Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • envagyok

    veterán

    válasz doc #37163 üzenetére

    A valótlan hiányon a valós ok nélküli hiányt értem. Nem lenne hiány, ha senki nem vásárolná pánikszerűen a valós igénye többszörösét hirtelen.

    Ne haragudj, de nem vagy tisztában az olajipar működésével.
    Kb 50 éve úgy működik a kitermelés, hogy vissza van fogva.
    Gyakorlatilag csak az arab országok önmagukban az igények többszörösét ki tudnák elégíteni, kb 5-10Ft/liter önköltségi áron annyi olajat tudnak szivattyúzni, amennyit akarnak. Finomítva kijön kb 20-30Ft-ra literje.
    Most nekik ugye az a jó, ha kicsit mindig feljebb megy az olajár, az agyatlan emberek meg asszisztálnak ebben.
    Akiben lenne kis ész, az ilyenkor 480-600Ft-os áron történő több száz liter tankolása helyett biciklire vagy tömegközlekedésre ülne, így lecsökkenne a fogyasztás, és korrekcióra késztetné a termelőket, forgalmazókat.
    Sok mindenre igaz ez, pl. Ingatlanokra.
    Amíg a sok marha elhiszi, hogy 25 millát megér egy 50 éves, 10-20 év múlva széthulló panel, és kifizeti érte, mert nem baj ha 40 évre eladósodik, adfig hiába várunk reális árakat.
    Meg az is nagy probléma, hogy az emberek nem látnak a dolgok mögé. Mi hogyan készül, jogos-e az érte kért ár.
    Nyershús 1500ft, ugyanez szalámiként 6000ft
    Vagy amikor az ember bemegy egy autó márkakereskedésbe, és egy 5cmx5cm fröccsöntött alkatrész biszbaszért elkérnek 15-20000Ft-ot (jó esetben)
    Ha ilyenkor mindenki azt mondaná, hogy köszönöm nem kérem, és soha nem veszek ilyen márkájú autót, sőt mindenkinek elmesélem ezt, akkor pár év, évtized múlva helyükre kerülnének a dolgok.
    A telefonokról ne is beszéljünk. 500-600000-es készülékek, gyakorlatilag jó állapotú használt autót lehet venni egy pár évre tervezett mobil árán :F
    De ehhez öntudatos vásárlók/emberek kellenek.
    Sajnos kevés van belőlük.
    És amíg így marad, sajnos a cégek minden fillért ki tudnak húzni a zsebünkből.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák