- OnePlus 7 - magabiztos folytatás
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Mobil flották
- Nokia 3210 - felélni az örökséget
- Samsung Galaxy A52 5G - nem csak egy G-vel több
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Hirdetés
-
Üzemidő bajnokkal készül a Samsung az olimpiára
ma A Galaxy Ring mellett az ultraprémium Watch X is bemutatkozhat július 24-én.
-
Itt van az eddig legjobban teljesítő kétfiókos NAS a TerraMastertől
ph A 19 dB-es zajterheléssel dolgozó, médiaszerverként is bevethető megoldás lineáris adatáteresztése elérheti a 283 MB/s-ot.
-
Újabb robottaxis balesetekre derült fény
it Az USA biztonsági vizsgálatot indított a Waymo önvezető autói kapcsán, és újabb balesetekre derült fény.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
válasz bbuffy #96549 üzenetére
SoundON nekem azt mondta anno, hogy azért jó bekalibrálni, mert ha mindenki bekalibrálja, akkor tudunk olyanról beszélgetni, hogy melyik kávé milyen őrlési finomságon jó. Viszont ugyebár bekalibrálni a kések össze érésénél kell, tehát ez is szubjektív, mert ha valaki jobban összeszorítja a késeket akkor már totál más állás lesz.... nem mellesleg nekem bekalibrálás után a presszó joker állás valahol bőven 10 alatt , 5 körül volt, ami köszönő viszonyban sem volt SoundON bekalibrálás utáni joker állásához. Szóval szépen vissza tekertem úgy, hogy 15 a joker...
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bluesfan
tag
válasz sz.zs. #96554 üzenetére
Az elmélet az, hogy csak addig tekerd könnyedén össze a késeket, amíg érzed, hogy épp összeérnek és így állítsd a bogyót a kalibrációs pontra. De én is úgy gondolom, hogy ez legfeljebb zsír új kések esetében lehet mérvadó, a kopási profil sem biztos, hogy egyforma lesz minden egyes késpárnál, + tényleg nem mindegy, kinek hol van a "könnyedén összeér" állás.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Krajcsi #96546 üzenetére
Általában 1-1,5 bar előáztatás kb 10mp-ig, utána lassan emelem a nyomást, 3 bar-nál megállok 2-3 mp-re. Utána fel 7-8 bar-ig kb. Ahogy csökken a pogi ellenállása úgy ejtem én is a nyomást, a vége olyan 3 bar körül szokott lenni. A sötétebbeknél rövidebb az előáztatás, nincs lépcső 3 bar-nál és 8-9 bar a legnagyobb nyomás.
-
SoundON
tag
válasz sz.zs. #96554 üzenetére
..sajnos tényleg nehéz ügy ez a kinél mi a 0pont, kinél mi a jó őrlőállás arról már nem is beszélve hogy csak akkor lenne értelme ennek, ha mindenkinél pontosan ugyan az lenne az adott kávé, ugyan az a batch, ugyan úgy tároljuk, ugyan annyi napot várunk vele és mindenkinél megegyezne a filterkosár mérete, típusa, a betöltési súlya, a tömörítés, a víz összetétele, a vízhőfok, a vízhőfok csapolás alatti görbéje, a víznyomás és a vízhozam is...ha ez mindenhol más, márpedig más akkor az őrlőállás is más lesz
-
Cathfaern
nagyúr
válasz SoundON #96557 üzenetére
"ha mindenkinél pontosan ugyan az lenne az adott kávé, ugyan az a batch, ugyan úgy tároljuk, ugyan annyi napot várunk vele és mindenkinél megegyezne a filterkosár mérete, típusa, a betöltési súlya, a tömörítés, a víz összetétele, a vízhőfok, a vízhőfok csapolás alatti görbéje, a víznyomás és a vízhozam is"
Tegyük hozzá a szoba (ahol az őrlés - kávé készítés történik) hőmérsékletét és páratartalmát is, ugyanis ezek is befolyásoló tényezők.
-
bbuffy
senior tag
válasz sz.zs. #96554 üzenetére
Van ahol 20 ra irjak, van ahol 17 re. Szóval ahogy állitod.
amugy mindegy sztem. Én pl rendesen ôsszehuztam a keseket, lehet az volt a gond. Most már kiismertem, teljes hardcore chill van....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
pbalint
csendes tag
válasz SoundON #96559 üzenetére
Amikor az emberek egy része vízezi örlés előtt a szemeket, egy másik része fagyasztva darál, akkor ez a páratartalom dolog, mint brutálisan befolyásoló tényező miért van benne az emberek tudatában?
