Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • VoidXs

    nagyúr

    válasz lenox #172075 üzenetére

    Teszteltem, és nem. Egy friss SB-2000 eredménye:

    Kioltási okokból az eredeti impulzus rövidebb, mint a 45 Hz alatti rész, de ez normális jelenség. Az viszont már nagyon nem, hogy a fázis megfordul HPF után. Ez annak a nyoma, hogy nagyon durván egy gyenge DSP-re alapszik a sub gyári lapossága. 80 Hz felett sem változott a helyzet, minimálisan jobb a kiindulásnál.

    Köszi a tippet, hogy ezt nézzem meg, sokmindent elárul az SVS-ek működéséről. A magasabb frekvenciákon látványosan hozzá sem nyúltak, ugyanannyira látszik rajta a zártságból fakadó időelnyúlás, mint a Paradigm-okon, csak a Paradigm tökéletesen tisztán oszcillált, míg ez kicsit fűrészfogas. Ez várható volt, hiszen az egy 5x drágább láda. Az derült ki a mérésekből, hogy a spektrumot tökéletesen kikalapálták (amit az Audioholics jóvoltából is tudunk), de ez azt eredményezte, hogy csak kis sávokban lesz látványosan tiszta és periodikus az impulzus.

    Tehát: hagyományos, fázistorzító EQ-t használnak, és az ebből fakadó torzítás okozza azt a masszát, amit hallani velük, egyébként meglepően előkelő zárt subok lennének. Éppen ezért ezen a ponton el kell ismernem egy tévedést: a mérések fényében az SVS nem túlárazott, és a kb. 10 ilyen meghallgatott és kalibrált rendszerből azt a következtetést is levonhatom, hogy nem PC-s környezetben a zárt hangképet kedvelők számára jó választás, ugyanis egy AVR-es kalibráció képtelen lenne azokat a hibákat javítani, amiket az SVS már a dobozban megoldott.

    Ez a modell tehát semmi több, mint egy kompromisszumokkal süketszobába tökéletesen kalibrált láda, viszont cserébe nagy árat fizet a vevő (a ládáén túl): durván pontatlan, de ez még mindig jobb, mint egy torz spektrum. Ezen túl természetesen lassú, mint minden más zárt láda, és a sebessége azok közt egyáltalán nem kiemelkedő. A korábban javasolt HECO-ban nincs ilyen gyári kalibráció, ezért olcsóbb és pontosabb, a lassúsága pedig javítható, ha többet vesz az ember, ami az árelőnyből bőven kijön.

    Tehát: az SVS-nek megvan a helye, ahová az ára indokolt, de nagyon nem mindenkinél. Nyillvánvaló, hogy a mérés- és EQ-ellenes fórumozók szeretik, hiszen nagyon erős EQ van ezeken a ládákon, és így olyan környezetben hallják annak egyértelmű előnyeit, ahol más nem igazán nyújtja ezt. Alapanyagi szinten az SB-2000 versenytársa a HECO Elementa sub lenne, így az SVS DSP-je lényegében egy 100k-s felár, ami a MiniDSP-k árait ismerve teljesen indokolható.

    Természetesen amint a rendszerbe alapos kalibráció kerül (PC, MiniDSP, stb.), ezek a subok semmit nem érnek, mert az ilyenkor számító tulajdonságokban (sebesség, terhelhetőség) sereghajtók, és a kalibráló szoftver picit meg is hülyül, ha másik kalibrációval ütközik. Az SVS tehát az abszolút plug-and-play mozik jó eleme, amennyiben a tulaj a lassú, zeneibb zárt hangot szereti, de ez és csak ez az indokolt használati esete. Olyan, mint az Apple cuccok: ha egyetlen, jól behatárolt feladatra kell, akkor nincs jobb döntés (az árat pedig az indokolja, hogy ilyen megoldást csak ők nyújtanak), de amint előkerülnek az egyéni esetek, már végük.

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

Új hozzászólás Aktív témák