakban gyakorlatilag állandó kapacitással működtek, a Vodafone pedig nem nyilatkozott. Anders Jensen szerint eljárt az idő a frekvenciadíjak Magyarországon alkalmazott szerkezete felett és már nem szabadna ekkora szerepet játszania a díjakban az adóvevők számának, ezt a modellt ugyanis már egy európai országban sem alkalmazzák (kivéve Svédországot, de ott is alacsonyabb a díj).

    A Pannon vezetője szerint nyilvánvaló, hogy a díjszerkezet nem kedvez a hálózatfejlesztésnek, sőt, kapacitáscsökkentésekre ösztönöz és a Magyar Telekom is ezen az állásponton van. A Pannon véleménye szerint a megoldás a frekvenciasáv-alapú elszámolás lehet, vagyis egy adott sávnak éves díja lenne függetlenül attól, hogy milyen eszközzel és mit nyújt a társaság. Márton György, az NHH szóvivője közölte, hogy a frekvenciadíjak rendszerének felülvizsgálata napirenden van és több megoldást is felmérnek.

    I LOVE THIS GAME

Új hozzászólás Aktív témák