És ha ezek ennyire befolyásoló tényezők, akkor pl a hopper töltési magassága miért nem számít? (A rosszindulat azt mondatja velem, hogy azért, mert azon lehetne változtatni, míg a páratartalomra könnyű fogni, hogy miért inkonzisztens a kávé.) -
Cathfaern
nagyúr
válasz pbalint #96564 üzenetére
"És ha ezek ennyire befolyásoló tényezők, akkor pl a hopper töltési magassága miért nem számít?"
Őszintén, nagyon meglepődnék ha nem befolyásolná a szemcseméretet (lásd: [link] ) De félreértés ne essék, nem állítom hogy van értelme mindezeket a paramétereket kontrollálni. Arról volt szó, hogy miért nincs értelme daráló állításokat összehasonlítani. Nem arról hogy mi kell ahhoz, hogy jó és konzisztens kávét főzz.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz pbalint #96564 üzenetére
A levegő páratartalma azért számit(hat) mert a kávé szép lassan magába szívja, és más lesz(lehet) a szemcseeloszlás. Az 1-2 csepp víz darálás előtt meg csak a felszínen marad, leginkább a statikus feltöltődést szünteti meg. Hogy a hőmérséklet mennyire befolyásolja a szemcseméretet akkor veszed észre ha ugyanolyan kávét darálva, hűtve és fagyasztva darálod le. Teljesen más a lefolyás sebessége. Cserében az 1-2 csepp víz darálás előtt semmit nem változtat a lefolyáson (érdemes lenne egy mézesüvegbe kimért kávéadagra rácsöppenteni és pár napig úgy hagyni, azzal jól lehetne szimulálni a levegő páratartalom változásának hatását).
A hopperben meg nem tartunk otthon kávét, így az nem számít . Ha viszont tartasz akkor bizonyára észrevetted, hogy mikor már nagyon kevés van a tartályban gyorsul a lefolyás.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
pbalint
csendes tag
válasz Cathfaern #96566 üzenetére
Úgy értettem, hogy általában amikor az emberek megemlítik, hogy mitől függ a szemcseméret, azt ritkábban említik, mint a páratartalmat. Mindenesetre kiváncsi lennék, hogy valójában mekkora ezeknek a szerepe (főleg páratartalom), mert nem tudom.
@soldier2: Bizonyára rosszul fogalmaztam. Nem a szép lassan magába szívásra gondoltam. Főként pl arra, amikor azt írják, hogy egy kávézóban napközben rossz lesz a kávé, mert megváltozott reggelhez képest a páratartalom.
[ Szerkesztve ]
-
kzoltann
aktív tag
válasz neducsinm #96570 üzenetére
Bar nem hozzam jott a kérdés (nekem ecm e61 gépem van ecm flow profilerrel) de ha hosszabb eloaztatast (15-20sec) csinalok alacsony flow rate-tel/kb 3-4barig epulo nyomassal és utana engedem rá 6-8bar nyomasig akkor nekem finomabb örlemény kell. (kinun kb 0.6-1 a skálán).
De ha csak igy 8-9bar kezdo nyomas és folyamatosan csökkenö flow-val jatszok akkor ahhoz nem kell nagy változtatás (nálam).[ Szerkesztve ]
-
72lakiluk
tag
Úgy rémlik, néhány fórumozó Szlovák területen él Nem találom a kinti műszaki apróhirdetéses oldalt, amiről egyszer-kétszer volt már szó itt. Néznem kellene egy hadra fogható pod-os gépet, hátha ott nagyobb a használt kínálat.
Kösz a segítséget előre is ! -
neducsinm
csendes tag
válasz norkov84 #96573 üzenetére
koszi, nekem is ez a tapasztalatom.... HG-1en 4-5 egységnyit.
korábban (talán néhányan emlékeznek még rá) posztoltam a Magister Stellámról, ami dual boileresítve lett, aztán fejfűtést kapott. Mostanra sikerült a flow profilozást befejezni rajta.
Én egy más utat választottam, nem az e61-fejbe épített tűszeleppel szbályozom, hanem sikerült találnom egy pumpát amit gyakorlatilag teljesen lineárisan lehet szabályozni. -
MPowerPH
félisten
válasz kzoltann #96520 üzenetére
Vazz, kint vagyok UK -ban, a gep meg otthon az asszonnyal, vagy forditva. Kavezni meg itt is kell, es azert meg egy olyan gepet nem szivesen veszek meg.
Probalom kihozni a helyzetembol a maximumot. Idom tobb van keles utan, mert nem 4 -kor ebredek es onnan melo, hanem delutan 1 korul.Don't Tread On Me
-
neducsinm
csendes tag
válasz norkov84 #96576 üzenetére
Hasonlo, annyi hogy az Ulkaval elegge instabil a szabalyozas. ezert hosszu nyomozas utan vettem egy eleg kulonleges fogaskerekes pumpat (dragabb volt maga a pumpa, mint a Bianca, vagy ECM profilozo kit-ek) viszont a fejfutes miatt nekem problemas lett volna ezeket beepitenem. Igy nem kellett ezeket megbontanom es maga a pumpa tudja abszolut linearisan szabalyozni a flowt.
-
Mylord3
csendes újonc
válasz 72lakiluk #96572 üzenetére
Ez itt a hardcore-ban nagyon off lesz
Tehát: nem egészen értelek most, mert emlékeim szerint mintha neked is lett volna egy kis, gyári új Lollo podos géped, amit hirdettél, és most újra akarsz venni egy másik podos gépet, ráadásul használtat keresel? Azért ezeknél a podos gépeknél nincs akkora különbség, ami esetleg az eltérő ízeket kimutatná a podoknál. Tehát mi bajod volt a Lollinával?
-
Balus
tag
Van valaki esetleg itt a fórumon, aki tudna segíteni Miskolcon/környékén kimérni egy Creminát?
A felújitás során valami félrement és leveri a fi relét...
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
NZ-re való váltás miatt megválnék szeretett Majoromtól.
Decemberben járt Fragolánál. Fényezve, szabályozva lett, illetve kapott új csapágyakat.
Kést tavaly cseréltem benne. azóta max 30kg ment át rajta.
3 fázisú, frekiváltós.
Ár: 135000Ft.[ Szerkesztve ]
-
neducsinm
csendes tag
-
Kávé Kálmán
tag
Elkótyavetyélek egy ROK eszpresszót kompletten, de konzervdoboza nélkül 37e Ft-ért. A gyártóval cseréltünk eszközöket Smart Espresso Profiler-re, és ezt elengedjük. Eredetileg nyomásmérő kit fejlesztése volt a kérés, de azt időközben valaki meglépte távol keleten gyártói kapcsolat nélkül, így ez érdektelenné vált. Kb 15 eszpresszó készült vele. Elérhetőségeim az oldalunkon megtaláljátok. Hajrá! Gábor
[ Szerkesztve ]
-
farsang
újonc
Sziasztok!
Ezt ismeri valaki? MEgérhet újonnan ~130 ezer forintot? -
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #96590 üzenetére
A ROK elkótyavetyélődött. Kössz!
-
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #96594 üzenetére
Jobbra a kézi hajtány nem akar kótyavetyélődni?😎
-
SoundON
tag
válasz neducsinm #96586 üzenetére
Ez tényleg nagyon menő!
És ha jól látom 56mm átmérőjű 80mm hosszú, tehát kb ULKA méret, talán kisebb is Kérdés hogy tényleg közel 300eFT mint ami találtam az ebay-en??? [link]
És amúgy mivel tudod szabályozni a fordulatát, tehát az átfolyást?
Ha tudnál feltölteni videót mi történik, hogyan és mennyire hangosan/halkan működés közben az izgalmas lenne. -
SoundON
tag
válasz SoundON #96597 üzenetére
...közben kiszámoltam hogy a legkisebb átfolyása 55ml/10sec, tehát csak kicsivel kevesebb mint nálunk egy leszűkítőzőtt ULKAs GC maxon 60-70ml/10sec, amit mi még vagy dimmerrel vagy tűszeleppel tovább tudunk csökkenteni ha profilozni akarunk.
Tehát továbbra is izgalmas hogy nálad mindez hogy működik. -
neducsinm
csendes tag
válasz SoundON #96598 üzenetére
hat én ugy szamoltam, hogy 9Bar-on az atfolyasa 83 ml / 10 sec, ami több, mint az ulkae.
( 55lph approx. open flow(30lph approx. @9 bar) based on 2900rpm)
És érzésre is nagyobb a vizhozama, gyorsabban is építi fel a nyomást. Egy sima kis 5000 Ft-os DC motorszabályozóval lehet szabályozni. Viszonylag halk, kicsit visito a hangja 3000-es fordulaton. Holnap csinálok egy videót..... Viszont a méret nem stimmel, sztem az a pumpa csak a motor nélkül. -
neducsinm
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen