Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • doc

    nagyúr

    John Scalzi: Az osszeomlo birodalom

    Dobálóztam már többször az „igazi Scalzi” jelzővel, úgyhogy most nem fogom erőltetni, maradjunk annyiban hogy ez nem az. Nagyon remélem azonban, hogy EZ lesz az új „igazi Scalzi”. A könyv ugyanis az írótól eddig megszokottnál lényegesen komolyabb, témájában, stílusában és komplexitásában egyaránt. Humor azért itt is jelen van, de sokkal lágyabb, kifinomultabb, részletekben rejlő, korántsem olyan harsány mint a Vének Háborúja-sorozatban.
    A világról a fülszöveg elég sokat elárul: nagy, több naprendszerre kiterjedő csillagbirodalom, amiket egy titokzatos, a fénynél gyorsabb utazást lehetővé tevő hálózat köt össze. Érdekesség hogy a Föld nem része ennek a hálózatnak, a regény világában már nagyon régen elveszett vele minden kapcsolat. Gyanítom viszont (és mernék rá komolyan fogadni) hogy ezzel kapcsolatban jönnek majd még érdekes fordulatok :)
    Ami nagyon fontos a regényben, és a fülszöveg nem jelzi előre, az az egymással versengő nagy házak intrikái. Valódi Trónok Harca a csillagok között.
    Ezeknek a házaknak, családoknak a tagjai közül kerül ki a regény szereplőinek túlnyomó része. Nagyon sokféle karaktert sikerült Scalzinak megalkotni, csendes, jóravaló tudóstól a hatalom érdekében semmitől vissza nem riadó rohadékig. Szerencsére jó részük nem egydimenziós, fekete-fehér alak.
    A szereplőkkel kapcsolatban van azért néhány észrevételem. Először is hogy nagyon sokan vannak már a regény legelején is, és eleinte nehéz követni őket. Másrészt nagyon sok a női szereplő, a regényben megjelenített karakterek többsége nő, főleg a fontosabbak között. Értem én hogy Scalzi nem akarta kitenni magát a sovinizmus vádjának, de ez azért már a szólásmondásban szereplő hátas másik oldala. A magyar fordításban ez már csak azért is zavaró mert gyakran nem derül ki egyből a szereplő neme a megfelelő névmások hiánya miatt. A fordító azért kicsit „belenyúlhatott” volna a szövegbe hogy orvosolja a magyar nyelvnek ezt a hiányosságát.
    Mindent egybevéve a regény nagyon jó, jár az öt csillag.
    Alig várom a folytatást :)

Új hozzászólás Aktív témák