Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • OldMike

    őstag

    válasz MrChris #53221 üzenetére

    A harmadikhoz szólnék hozzá: fejhallgató kimenet van (jack aljzat), amibe bedugható egy analóg erősítő kábele. Utóbbinak a bemenete valószínűleg RCA, tehát egy jack-RCA kábelre lehet szükség. Ezután a tévé hangbeállításaiban kell a megfelelő kimenetet kiválasztani, ami lehet fejhallgató vagy külső hangszóró. Az előbbi esetben szabályozható a hangerő a tévé távirányítójával, az utóbbi esetben egy állandó erősségű jel megy az erősítőbe, és csak azon lehet állítani a hangerőt. Szubjektív tapasztalat szerint az utóbbi beállítás esetén valamivel jobb a hangminőség. Egyik esetben sincs mód különböző hangzásjavítók használatára, ezeket csak az erősítőn tudod változtatni, annak lehetőségei szerint.

    Szerintem a hanggal kapcsolatos problémáid - a tévéműsorok esetében leginkább - a forrásanyag hibáira vezethetők vissza, és leggyakrabban valószínűleg a hangtechnikusok slendriánsága (vagy mondjuk a túlhajszoltságuk) okozza. A híradós példa pont ezt mutatja. Egy másik nem régi példa: Magyarország madártávlatból (Ozone Network). A narrátor szövege alatt folyamatosan ment a zene közepes hangerővel, amitől még lehetett érteni a szöveget, de fölösleges koncentrálást igényelt. Amikor azonban két mondat között volt 2-3 másodperc szünet, azalatt a zenét a szöveg hangerejének a másfélszeresére erősítették, ki tudja miért? Lehet hogy ezt egy szoftver csinálja - érzékeli hogy nincs beszéd, erősítsünk - és nem tudják kezelni.

    Más forrásból nézett filmek esetén lehet más dolog is, de ezt csak azok tudnák elmondani, akinek digitális 5.1-es (vagy még jobb) rendszerük van. Úgy tudom, hogy az 5.1-es hangú filmeknél a párbeszédek nagy részét a center hangsugárzókra keverik, a zenét főleg a frontokra, az effekteket meg a frontokra és a háttérsugárzókra. Sztereóra alakításkor mindezeknek a bal és jobb hangszórón kell megszólalnia, és előfordulhat hogy a centeren lévő hangzás nem megfelelő erősséggel kerül át, azaz a zene és az effekt elnyomja a beszédet.

    Közben már látom, hogy mások is hasonlóra tippelnek.

    Biztosan többen megerősítenek, a legjobb egy olyan 5.1-es hangrendszer, ami digitális jelet fogad (optika vagy HDMI), lehetőleg minél jobb hangszórókkal, és minél több hangbeállítási lehetőséggel. A jó minőségű hanganyag a digitális kimenetről csodásan fog szólni, amit meg rosszul csináltak meg azon a Harmann-Kardon se tud segíteni.

    [ Szerkesztve ]

    42LM660S

Új hozzászólás Aktív témák