Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • asdf_

    veterán

    No, csúnyán rákeféltem ezzel a hűtőben hőmérsékletet és páratartalmat mérnék projekttel,

    A fenti Xiaomi Mijia temperature and humidity monitoring meter erre sajnos totálisan alkalmatlan. Nem az eszköz, hanem a szoftvere és a működése, ami egy halom fos. Legalábbis logolásra teljességgel alkalmatlan.

    Ugyan számos videós tesztet megnéztem a vásárlás előtt, egyikben sem futottam bele, hogy valaki szóvátette volna, és józan paraszti ésszel sem gondoltam, hogy valaki 70-es IQ-val áll neki app-ot írni.

    Az elképzelés a következő volt. A kütyüt bedobom a hűtőbe logolja amit logolnia kell, BT-n kiolvasom belőle az értékeket és majd kezdek vele valamit. A kiindulási alap ez volt, hogy ezt látom:


    Hogy leírjam mit lehet vele csinálni, azzal sajnos nincs gondom. Semmit. Ennyit tud, ami a képernyőn van, egy centivel sem többet.
    Amit gondoltam, hogy lehet, mert hát miért ne lehetne, ki az a marha, aki enélkül csinálja meg:
    - pinch zoom, tehát részletesebb adatot is látok, mint azt az óránként egyetlen érték. Nem, nem lehet, kizárólag scrollozni jobbra-balra. Ennél részletesebb adatot nem kapsz, mint az óránkénti egy érték
    - elforgatni azt a tetves kijelzőt, így a grafikont is, nyilván sokkal értelmesebb úgy megjeleníteni a grafikont. Ezt sem lehet.
    - adott időpontra visszatekinteni a mért adatokat. Nem, nem lehet. Kizárólag az elmúlt 24 óra, az elmúlt hónap (napi egy hőmérséklet felbontás, it mutat min/maxot is, de hibásan) és az elmúlt 6 hónap adatait képes megjeleníteni
    - exportálni a szenzorból a telefonra átvitt adatokat mondjuk CSV-be vagy akármi. Nem, ezt sem lehet, Mert miért is.

    De aminél eldobta az agyam a szíjat, az a következő volt:
    23:35-kor kiraktam az ablakpárkányra. Igen nagy tehetetlenséggel, 10 perc alatt jutott el odáíg, hogy majdnem a kinti hőmérsékletet mutassa (tehát leessen 22-ról -1-re). Egy hőmérőnél kívánatos, hogy legyen akkora tehetlensége, hogy ha rálehellek, akkor ne ugorjon fel azonnal mittomén 30 fokra, de 10 perc alatt lekövetni 20 fok változást, az imho túl lassú. 22:45 körül bevettem, vissza a lakásba, félig rányitottam az ablakot, hogy menjen rá valami hideg, ne csapódjon ki benne a pára és gyilkoljam meg azonnal. Negyed óra, húsz perc alatt felvett ismét a lakás hőmérsékletét, majd még félig a radiátor fölé is lógattam. Ekkor lekérdeztem BT ismét a mért értékeket, és ezt láttam:

    Hol van a grafikonon, hogy 23:35-től kiment a mínuszba, majd visszajött a melegbe? Sehol.

    Lehet, hogy én vagyok túlságosan kocka, és aláírom, hogy alapvetően nem arra szerettem volna használni a terméket, ami a célja, na de jó ég áldja meg őket, ez egy bétának a bétája, egy proof of concept maximum. Mert mit is csinál? Eltárolja, hogy minden óra 00 perckor mik voltak a mért értékek. Ennyi. Hogy közben, az idő 98,3%-ában mi történt? Kit érdekel? Percenként ideiglenes tárolóba rakni a mért értékeket, óra végén átlagolni ezt, és EZT eltárolni és átadni? Ugyanmár (de ha már, akkor igazából úgy illene, hogy csak az értékek változásakor tárolni ideiglenesen a mért érteket, mert ezzel spórolunk egy kis energiát, tehát ha tökegyenletesen, halálpontosan 22,5 fok volt egy órán keresztül, akkor nem tároljuk le ideiglenesen 60-szor, mert minek).

    Szóval kirakni az asztalra, hogy mutassa az időt, meg az aktuális hőmérsékletet, páratartalmat, arra jó, meg 26 foknál melegebben bekapcsoltatni vele a ventillátor előtti okoskonnektorban az áramot, de a többi totális vicc kategória ismételten, annak tudatában is, hogy nem egészen arra akartam használni a terméket, amire kitalálták.

Új hozzászólás Aktív témák