Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • HSM

    félisten

    válasz Tikakukac #76336 üzenetére

    Ez nem egészen így van. :N Kompromisszum, amit előre nehéz jól belőni. Ha maxra töltöd az akksit, akkor ugyanis hamar kimúlik (~250 ciklus), de úgy lehet a legkisebb helyen legtöbb energiát tárolni. Ha csak kisebb töltést engedsz neki, 0,1V-al, akkor már csak kb. a 90%-a fér bele a töltésnek, de dupla az élettartam. Megint 0,1V, és az már csak ~80% kapacitás, és megint duplázott élettartam (1000 ciklus magasságánál tartunk). Na, mit állít be a mérnök gyárilag? Néha aranyat ér az az utolsó 20%, néha semmi szükség rá, csak hamarabb döglik. Ilyen szempontból nekem tökéletes a a "maxra tölthető" Sanyo akksi, mert be tudom hosszú élettartamra is állítani, de ha kell, ott figyel benne a lehetőség csurig tölteni, és mindez pár kattintás a Power Managerből. Ezek a számok a Li-ion akksikra igazak, gyártótól függetlenül.

    Nem viccből írja a Power Manager helpje, hogy ha kímélni akarod az akksit, akkor ne töltsd tele. ;)

    Amit írsz, hogy fosra verik akksi időben, ez meg a másik tényező, ami mint írtam, mocskosul kíméli az akksit, hogy nem 0-ra merül, hanem csak jóval kisebb részben. Ebben mondjuk sok dolog játszik szerepet, pl. az akksit beépítve több hely marad neki, az agyig integrált cuccok miatt is több hely marad, szóval egész más az egész építési módja, és a saját OS is komoly lehetőség az energiaspórolásra. A windóz beépített energiamenedzsmentje pl. elég csapnivaló, hogy finoman fogalmazzak, remekül kihozza a prociból a legrosszabbat. A kiegyensúlyozott profil ész nélkül turbózik, az energiatakarékos meg olyan lassú, hogy elalszol a gép mellett. Nem ismerem a MAC-eket, de ennél kb. csak jobban lehet.

    Nekem amúgy az a filozófia nem tetszik, hogy majd a mérnök bácsi jól belövi, te csak használd. Én szeretem tudni beállítani a fontos dolgokat úgy, hogy nekem megfelelőek legyenek. Ha akarom, csak 70%-ra töltöm az akksit, ha akarom 100%-ra, ezt ne a kedves mérnök úr döntse el helyettem, meg a menedzser team a fejük fölött, éppen mennyi idő alatt megmukkanó akksit tegyenek bele....
    Szerencsére a TP-nél ezzel nincs gond.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák