Hirdetés
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Oppo Find X5 Pro - megtalálták
- 1 mm-es kávákkal könnyű nagyot alkotni
-
Mobilarena
Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz rvn_10 #24350 üzenetére
Ez lényegében kb. ugyanaz az eset, mint az egyik előző, ahol az egyik válaszban részletezve lettek a lehetőségek.
Vagyis (gyárilag készre szerelt) külső merevlemez 1 TB-os tárolókapacitástól opció, valamint egy 2,5"-os akkor, ha a router USB-portja annak megfelelő tápellátást képes biztosítani. Ha csak 256 GB / 512 GB tárolókapacitás kell, akkor viszont a pendrive és a külső SSD jöhet szóba, viszont azon témáknak eleve vannak külön topikjai és értelemszerűen ott kellene az ügyben érdeklődni, lásd a már linkelt válasz első pontját.[ Szerkesztve ]
-
zsoltee53
csendes tag
Sziasztok!
Szereztem pár üres Seagate Backup+ Hub házat egy HardverAprós eladónak köszönhetően. Gyárilag max 14TB-os vinyóval szerelték ezt a típust. Valakinek van tapasztalata, hogy nagyobbat kezel-e? Ebben a házban szerencsére módosítás nélkül cserélhető a vinyó bármilyen típusra. Ár/érték arányban a Seagate Exos 16, 18 vagy 20TB-os vinyó érné meg a legjobban, a 12 és 14TB-os drágább.
A szállításhoz soha nem veszek csomagolóanyagot, kizárólag újra felhasznált műanyagot és kartont használok (a ragasztószalag kivételével). Ha nem tudod újra felhasználni, kérlek, dobd a szelektív gyűjtőbe!
-
King Unique
titán
válasz zsoltee53 #24352 üzenetére
Normál esetben nyilván nincsen ilyen irányú tapasztalat, mivel a Seagate Backup Plus Hub sorozat gyárilag készre szerelt külső merevlemez, ami nem feltétlen arra való, hogy házilag szétszereljék és cseréljék benne a HDD-t akármilyenre, meg pláne hogy az ilyen művelet eleve garanciavesztéssel járhat. Vagyis ha mindenképpen ilyen "külső ház" használata a cél, akkor marad a tényleges kipróbálás 16 / 18 / 20 TB-os HDD-vel, aztán vagy kezeli vagy nem.
Másik lehetőség olyan standard 3,5"-os külső házat venni, amelynél nincsen limitálva a belehelyezett HDD tárolókapacitásának kezelése, lásd a téma topikjában lévő példákat.
-
FerNandor
őstag
Sziasztok
1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően? Minimum 4TB2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova? Egybeépitett is jó, de az is jó ha merevlemez + külső ház.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá? Nem
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)? Adattárolás, néha rá lesz dugva asztali médialejátszóra, de erre a célra alapvetően másik merevlemez van használva. Windows van itthon.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
Nem tudom, 40 ezer? Ésszerű határok között változhat. Mondjuk max 50 ezer.6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e e lőnyösebb? Nem tudom. Valami egyszerű és megbízható merevlemezre van szükségem, nem kell hiperszuper gyorsaság, de ne legyen azért csiga sem. Pl ha már tud 70-80MB/s írást, az nekem elég. Persze, ha több, nem baj
Köszönöm"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
King Unique
titán
válasz FerNandor #24356 üzenetére
Az 1. és 2. pontban leírtakat eleve fixen el kellene dönteni, vagyis hogy 2,5"-os vagy 3,5"-os fizikai méretű külső merevlemez kell-e, a "Minimum 4TB" most pont 4 TB-os vagy pl. 5 / 6 / 8 / 10 / 12 / 16 / 20 TB-os, valamint hogy gyárilag készre szerelt vagy külön vásárolt belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez megoldás kell-e.
"ha már tud 70-80MB/s írást, az nekem elég"
Ha fontos az egyenletes írási sebesség, akkor a CMR (PMR) is szempont lehet a kiválasztásnál, mivel az SMR külső merevlemezek írásnál (átmeneti) belassulásra hajlamosak, bár lehet olyan is ami kevésbé (példa).
Ha biztosan CMR-alapú külső HDD kell, akkor a 3,5"-os fizikai méret és ott is a külön vásárolt belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez (példa) megoldás jöhet szóba - mivel manapság a 2,5"-os külső HDD-k kb. mind SMR, a 3,5"-os gyárilag készre szerelteknél pedig lutri hogy CMR / SMR-e a benne lévő belső HDD - leginkább, ami viszont a linkelt társtopikok témája.[ Szerkesztve ]
-
FerNandor
őstag
válasz King Unique #24357 üzenetére
Bocsánat, ez kimaradt valóban.
3.5"
Az viszont mindegy, hogy készre szerelt, vagy sima hdd és belerakom egy házba.
4TB-ot szeretnék minimum. De ha pl nem sokkal több pénzért van 6-os, akkor megfontolom."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
egykori
őstag
Klónozási problémám akadt.
Tegnap Macrium Reflect Free programmal klónoztam az 1TB-os 2,5" Intenso Memory Board külső HDD-t ugyanilyen 2Tb-osra. Ez egy routerre kötött filmnézésre használt USB-s háttértároló (FAT32). Több órán keresztül tartott, ami talán érthető a 800 GB anyag átvitele miatt, de a végeredmény lelombozó volt: nem egészen 400 GB ment át. Ma másolom a kimaradtakat. A klónozás abban a tekintetben jól sikerült, hogy a médialejátszó nem kifogásolta, hogy egy másik eszközről kapja az anyagot, tehát semmit sem kellett mókolni.
Ezt végül is azért írtam le, hogy megkérdezzem, mit ronthattam el - vagy esetleg semmit, csak van egy mennyiségi korlát, ami miatt ez lett a végeredmény - okulva egy későbbi ilyen művelet esetére.
Köszönet! -
King Unique
titán
válasz egykori #24359 üzenetére
• A Macrium Reflect Free program esetében is eleve partíciók szintjén történik a klónozás, vagyis 1:1-ben átmásolódik a forrásmeghajtóról a célmeghajtóra az adott partíció, illetve az alapértelmezetten beállított intelligens szektormásolásnál a foglalt terület, a partíció teljes tartalma. Vagyis normál esetben nyilván nincs olyan, hogy egy bruttó 1 TB-os HDD-n és az azon lévő partíción a 800 GB foglalt területből csak 400 GB másolódik át a klónozásnál, ez eleve ellentmondásos.
• A klónozás nem keverendő a lemezképfájlba mentéssel és a fájl- és mappaszintű mentéssel.
• A klónozásnál a célmeghajtóra nem kell előre se partíció, se fájlrendszer, majd a klónozáshoz használt program létrehozza ugyanazt, ami a forrásmeghajtón van. Vagyis a célmeghatónál a FAT32 fájlrendszer említése megint "érdekes", meg pláne ha a forrásmeghajtón lévő partíció fájlrendszere attól eltérő (pl. NTFS).
• A Macrium Reflect esetében a Free kiadás egyébként megszűnt, a legutolsó ingyenes verzió a 8.0.7279. Viszont ettől függetlenül a már telepített Free változat technikailag manapság is működik és használható, nincsen benne a klónozásnál ezen korábbi összehasonlítás alapján az adatmennyiségre vonatkozó limit, stb.
• Ha egy adott programmal nem működik a klónozás / képfájlba mentés, akkor kipróbálható másik program is, lásd pl. AOMEI Backupper.
• Javasolt a külső HDD-k, azaz a forrás- és célmeghajtó állapotát ellenőrizni pl. a HDS programmal, valamint az USB-s adatkapcsolatot, 2,5"-os külső meghajtók esetén a stabil tápellátást, stb.Ha a külső merevlemezek működésével nincsen gond és megfelelő az állapotuk, akkor a hogyan kell teljes lemezt / partíciót klónozni nyilván nem feltétlen ennek a topiknak a témája. Ha a klónozás témának nincsen külön topikja és nem pl. valamilyen Windows vagy Linux rendszer klónozásáról van szó ami értelemszerűen azon rendszer topikjába tartozik, akkor elfér pl. az azonnali informatikai kérdések órája topikban az ilyen kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
egykori
őstag
válasz King Unique #24360 üzenetére
Köszönöm, kedves King Unique a választ!
Lenne néhány részlet, ami megvitatható, de mivel rossz helyen vagyok, így nem terhelem tovább a topikot. -
Worker
aktív tag
Sziasztok!
Hamarosan rendelek egy új routert: ASUS RT-AX58U.
Régebben torrenteztem már külső 1 Tb-os vinyóra a régi routeremmel (Asus RT-N18U), viszont nem bírta sokáig a router, egy idő után problémázott/kifagyott stb., így felhagytam a dologgal (külső vinyó nélkül azóta is szuper évek óta).
Az új routerrel viszont újra nekiugranék a dolognak: van 1 db 3.2 Gen 1 USB portja, ide dugnám be a leendő HDD-t (azt olvastam h HDD-t érdemes, SSD és pendrive felejtős élettartam miatt).Elvárások:
- Legyen olcsó
- 99%-ban torrentezésre lenne használva, valamint a TV-ről Wifin keresztül néznék tartalmakat (Full HD / 4k filmek) közvetlenül a vinyóról.
Egyszerre nem futtatnék sok torrentet (1-2 letöltés egy időben, max. 8-10 maradna feltöltésben).
- Kapacitást tekintve elég lenne 1TB, de esetleg ha árban nincs nagy difi, 2 TB-os is beleférne
- Legyen viszonylag csendes (nem kell a "legcsendesebb", de ne búgjon-kattogjon-zörögjön 24/7 vállalhatatlan hangerővel)
- Lehetőleg legyen kisebb energiaigénye, hogy a router USB portja bírja ellátni árammal: viszont ha mégsem bírná, akkor milyen megoldást kellene választanom ha az egyszerűséget és olcsóságot keresem? Egy "Y-USB kábel", amelynek az egyik ága egy 230-ba bedugott adapterben végződik (a másik meg megy ugye a routerbe? Ha ez így működne, milyen adapter kell egy vinyónak amivel nem okozok bajt, de kap elég áramot?
- Legyen strapabíró, vagyis "valószínűsíthetően" ne akarja pár hónap után megunni a 24/7 működést...
- A sebesség annyira nem nagy szempont, sztem a szűk keresztmetszet úgyis az USB port meg a router "torrentezős szoftvere" leszNincs alapvetően szükségem külső tokra/dokkolóra/akármire, de ha viszonylag olcsón megoldható h állítva legyen a router mellett a vinyó, és egy ilyen "külső tokos" akármivel megoldható lenne az áramellátás is külön kábelen, akkor érdekelhet a dolog...
Egyáltalán nem értek hozzá, h mik ezek között a megoldások közt a különbség és h nekem vajon erre a célra melyik a legjobb, ahogy néztem weboldalakon sincs ez rendesen specifikálva, itt se találtam a leírásban h most melyik mire "jó"...Nekem az is mindegy lenne h 2.5 vagy 3.5 vinyó - amelyik csendesebb/olcsóbb/strapabíróbb, az jöhetne.
"To them... You're just a freak... Like me!" - Joker
-
King Unique
titán
válasz Worker #24362 üzenetére
• Értelemszerűen a fizikai méretformátumot is fixen el kellene dönteni, mert ajánlás szempontjából sem mindegy, hogy 2,5"-os vagy 3,5"-os külső merevlemez.
• Ha a routernél az USB 3.2 Gen 1 (= USB 3.0) port ellenére az USB-s tápellátás bizonytalan a router esetlegesen gyenge tápegysége miatt, akkor nyilván megfontolandó egy külső tápellátással rendelkező 3,5"-os külső merevlemez használata.
• Ha a routernél az USB 3.2 Gen 1 (= USB 3.0) port ellenére az USB-s tápellátás bizonytalan a router esetlegesen gyenge tápegysége miatt, akkor a 2,5"-os külső HDD helyett egy kisebb energiaigényű külső SSD ilyen szempontból (is) előnyösebb lehet.
• Az "SSD és pendrive felejtős élettartam miatt" kijelentés inkább az utóbbira igaz, ellenben egy SSD illetve külső SSD jobban bírhatja a torrentezést és a 24/7-es üzemet is, meg pláne ha magas az írásterhelhetősége (TBW) és eleve 24/7-es üzemre tervezett sorozatból (pl. WD Red) való, ami a "Milyen SSD-t vegyek?" topik témája.
• Ha HDD-alapú megoldás kell és annál fontos az egyenletes írási sebesség, akkor a CMR (PMR) is szempont lehet a kiválasztásnál, mivel az SMR belső és külső merevlemezek írásnál (átmeneti) belassulásra hajlamosak, bár lehet olyan is ami kevésbé (példa). Ahol mivel a manapság kapható 2,5"-os belső és külső HDD-k pár régebbi modell kivételével mind SMR technológiát használnak, ezért CMR kivitelben eleve a 3,5"-os méretformátum opció és az is leginkább külön vásárolt belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez (példa) megoldással, ami a linkelt társtopikok témája.
• Akár pl. egy SATA HDD / SSD dokkolót (példa) is lehet venni és abba tetszőlegesen tehető 2,5" / 3,5" HDD és 2,5" SSD meghajtó egyaránt, aminél akkor a külső tápellátás is megoldott.
• Ha a csendes működés is szempont, akkor egy 2,5"-os belső / külső HDD rendszerint halkabb szokott mint lenni mint egy 3,5"-os, a belső / külső SSD-k meg pláne. Azaz ilyen téren a 2,5"-os külső HDD-k és főleg a külső SSD-k az előnyösebbek, bár van olyan 3,5"-os HDD is ami az egyes beszámolók alapján kifejezetten halk működésűnek mondható (példa).[ Szerkesztve ]
-
tasiadam
veterán
válasz Worker #24362 üzenetére
Lehet, hogy retard kérdés, de ebben a méretben miért nem nézel SSD-t? Nem fogja annyira terhelni a routert (táp), mint a HDD, gyorsabban is reagál mindenre, meg nem egy nagy tétel az 1TB 2.5". Egy jobb, akár WD Blue is röhögve elvan ezzel a feladattal, vagy samsungok közül bármi, ami nem QLC
[ Szerkesztve ]
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
Worker
aktív tag
válasz tasiadam #24367 üzenetére
A kérdés nagyon jó, olyannyira h 1 hét is kevés volt még eldönteni biztosra h HDD vagy SSD legyen... Annyit már látok h mindenképp külső házas megoldást keresek, mert az eleve "külső ssd/hdd" kategória vmivel drágább(és kisebb a választék) mintha külön venném meg az ssd-t és a házat.
Nagyon SSD-re hajlok, de nehezíti a döntést h M.2 néhol olcsóbb mint a 2.5. (időközben kezdtem lejjebbadni 500 GB-ra a költséghatékonyág oltárán).
A sebesség ugye annyira nem lényeges, de pl. ha 1x lesz olyan alaplapom amin van M.2 még jól jöhet az a változat, úgy kicserélném a PC-mben levő Samsung 870 EVO 500GB-ot az M.2-re (nincs tervben gépcsere, de kituggya )Nem tudom hogy ilyen külső házban a router mellett egy asztalon mennyire félő M2.nél a a túlmelegedés (semennyire?!), vagy hogy melyik eszik több áramot (M.2 elvileg kesebbet eszik... de előfordulhat h kell mégis vmi "külső táp"?! erre a célra egy Y-kábel és telefontöltő adapter is megfelel a célnak?!).
Nem nagyon találok olyan M.2/2.5 házat ahol dedikáltan van külön tápkábele magának a háznak, ez ilyen 3.5 fícsörnek tűnik...
Vagy van bármi "ellenérv" M.2 "ellen" ilyen célra?És ha már külső ház, mire figyeljek (méreten kívül), milyen márkákat nézzek? Orico...?!
#24364King Unique - köszönöm szépen a segítésget, nyamnyogtam ezek alapján már pár órát
[ Szerkesztve ]
"To them... You're just a freak... Like me!" - Joker
-
tasiadam
veterán
válasz Worker #24369 üzenetére
Ha tapot akarsz adni neki, akkor a sima sata elvan a 2.0 amperrel ha jol tudom, de az nvme nem, fuggetlenul, hogy m.2 vagy mezei. Egyebkent letezik olyan kabel, ami 3.0 data + 2.0 power, asszem nekem is van alirol 1 vagy 2. Nem nagy osszeg
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
King Unique
titán
válasz Worker #24369 üzenetére
Az előző válaszban már le lett írva, hogy ha bizonytalan hogy a router USB-portja megfelelő tápellátást biztosítana-e egy 2,5" külső HDD-nek, akkor adott egy 2,5" / M.2 SATA / M.2 PCIe NVMe külső SSD használatának lehetősége, ami rendszerint eleve kisebb energiaigényű szokott lenni.
"Nem tudom hogy ilyen külső házban a router mellett egy asztalon mennyire félő M2.nél a a túlmelegedés (semennyire?!)"
A külső házas téma topikjában már ki lett tárgyalva, hogy a legtöbb USB 3.X - M.2 PCIe NVMe külső házhoz eleve mellékelni szoktak a gyártók hővezető alátétet, + a külső ház bordázott kialakítása és fém anyaga is segítheti a megfelelő hőelvezetést, némelyik külső ház akár aktív hűtéssel (ventilátor) is rendelkezik, stb.
"de előfordulhat h kell mégis vmi "külső táp"?! erre a célra egy Y-kábel és telefontöltő adapter is megfelel a célnak?!)."
Mint már le lett írva többször is, egy 2,5" / M.2 SATA / M.2 PCIe NVMe alapú külső SSD-nek rendszerint kisebb szokott lenni az energiaigénye mint egy 2,5" külső HDD-nek, vagyis az előbbinél alapesetben még kevésbé lehet szükség kiegészítő (pl. Y-kábel) vagy külső (pl. tápadapterrel) tápellátásra. Na meg ha eleve USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) porthoz lenne csatlakoztatva a routeren és nincsen a router tápegysége nagyon alulméretezve, akkor azért normál esetben egy külső SSD-nek illene tudni megfelelő USB-s tápellátást biztosítani.
Ha külön vásárolt USB-s külső ház (példák) + belső SSD = USB-s külső SSD vásárlása a cél, akkor az az alábbi társtopikok témája, az ügyben szükség esetén értelemszerűen ott kellene érdeklődni, mivel ennek a topiknak a gyárilag készre szerelt külső HDD-k és a külső merevlemezek használatához kapcsolódó általános kérdések a témája.
[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
Üdv,
Win 7 SP1 (6.1.7601.18741 (Win7 RTM)) vajon kezel hibátlanul egy 4TB-os külső vinyót?(STJL4000400) Nem szeretnék adatvesztést, pl 2-3 TB használat felett.
Tudom, tudom, win10 (vagy 11), használom is, de bizonyos feladatokra kénytelen vagyok a mai napig win7-et hasznáni, ez most ne legyen vita tárgya.Viszont olvastam már olyat, hogy:
- a Win7 nincs felkészítve 3TB feletti vinyókra
- fel van, de csak SP1-től felfelé támogatott
- GPT esetén nem, de MBR-re formázva használható a 4TB
- és olyat is, hogy ezek a korlátok igazából belső használat esetén érvényesek, ha külső, usb-s megoldást használok, ott a chip megoldja a dolgot.Most gyárilag GPT-t látok és ott van mind a 4TB üres hely. Akkor vajon használhatom teljes nyugalommal?
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
King Unique
titán
válasz Márton #24378 üzenetére
Itt a Windows 7-et eleve kevered a 32 bites Windows XP-vel, az utóbbi nem támogatja a GPT-t, ellenben a Windows 7 natívan támogatja olvasás és írás szinten egyaránt, mind a 32 bites, mind a 64 bites változata.
Vagyis adott a kérdésre a válasz, igen, mármint az előbbiek alapján nyilván megfelelően fogja kezelni a Windows 7 a GPT partíciós séma szerint inicializált 4 TB-os 2,5"-os külső merevlemezt, meg ha a szükséges frissítések telepítve vannak, ahol legalább az SP1 megléte elég alap.
A teljes nyugalommal viszont már más dolog, mivel egy már nem támogatott és ezáltal az online használatnál egyre több biztonsági kockázattal járó operációs rendszernél nyilván nem feltétlen reális elvárás ez, éppen ezért a fontos adatokról eleve legyenek több helyütt, pl. másik belső és / vagy külső merevlemezeken is biztonsági másolatok."GPT esetén nem, de MBR-re formázva használható a 4TB"
"és olyat is, hogy ezek a korlátok igazából belső használat esetén érvényesek, ha külső, usb-s megoldást használok, ott a chip megoldja a dolgot."Max. akkor, ha 4Kn (4Ke) logikai-fizikai szektorméretet használ az USB-s külső merevlemez, akkor kitolható az MBR 2 TiB korlátja akár 16 TiB-ig is, ami a GPT-t nem támogató 32 bites Windows XP-nél jöhet jól (példa). Ellenben ugye a GPT partíciós sémát eleve támogató Windows 7-nél felesleges, az 512e szektormérettel is kezeli a GPT partíciós séma szerint inicializált 4 TB-os belső és külső HDD-ket.
[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
válasz King Unique #24379 üzenetére
köszi szépen!
A "teljes nyugalmat" természetesen csak a támogatás meglétéből eredő, másolás során el nem vesző adatokra értettem.Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Zοltta
senior tag
Sziasztok!
1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
- 4-5 tb-os kell, igy nem tudom, hogy melyiknél mekkora méret van.
És melyiket érdemesebb választani- 2,5"-ban lehet elönyösebb lenne.
2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
- Ez a rész nem lényeges nekem. De már gondolkodtam Nas rendszerben, amiben 2 db hdd van, így ezt a részt is meghallgatnám.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
- Tv és Pc közt lesz használva esetleg laptop, Legyen strapabiró anyagból , birja a hordozgatást.
- Usb 3 lenne a lényeg mint kapcsolodó interfész
- Ütésállóság nem hiszem ,hogy 50 be beleférne
- Színben fekete esetleg sötétszürke.4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?
- Win10-11
- Pc Backup, képek tárolása és melette fontos adatok. Esetleg pár videó5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
- MAx 50k. Ha ebbe belefér az 5tb az még jobb és csak Windowson lesz használva
6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Legalább 3 év
Első sorban a WD márka termékei érdekelnek.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Csak egy srác vagyok a nagy világból.
-
King Unique
titán
válasz Zοltta #24381 üzenetére
• Azt értelemszerűen fixen el kellene dönteni, hogy most 2,5"-os vagy 3,5"-os külső merevlemez kell, valamint gyárilag készre szerelt vagy külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez megoldás, ahol a 2,5"-osok jelenleg 5 TB-ig opciók.
• Ha WD külső merevlemez kell, akkor 2,5"-os fizikai méretformátumban 5 TB-os tárolókapacitásig adottak az Elements Portable és My Passport sorozatok, 3,5"-osban 22 TB-os tárolókapacitásig pedig az Elements Desktop és a My Book sorozatok. Ahol az Elements Portable és Elements Desktop sorozatoknál 2 év, míg a My Passport és My Book sorozatoknál 3 év a gyártói garancia.
• Ha fontos az egyenletes írási sebesség, akkor a CMR (PMR) is szempont lehet a kiválasztásnál, mivel az SMR belső és külső merevlemezek írásnál (átmeneti) belassulásra hajlamosak, bár lehet olyan is ami kevésbé (példa). Ahol mivel a manapság kapható 2,5"-os belső és külső merevlemezek pár régebbi és kisebb tárolókapacitású modell kivételével mind SMR technológiát használnak, ezért CMR kivitelben eleve a 3,5"-os méretformátum jöhet szóba és az is leginkább külön vásárolt belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez (példa) megoldással, ami a linkelt társtopikok témája.
• Ha tévéhez csatlakoztatva is használva lesz a külső merevlemez, akkor ott lényeges, hogy kezelje a tévé a 2+ TB | GPT séma szerinti külső HDD-ket, máskülönben nem lesz használható egy 4-5 TB-os modell, vagy alapesetben max. csak MBR alapon 2 TB-ig.
+ Ha 2,5"-os külső HDD vásárlása és használata a cél, akkor az is lényeges, hogy legyen a tévén megfelelő tápellátást biztosító USB-port (példa), máskülönben tápellátási gondok (pl. felpörgési probléma, akadozó működés) lehetnek.[ Szerkesztve ]
-
Zοltta
senior tag
válasz King Unique #24382 üzenetére
Na akkor , Wd márka kell, CmR típus, és külső merevlemez
A felhasználás, pedig általános így csak fotó menne rá és pár videó amit lehet hordozni családon belül.
A tv ez a típus, amint tudom megnézem ,hogy milyen az usb port rajta.Nem kell külső ház , csak egy külső hdd amit , alkalmanként elő veszek és mentéseket tárolnék rajta csak.
Szerinted melyik a jobb a 2.5" vagy a 3.5" ? És persze ugyan ezt kérdezném a WD márkán belüli merevlemezröl.
-
King Unique
titán
válasz Zοltta #24383 üzenetére
• A külső ház + belső merevlemez megoldás is külső merevlemez (példa), csak külön vannak megvásárolva és utólag összeszerelve az elemek, ellenben a gyárilag készre szerelt külső merevlemezekkel (példa).
• Ha kifejezetten olyan külső HDD kell, amiben CMR merevlemez van, mivel egyáltalán nem felel meg az SMR a linkelt példa ellenére sem, akkor marad a 3,5"-os fizikai méretformátum, mivel manapság a 2,5"-osok mind SMR, mint már le lett írva az előző válaszban.
• Az előző válaszban már le lettek írva példaként 3,5"-os gyárilag készre szerelt WD külső merevlemezekre az Elements Desktop és a My Book sorozatok. Ahol ha a megadott feltételek alapján legalább 3 év gyártói garancia kell, akkor 2 év gyártói garanciával az Elements Desktop eleve kiesik és marad a My Book 3 év gyártói garanciával.[ Szerkesztve ]
-
Zοltta
senior tag
-
King Unique
titán
válasz Zοltta #24385 üzenetére
Ha kisebb alatt a tárolókapacitásra célzol, akkor pl. az említett WD My Book sorozatnál nyilván nem szimplán csak 22 TB-os modell van, hanem 4 / 6 / 8 / 12 / 14 / 16 / 18 / 22 TB-osak, ami egyértelműen fel van tüntetve a termék már többször linkelt weboldalán több helyütt is.
Ha kisebb alatt a fizikai méretformátumra célzol, akkor az előző válaszokban már említve lettek a 2,5"-os WD Elements Portable és WD My Passport sorozatok, de azok akkor az SMR miatt kiesnek, mivel azt írtad, hogy mindenképpen CMR kell.
[ Szerkesztve ]
-
Zοltta
senior tag
válasz King Unique #24386 üzenetére
Igazából kisméretű kell (méretben csak )csak legyen megbízható ,és lehessen rá mindig menteni . Az hogy milyen gyorsan másol az másodlagos . A két típus közük melyiket ajánlanád ? 50e ft alatt kellene
-
titán
Vásároltam egy második my passport 5Tb vinyót, a téma iránt érdeklődőknek:
A 2021-ben vásárolt példány:
Az új vinyó:
A típusszámon kívül a fordulatszám is különbözik, időközben 4800 rpm lett az 5400-ból. Utánaolvasva a dolognak, a my passport és a P10 game drive esetében is változtatott a wd (lehet a többinél is, csak erről találtam bejegyzéseket), szóval ez egyszerűen ilyen. Egyébként hibátlanul üzemel a vinyó, képeket/zenéket is 100mb/s felett ír, nagyobb fájlokat 105-110mb/s-al. A hőmérséklete nagyjából ugyanaz, mint az előző példánynak.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Igen, a "The HDD Platter Capacity Database" weboldalon leírtak is megerősítik, hogy a WD50NDZW-11A8JS0 merevlemez 5400 RPM-es, míg a WD50NDZW-11BCSS1 pedig 4800 RPM-es.
Ahol a linkelt weboldalon leírtak alapján míg az előbbinél 0,63 A a névleges max. áramfelvétel, addig az utóbbinál állítólag 0,60 A, ami az USB-s tápellátásnál nyilván valamivel kedvezőbb lehet. Bár mivel manapság modern PC-ken és Macen kb. alap az USB 3.X illetve legalább USB 3.0 (5 V | 0,9 A | 4,5 W
) portok megléte, ezért nem mintha annyira létszükséglet lenne a 4800 RPM-es modell valamivel kisebb áramfelvétele, bár régi PC-k és USB 2.0 (5 V | 0,5 A | 2,5 W
) portok esetén valamit azért számíthat.Ezek az új, 4800 RPM-es 2,5"-os 5 TB-os WD Blue merevlemezek elvileg csak az egyes 2,5"-os WD gyárilag készre szerelt külső merevlemezeknél használatosak, ellenben a többi gyártó (pl. ADATA, Silicon Power) hasonló termékeinél rendszerint a standard, 5400 RPM-es WD50NPZZ-00A9JT0 modell használata jellemző a Seagate-féle ST5000LM000 mellett. Na meg ugye míg az utóbbi standard, SATA csatolófelületű HDD, addig az előbb említett 5400 és 4800 RPM-es WD-k eleve integrált USB-sek (példa), azért is kissé eltérő azok modellszáma.
A mellékelt CrystalDiskInfo screenshotok alapján ami még érdekes, hogy UASP (akkor ilyen) helyett csak BOT módban működnek ezek az 5 TB-os My Passportok, holott az SMR-alapú külső HDD-knél a TRIM illetve UNMAP - támogatja a mellékelt screenshotok alapján - működésének alapesetben feltétele szokott lenni az UASP támogatása, működése.
Egyébként a logikai-fizikai szektorméret mennyi - Windowson NTFS fájlrendszerű köteteknél parancssorban az
fsutil fsinfo ntfsinfo X:
paranccsal kérdezhető le, ahol X = kötet meghajtóbetűjele - most ezeknél az 5 TB-os WD My Passport modelleknél, a szokásos 512e (512 / 4096 bájt) vagy esetleg 4Kn (4096 / 4096 bájt) (4Ke)?
Külső merevlemezeknél is ugye alapesetben az 512n / 512e logikai-fizikai szektorméret a jellemző, a 4Kn (4Ke) megoldás az MBR partíciós séma és a FAT32 fájlrendszer 2 TiB korlátjának 16 TiB-ig történő kibővítése (bővebben) okán jöhet jól pl. a GPT-t nem kezelő 32 bites Windows XP-nél (példa), sőt a gyárilag készre szerelt WD külső merevlemezekhez mellékelnek is ennek állításához külön programot (példa). De ez ugye manapság, a GPT-t alapból kezelő modern operációs rendszereknél már nem téma és éppen ezért külső merevlemeznél is egyre kevésbé fordul elő az ilyen megoldás - bár azért pl. az ADATA és a Silicon Power manapság is erőlteti az egyes 2,5"-os külső merevlemezeinél - , sőt inkább nyűg lehet a 4Kn (4Ke) szektorméret, mivel a HDD-t szükség esetén kiszerelve a külső házból nem lehet annak tartalmához máshol (pl. másik külső házban USB-n / PC-be téve SATA-n) 512e alapon hozzáférni (példa).
Bár a 2,5"-os WD My Passportok esetében ugye pont nem nagyon téma ez, mivel az integrált USB-s kivitel miatt alapesetben amúgy sem oldható meg a külső házból kiszerelt HDD csatlakoztatása SATA-n, illetve max. esetleg csak tákolással.Köszönjük az információkat és a teszteket!
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz King Unique #24394 üzenetére
-
Dyraxx
tag
Üdv,
Filmeket, videókat, képgalériákat tárolni, TV-re csatlakoztatva nézni vennék 2 TB-os külső HDD-t, mit tudnátok ajánlani erre a célra?Az alábbi listát nézegettem, de nem igazán látom, mi a különbség mondjuk a két WD között (Elements / MyPassport), illetve a többit sem ismerem.
https://kulso-merevlemez.arukereso.hu/fn:termekek-osszehasonlitasa:western-digital-elements-portable-2-5-2tb-usb-3-0-wdbu6y0020bbk-wesn-p167262626,seagate-2-5-2tb-usb-3-0-stjl2000400-p516968868,toshiba-canvio-basics-2-5-2tb-usb-3-0-hdtb420ek3aa-p471691491,western-digital-my-passport-2tb-usb-3-0-wdbyvg0020-p569200893/
WD Elements Portable
WD MyPassport
Seagate STJL2000400
Toshiba Canvio BasicsAnnyi különbséget azért felfedztem hogy az Elements és a Toshiba 8MG cache-sel rendelkezik, míg a másik kető 16MB-tal. De ez nem tudom, számomra érdekes adat-e.
Ha valami mást ajánlanátok hasonló árban ezek helyett, azt is megköszönném.
-
King Unique
titán
válasz Dyraxx #24398 üzenetére
Az említett célra elvileg mind a 4 külső merevlemez megfelelhet, viszont a tévével történő használatnál oda kell figyelni egy másik válaszban leírtakra.
A 2,5"-os WD Elements Portable és WD My Passport sorozatok közötti különbségekről ugyancsak volt már szó itt, lásd egy másik válaszban leírtakat.
Alap, hogy elsődlegesen mindig a termék hivatalos weboldalán (és a "The HDD Platter Capacity Database" weboldalon) kell nézni a jellemzőket, mivel az egyes árukeresős weboldalak és webáruházak termékleírásai esetenként hiányosak és / vagy pontatlanok lehetnek. Ami a jelen esetben is érvényes, mivel mindegyik említett külső merevlemeznél általában 128 MB a cache mérete - lásd a külső házakban lévő belső HDD-ket a "The HDD Platter Capacity Database" alapján a Seagate, Toshiba és WD esetében egyaránt - , vagyis még azt sem tudták pontosan megadni.
Külső merevlemezeknél a cache mérete egyébként rendszerint másodlagos, nem attól függ elsődlegesen az adatátviteli sebesség, amiről ugyancsak volt már szó itt. Valamint a most felsorolt összes 2,5"-os külső merevlemez eleve SMR, ami miatt írásnál (átmeneti) belassulásra hajlamosak, bár akad olyan is az egyes beszámolók alapján, ami kevésbé lassul be (példa).[ Szerkesztve ]
-
Dyraxx
tag
válasz King Unique #24399 üzenetére
Szuper, köszönöm a válaszokat a kérdésekre. Szóval akkor gyk. mindegy, melyiket veszem erre a célra, max annyi, hogy a garancia pár ezer ft. különbségért cserébe nem 2 év, hanem 3, jól gondolom?
Ezel a HDD Platter Capacity oldallal nem bírok megbarátkozni, hasonlóan gagyi, mint amit a kétezres évek elején készítettünk az énoldalam.uw.hu free tárhelyekre. De nem is ez a legnagyobb bajom vele, hanem hogy nem lehet keresni benne, mert ami van keresősáv, az a google találatokat dobja fel, azaz még azokat sem... Beírva, hogy STJL2000400 pl. 0 db találatot ad ki, és a menüből a Seagate -> 2.5" lapon sem találom a típusszámot. (mégis milyen adatbázis az, amiben nem lehet keresni...) Szóval erre a website-ra igencsak ráférne egy erős tatarozás... Ráadásul blogspot? ..
Új hozzászólás Aktív témák
A topik a gyárilag összeszerelt külső merevlemezekkel foglalkozik és ad információkat, valamint tanácsokat a vásárlók számára. A külső házak, dokkolók stb. az alább felsorolt társtopikok témájába tartoznak.
Kérünk mindenkit, hogy mielőtt a kérdését feltenné, a téma összefoglalót mindenképpen olvassa el, mert a legtöbb kérdésre a válasz ott megtalálható!
Társtopikok:
• Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
• Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
• Milyen merevlemezt vegyek?
• HDD probléma (nem adatmentés)
• Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
• GPT, MBR
• Particionálás
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- PlayStation 5
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Havi limitet kap a GeForce Now