Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Dave™ #25853 üzenetére

    Előzmények:
    Kammerer: "A kábelben való eltérés általában nagy eltérés, néha nagyon nagy. Jelen esetben viszonylag nagy."
    Dave: "Ha jól rémlik szerinted a K551 szólt jobban a vékonyabb, mikrofonos kábelével. Mindezt egy MM-os hallgatózás keretében állapítottad meg. Szerintem ez azért nem kellően megalapozott. Bocs, ha rosszul emélkszem."

    Az, hogy az átvezetékezés hatalmas különbségeket okoz/okozhat egy készülék, egy hangrendszer hangjában, sokévtizedes általános nemzetközi tapasztalat (amellett, hogy logikus), de magam is rengetegszer tapasztaltam bő harminc éves hifista pályafutásom folyamán. Ez tehát nem rólam szól, ennek tehát semmi köze ahhoz, hogy a K550/551-et ki hogyan és hol hallgatta vagy nem hallgatta, és hogy ki melyiket véli jobbnak vagy rosszabbnak. Ez arról szól, hogy ne vélje senki egyformának, hiszen "hatalmas", azaz lényegi konstrukciós különbség van köztük, azazhogy legalább a kábelezésük (és a csatlakozójuk!) eltér, ami egy lényegi eltérés - teljesen függetlenül attól, hogy én hallgattam-e adott készüléket bármilyen körülmények között vagy sem. Ezért szóltam, ugyanis folyton előkerül itt sokak szövegében, hogy bizonyára nincs közöttük (lényeges) különbség, hiszen a kábel (és a csatlakozó!) kivételével mindenben egyeznek. Hát ez így nem jó szöveg, hiszen a kábelezés kulcsfontosságú alkatrész egy hifi készülékben, rendszerben, tehát ha két készülék eltér a kábelezésben, akkor biztos, hogy többé-kevésbé eltér a hangjuk, és alkalmasint igen nagy lehet a hangjuk közti különbség. A kábelezésnek alapvető szerepe van egy hifi készülék/rendszer hangjában - mondom harmadszor, negyedszer...

    Hogy a két konkrét fejhallgatótípus hogyan szól, azt nem "egy MM-os hallgatózás" keretében állapítottam meg, ettől függetlenül, arról hogy melyik típus jobb vagy sem, a véleményem annyira megalapozott, amennyire, de ez most teljesen mindegy, ugyanis a reakcióm tartalma az volt, hogy "viszonylag" nagy különbség van a két típus hangja között. Ennek megállapításához pedig akár kirívóan alkalmas is lehet "egy MM-os hallgatózás", hiszen ha ostoba mobil lejátszóról a MM hangzűrzavarában szignifikánsan "viszonylag" nagy különbséget hall az ember a két készülék között, akkor ideális lejátszóeszközzel és ideális hallgatási körülmények között nyilván még nagyobbat.

    És akkor sokadszor a tanulság, amiért ilyenkor közbeszólogatok: A kábelezés lényegi alkatrész a hifi készülékben, a kábelezés megváltozása óhatatlanul kisebb-nagyobb hangminőség- és hangkarakterváltozással jár, adott esetben pedig igen jelentős változással.
    És akkor az mellékes, hogy egyébként a K550/551 közti hangkülönbséget én viszonylag jelentősnek ábrázoltam. A lényeg, hogy a kábel az nem "csak", hanem egy lényeg.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák