Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • xerobyte

    aktív tag

    Sziasztok!

    Többen írtátok, hogy írjam le elmúlt hetekben szerzett hallgatózós tapasztalataimat, hátha valakinek jól jön.

    Mivel alapjában a száraz tényekhez story is van, azt is leírom, hátha valaki magára ismer és elolvassa, vagy érdekli, vagy röhögni akar, vagy később segít neki dönteni. Nem akarom azt untatni, akit nem érdekel, viszont a szubjektív véleményre kíváncsi, így ezt külön jelzem.

    <--PRIVÁT STORY---------------------------------------------------------------------------------->
    Szokásos zöldfülűként indultam el az új 3D TV mellé hangfalat keresni, "mert az milyen jó lesz nekem" felkiáltással. Van a nagy 47"-os tévé, aztán valami 2x3 W zörög 3 centin az oldalában, a sü(i)ket is hallja, hogy nem kóser. Valami hasonló motivációval jutottam el odáig, hogy rászánok 150K-t, csak legyen normális hangom, ha már ennyi pénzt elvertem egy nyamvadt TV-re.
    3 éve vettem egy PC-s Philips 2.1-es hangfalszettet 50/100W 15K-ért, igazából nem tartottam eddig rossznak a hangját, 7 éve kaptam egy Panasonic egybeDVD5.1 szettet (40K-ért 380W ;) számok alapján mekkora üzlet az egybeszett, nem?), tök jó volt, hogy innen is onnan is jön a hang, meg tud üvölteni és dohogni, 16 évesen kell ennél több? Most meg kiköltöztem egy vad budai albérletbe, úgyhogy hirtelen lett saját szobám, terem stb., gondoltam belevágok. A PH-t ezer éve használom, ha nem is ezzel a userrel, de tudtam, hogy itt lesz topic, nem gondoltam, hogy ekkora felhasználóbázissal...
    Természetesen nem volt úgy, ahogy Móricka elképzelte, első bukfencként jött, hogy erősítő is kelleni fog, mondom enyje, akkor 200K alatt ezt sem úszom meg. Persze kiderült, hogy -kimondatlanul- is, de 100K alatt az ember ne nagyon vegyen erősítőt, mert csak pénzkidobás lesz belőle. OK, semmi gond, akkor nézzünk katalógust, az minden máshol bevált, bizony nagy ár/érték vadász vagyok, most miért ne menne. Valaki odadörmögte, hogy toszhatom a számokat, ha szarul szól a cucc, gondoltam elsőre, hát majd csak úgy szól, ahogy a számok énekelnek, ha már mérnök végzettségem van, ebben hinnem is kellett. Itt lehetett volna ez a komédia dráma, de szerencsére beadtam a derekam és elrobogtam egy hallgatózó stúdióba, oda, ahol a királyok hágnak. Mekkora mák, enélkül megrendeltem volna az óccsó csini kínai kakit (sry TAGA). Itt 'véletlen' hallottam egy más kategóriát, frontpárja 120K. Szóval a limit felment 250K-ra és jött még pár napnyi nyáladzás, hogy ez drága és na. Azért ilyenkor nehéz ezt elmagyarázni az asszonypajtásnak, szerencsére a mozit szereti, eddig a TV is bejött neki.
    Jött a következő kategória, már valahol alsó-közép szinten, levetkőzve a belépős cumókat, következő hallgatózás. Ellenben nem volt "NA ez kell!" érzés. Pedig már 280K-nál voltam mély nélkül (erősítő + 5.0), itt megemlítendő, hogy ekkorra már be volt szerezve a ~100-as piovsx922 erősítő, ami persze többek szerint szar húzás volt, de csipoghat bármilyen jól az O875, ha nem tudja a 3D-t, ami Nekem kellett...tudom minek nézek 3D-t, az én * *.
    Jött az utolsó alkalom, egy másik stúdió ott, ahol minden rákos, de tényleg, a patak, az utca, a kő, a fű, a palota, a felüljáró és a megálló is (elnézést az ott élőktől). Ismeretlenebb svéd márka, ismét normális szakik, egy ajánlat, a bibi, hogy 200K csak maga az 5.0. Mondom az tényleg bibi, mert már lassan a bérletre se lesz della, ha ilyen ütemben haladok a limittel, de ha már a polkot megfontoltam 180K-ért, akkor tegyük oda, nézzük mit tud. Mivel hasonlítsuk össze? Egy kis testvérével? OK. Egy dali lektor? Haha, az nem másfélszer annyi? Ja, de. Tegyük oda azt is, annyim úgysincs rá, szóval akár még szép is lehet a hangja, úgysem veszem meg és legalább tudom, hogy miről maradok le. Aztán jött a hallgatózás. BeszaBehu igazad volt, ez ott van...ahol a Dali, majdnem ott, de fájdalmasan közel ezen a házimozi vason.
    Itt már tudtam, ez volt a pillanat, amit két hete várok, az 'ez kell nekem' pillanat, amit mindig megélek ilyenkor, ezért is használom sokáig és 'ragaszkodóan' a kütyüim. A baj csak a cédula volt, mármint az ár, de nem lehetett otthagyni a Challengert...És nem is tudtam.

    Közepesen hosszan így jutottam el a 150K-s egybeszett gondolatától a 300K-s erősítő + 5.0-ig, mély nélkül (egyelőre). Ár/érték mi? Menekülj ettől a topictól, amíg tudsz, mert ha minimálisan is igényes vagy, ez nem lesz olcsó móka : ) (vicc volt).

    Direkt a beszerelés előtt írok le mindent, hogy az ne befolyásolja magát a keresésé élménybeszámolót.
    <--/PRIVÁT STORY---------------------------------------------------------------------------------->
    <--TAPASZTALATOK---------------------------------------------------------------------------------->

    És akkor jöjjön a hsz. érdekesebb része, mese nélkül. Próbálok pontos lenni, ezért vissza is keresek dolgokat az eladónál.
    1. hallgatózás: NETDEPO - Onkyo626 - veszteségmentes válogatás zene (flac): vegyes stílusok: pengetőstől havasiig (A kábelt ne tudom megmondani, valami jó minőségű szereltnek tűnt banánnal a végén)
    - TAGA TAV 606 front: 65K/pár; egy vékonyka doboz, ami hangot ad ki magából több helyen. Azt mondom, ha ennyid van, akkor ne építs álló frontos 5.1 házimozit, vagy menj le monitorokra, hátha azok között van szebben szóló.
    - Tannoy Mercury V4 front: 115K/pár; az eddig repkedő kifejezések értelmet nyertek: részletesebb, erősebb, van közép, elevenebb lett a zene. Szegény TAGA-t elintézte, engem meg felébresztett. Igazából annyira nem tudtam, hogy mit halljak, hogy most nem is tudnék erről a hangfalról írni, ott akkor egyben volt nekem, elsőre. Ebből mélyremenőleg semmit sem lehet levonni.

    2. hallgatózás: az előzővel egyező NETDEPO konfig
    - Polkaudio TSx330T front: 120K/pár; olyan más, minden más rajta, nem tudtam egyértelműen eldönteni, hogy ez mi is most, annyit éreztem, hogy egyedi hangzásvilága van és bele kell szeretni, akkor nagyon beválhat. Ha valaki ezzel szemez mindenképp hallgassa meg. Talán kevés volt a mély, de ennek oka a másik meghallgatott párban is kereshető.
    - Magnat Monitor Supreme 2000 front: 120K/pár; mély, mély. Nekem kicsit dohogott, főleg a mellette virító polkhoz képest, nem volt elég részletező, a dinamikát sem éreztem jónak. Nem győztek meg.

    3. hallgatózás: STREAMAUDIO - Denon x2000 - Dynavoice Silver Star Audiophile szerelt hangfal kábel (szemre) - flac zene széles skálán és egy film akciójelenet DTS Dune médiáról
    - Dynavoice Magic F-6 EX: 90K/pár; meglepően szépen szólt, a közép részletessége nem volt meg, a mélyet jól adta és inkább a felé hajlott, nem volt egyenletes számomra a hangkép, ennek ellenére a szettes ára 130K, így, ha épp nem fért volna bele anyagilag a másik dyna, ezt választottam volna mind közül (korábbiak). Alacsonyabb hangerőn nem vitt oda a mozihoz, nem volt meg a 'pofámba ordít' érzés.
    - Dali Lektor 6 front: 300K/pár?; viccnek indult (részemről), hogy a másik kettő mellé rakjuk, de ütős lett a vége. Szépen szól, egyenletes, részletező, tetszetős. Mozihoz odavitt, éreztem a robbanást (nem volt nagy a hangerő). Nem volt tolakodó, tetszett.
    - Dynavoice Challenger M-65 EX v3 front: 145K/pár; Rohadt nagy meglepetést okozott, hozta azt, amit a Dali L 6, szinte hozta. Ahogy már leírtam egyszer, ha a Dali volt ott a teremben, azzal a felállással a 100, akkor a Challenger a 92. El is dőlt, csak a Dalinál és itt éreztem, hogy most hazavinném, számomra kompromisszumok nélkül. Szettben 200K, fogcsikorgatva, de hajnali fél4-kor lenyomtam a megrendelés gombot, holnap jön...

    Javaslat: mindenképp hallgasd meg, nem hülyeségből mondják és most már én is mondom, ne adj ki ennyi pénzt zsákbamacskára, meg lehet találni A hangfalat mindenkinek, kivéve, ha a keret nagyon megköt.
    A használt cuccok sem rosszak, ki kell fogni, ha teheted garisat keress és szvsz semmiképp se vegyél használtat hallgatás nélkül.
    <--/TAPASZTALATOK---------------------------------------------------------------------------------->

    Akkor így a végére még pár személyes aggódás:
    - a szoba hangszigetelésén gondolkodok, kifelé, tehát főleg a mély tud kiszaladni egykönnyen, ami zavarhatja a lakókat. Fölöttem egy metálarc bömbölő lakik, ő nem érdekel, az alattam lévőkről viszont semmit sem tudok, oldalfal szomszédom nincs. Van minimális befektetéssel előállítható basszuselvezető, hogy ne zengjen a lépcsőház (nem panel amúgy, hanem tégla, tehát annyira nem vészes, csak fel akarok készülni, ha problémás lenne, ill. azért feljebb tekerném, ha tudom, hogy vannak nyelőim). Egy basszuscsapda nekem most nem megfizethető, egyéb praktika van? Ilyesmik mind hangtüske vagy egyszerű nyelő szivacsok a falon, vagy ezek csak a visszaverődést gátolják, ergo a hang jobb lesz, de nem lesz kifelé elnyelve?
    - mennyire készüljek lelkileg, hogy a friss hangfal nagyon szarul fog elsőre, bejáratósan szólni? : )
    - a frontokhoz megvettem a 4mm2-es kábelt, remélem ez elég lesz.

    És a nagy szumma: köszönöm nektek, mert végül is minden meg lett fogadva szinte a tanácsaitok közül
    - nem vettem olcsó csilivilit
    - elmentem meghallgatni
    - használtan szereztem egy -egyelőre úgy tűnik- kifogástalan állapotban lévő erősítőt garival, jó áron
    - 2x annyit költöttem hangdobozokra, mint az erősítő
    - 10-15%-ot a dobozok árának kábelekre szántam
    - feljebb léptem egy szintet legalább, mint eredetileg terveztem
    Az, hogy happy end lesz e még azért majd megírom, meg persze előbb utóbb felbukkanok a mélyért.

    UI.: a fene bele, aki elvitte a Proson 8-t, 48-ért ajándék volt : )

    Üdv
    Tibi

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák