- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobil flották
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S10e - esszenciális
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
-
Computex 2024: a jövőt vázolta fel az NVIDIA
ph A korábban bemutatott fejlesztések mellett a 2025-ös és 2026-os tervek kerültek elő.
-
The Thing játék jön a Nightdive csapatától?
gp Úgy tűnik, hogy végre kapunk egy remaster kiadást a több mint húsz éves játékból.
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Mobilarena
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
M3aN
senior tag
Sziasztok!
Most találtam rátok és kíváncsian olvasom a posztokat. Az összefoglalóban levő videóval ellentétben eddig 2/5. alsó magasságban kő nélkül sütöttem a pizzát 280 fokon pizza funkcióval (alsó sütés és légkeverés), de eddig így volt a legjobb. Otthoni 1-2 pizzához a kövön kívül érdemes valamit beszerezni? Kamado ezért panelba nem nagyon hozható össze.
-
M3aN
senior tag
Vidéki emberként honnan érdemes minőségi alapanyagot rendelni? Akár nagykereskedelmi egység is lehet aki szállít vidékre.
Olaszboltot ismerem, de azon kívül? -
M3aN
senior tag
Megnéztem az olasz videókat, mind a biga mind pedig a poolish videót, aztán gondoltam megkérdezlek az eltérésekről, mi volt a tapasztalatod az eredetivel.
Az olaszban ugye:
-Poolish összekeverése után 30 percet szobahőmérsékleten pihen
-Poolish 6-24 órát hűtőben
-Poolish és liszt összekeverése majd dagasztása után lefedve 15 percig pihen pulton
-Olajos kézzel a tésztát áthajtogatni amíg sima nem lesz és zárt gombóccá zárni
-Edényt megolajozni belülről, tészta bele, lefedni és 30 percet szobahőmérsékleten pihen
-Tésztából zárt gombócokat formázni, lefedve (lisztezve és fóliázva) 2 órát pihen szobahőmérsékletenNálad a változás, hogy a poolish azonnal megy hűtőbe, majd tészta dagasztása porciózása után 2 napra megy vissza.
Mint lelkes amatőr kérdezem, hogy így az előfermentált tészta megkeleszti a dagasztottat és lágyabb? -
M3aN
senior tag
Szerintem a válasz a hawaii pizza. Ízlés Erről kár is vitatkozni.
Egyébként írjátok hogy "kék Caputo". A Caputo megvan, a kéket is értem, de milyen van még?! Miért a színével különböztetjük meg?
Hétvégén voltam a Metro-ban, elvileg kellett volna legyen Caputo 25kg-os kiszerelésben de nem volt -
M3aN
senior tag
Igazipizza kő, 4/5 szinten 280 fokra állított felső grill és legalább fél órás előmelegítés után sem pirul a tészta alja.
A vas talán jobb lenne?
Hagyjam nyitva az ajtót hogy a termosztát ne kapcsolja le a szálat? -
M3aN
senior tag
Villanysütőben ti a követ/vasat melyik rácsra helyezitek, és milyen módban sütitek?
Amit én próbáltam és a tapasztalatok:
4/5. rács (tehát felülről a második) csak felső grill módban: a kő kihűlt sütés közben és az alja nem pirult meg
4/5 rács alsó-felső sütéssel: kő nem hűlt ki annyira, de több idő kell a pizzának, alja továbbra sem pirult meg, de alaposan megsültAmin gondolkodtam: 1/5 rács pizza módban (alsó sütés + légkeverés fűtőszálak [Gorenje sütő funkció, hogy nem csak légkever hanem a ventilátor mellett vannak fűtőszálak is). Ez szerintetek jobb lehet a tészta alja szempontjából?
-
M3aN
senior tag
Pizzavas.hu:
Kedves nézelődő!
07.15 és 07.25 között szabadságon leszünk. A beérkezett rendeléseket 07.26.-án tudjuk feladni. Kárpótlásul használd a 'Nyar5' kupont 5% kedvezményért! -
M3aN
senior tag
Sziasztok!
Téli kikapcsolódás gyanánt kiugrunk Veneto tartományba kicsit. Érdemes hozni haza valami pizzás dolgot, ami odakint jelentősen olcsóbb vagy elérhetőbb?
Némi lisztet, Caputo élesztőt és 1-2 csomag tésztát (ami nem Barilla) mindenképp hozok, de ezenkívül? -
M3aN
senior tag
Vidéki vagyok sajnos Legrosszabb esetben megoldjuk valahogy, mert Észak-Mo., úgyis jövök az M0-án visszafelé
Megnéztem közben néhány bolt kínálatát, és mit is mondjak...
Monini extraszűz 1l 4€
Barilla 00 1kg 0,5€
Barilla tészta 1kg 1€Csípős szaláminak nevét tudod esetleg?
Liszt és tészta vajon meddig áll el? Van itthon lisztből 15kg, Barilla tésztából meg kb. 8kg, de biztos veszek
[ Szerkesztve ]
-
M3aN
senior tag
Sziasztok!
Használ valaki hasonló egy aknás kemencét otthon?
[link] -
M3aN
senior tag
válasz IntelKiller7 #991 üzenetére
Olasz főnökömnek van hasonló, 1 kamrás sütője (igaz az 400°C felett is tud) és igen jókat sütöttünk benne legutóbb. Ne írjuk le az összes ilyen terméket szerintem, csak mert vannak silány minőségűek is a piacon.
Természetesen nápolyi pizzáról beszélek, nem a vastagtésztás borzalomról -
M3aN
senior tag
Ooni Karu-ja van valakinek?
Télen/rossz időben beltérben használnám gázzal, viszont ilyenkor a "kémény" leszerelhető? -
M3aN
senior tag
válasz julius75 #1059 üzenetére
Közben megnéztem, és a gázégő használatához le lehet (pontosabban: le kell!) dugózni a kéményt, így gyakorlatilag kapsz egy Kodát, egy eltérés az égőfej kialakítása.
Nyílt égéstér sok eszközben van, elég egy sima tűzhelyre, átfolyós vízmelegítőre, stb-re gondolni. Azért is voltam bátor ebben gondolkodni, mert fent a kolléga is írta, hogy beltérben használja. -
M3aN
senior tag
válasz julius75 #1072 üzenetére
Én az M3-nál lévő Metroba szoktam járni, volt már hogy nem volt, illetve ha volt is csak 1 zsákkal, szóval ki kell fogni.
Gödöllőn van egy bolt, én onnan vettem anno 25kg-os Caputo-t még. Ez: [link]
Nem rendeltem, személyesen hoztam el kérdés nélkül és volt.[ Szerkesztve ]
-
M3aN
senior tag
válasz julius75 #1074 üzenetére
Legutóbb én is 11e körül vettem. Hát na, ha ennyi akkor ennyi, nem olcsó egyébként tényleg.
Múltkor Metroban a Barilla-t nagyon kifogtam, az 5kg-os valami 1800Ft volt, azt hittem csak elírás. Emellett vettem saját márkás elvileg olasz 00-ás pizzalisztet is 5kg 1600Ft áron, ezt még nem próbáltam de kíváncsi leszek rá. Ezt próbálta amúgy valaki?BTW, most ránéztem a Metrora és Kelet-Pesten elérhetőnek írja a 25kg-os Caputo-t.
-
M3aN
senior tag
Akkor töröd össze, ha szanaszét gyúrod. Ha a "kinyújtod majd visszahúzod gombócra" mozdulattal csinálod végig, nem lesz baja. Bocsi, nem tudom érthetőbben megfogalmazni a mozdulatot.
Céges körökben pedig szoktam jókat mosolyogni, pedig sírni kéne ezen. Nem értem a mögötte lévő gondolkodást, hogy miért is jó keverni a nyelveket/szavakat.
[ Szerkesztve ]
-
M3aN
senior tag
Én ennél mindig ott vagyok bajba, hogy:
- Hűtőből frissen kivéve nem ideális a tészta hőmérséklete a nyújtáshoz, legalábbis nekem
- Hogyan veszed ki az edényből szépen?
- Lisztezni nem akarom nagyon az alját ha újra kéne gyúrni, és olajozni se, hogy a tésztát ne telítsem veleEgyébként én az eggyel magasabb - szintén Ikea-s - tárolóba szoktam eltenni a megmaradt bucikat másnapra, de akkor úgyis újra gombócozom.
-
M3aN
senior tag
Fatüzelésű sütő esetében van jelentőssége, hogy milyen fa megy bele? Tapasztalatok?
-
M3aN
senior tag
Megjött a héten az Ooni Karu 12 sütőm, de csak ma volt időm kibontani. Szomorúan láttam, hogy sérült, karcos az oldala több helyen, bár ez a használatot nem igazán befolyásolja. Azért jeleztem nekik így szombat dél előtt kicsivel az esetet, néhány fényképpel. Fél óra múlva jött a válasz és felajánlottak egy ajándékkártyát az eset miatt. [kép]
Ha a sütő fele olyan jó mint az ügyfélszolgálat, akkor sok baj nem lesz vele. Le a kalappal előttük. -
M3aN
senior tag
Nekem a 65% most sok volt valamiért, nem volt szép a gombóc, szétfolyt és nem is kelt meg annyira. Korábban ez Caputo-val szép volt, most Barilla lehet kevesebb vizet igényelne, majd kipróbálom.
Persze, leírom, cserébe tőled várom a direkt tészta receptjét.Poolish
300ml víz
300gr 00-ás liszt
5g szárított élesztő
5gr mézEredeti tészta (10 adag)
700ml víz
1250 gr 00-ás liszt
40gr sóCsökkentve (5 adag)
200ml víz
475gr 00-ás liszt
15g sóPoolish (5+60 perc)
1. Összetevőket edényben összekeverni
2. 60 percig szobahőmérsékleten lezárt edényben pihentetni
3. 24 órára hűtőbe helyezniTészta elkészítése (5+15+30+120 perc)
1. Edénybe vizet beleönteni
2. Vízre ráönteni a már megkelt poolish-t, majd összekeverni
3. Liszt felét hozzáönteni, összekeverni
4. Sót és liszt másik felét hozzáönteni, összekeverni
5. Pulton néhány percig dagasztani
6. Dagasztás után lefedve 15 percig pulton, szobahőmérsékleten pihenjen a tészta
7. Olajos (extraszűz olívaolaj) kézzel tésztát áthajtogatni amíg sima, kemény kérge nem lesz, majd egy labdába zárni
8. Enyhén olajozott edénybe helyezni, lefedni és 30 percig pihentetni szobahőmérsékleten
9. A tésztát szétválasztani és labdákat képezni belőle
10. Lisztezett edénybe helyezni, lezárni (pl. fóliázni) 2 órát szobahőmérsékleten pihentetni
11. Nyújtani úgy, hogy légbuborék csak a szélében legyen[ Szerkesztve ]
-
M3aN
senior tag
válasz IntelKiller7 #1182 üzenetére
Szerintem túl fog kelni. Én így csinálnám:
2. nap délután poolish bekever, kint hagyni szobahőn 2-3 órát majd hűtő.
3. nap 9-kor tészta begyúr, 15+30 perc pihi, buci és délben sütheted.Amikor hirtelen jut eszembe, hogy kellene kenyér, akkor 24 órás hűtős kelesztés helyett 3-4 órás 22°C szobahőn kelesztéssel ugyanazt érem el.
[ Szerkesztve ]
-
M3aN
senior tag
válasz IntelKiller7 #1192 üzenetére
Vito jó, de hidd el: úgyis magadnak kell kitapasztalni. Követem egy ideje, és érdekességként tényleg nézz meg tőle pár videót, észre fogod venni, hogy sosem csinálja ugyanúgy, sőt még a recept sem mindig ugyanaz. Öt videóban öt különböző módon csinálja.
Függ a liszttől is alapvetően és a hidratációtól természetesen.
Nálam pl. a Caputo és a Metro Chef ugyanúgy működik, de a Barilla 00 kevesebb vizet igényel, ugyanazon hidróval más a konzisztenciája és nehezebb vele dolgozni. -
M3aN
senior tag
Milyen élesztőt használtok pizzához?
Aki esetleg Caputo-t használ, honnan szerzi be?
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Eladó Radiomaster Ranger Micro 2.4GHZ ELRS Module
- XL vázas, újszerű Cannondale Kineto Men pedelec e-bike 170-190 cm/140 kg-ig (beszámítás)
- Eladó Nitro Venture TLS Snowboard Bakancs 46-os
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
- Kerékpár matrica a legjobb minőségben azonnal! PH tagoknak 30% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen