Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dryman

    aktív tag

    válasz SyMbioTe #37015 üzenetére

    Szia!
    Amikor adod-veszed a lakóingatlant, akkor általában az eladót kötelezi a törvényi rendelkezés arra, hogy energetikai tanúsítvánnyal adja el a házat. Csináltatni kell egy energetikai szakvéleményt a kecóról, ami egy alapvetőlegesen jó dolog, mert tisztába kerülsz az ingatlan energetikai besorolásával. A nyilatkozat utolsó oldalán a "szagértő" javasol egy költséghatékony fejlesztést, melynek megtörténtével energetikai szempontból többlépcsős javulás is megcélozható. Példaként 15 éve épült társasházi lakás esetén a nyílászárok cseréjével valamint a meglévő hőszigetelés kibővítésével lehetne D minősítésből C+ minősítésbe kerülni.
    A "szagértés" akarom mondani kitalált kormányzati kötelezvény, megadva a jogosultságot néhány erre szakosodott mutyizós figurának hogy jól lehúzzon, mert más nem csinál!
    Van egy erre a feladatra összerakott szoftver, amibe beírkálja azon dolgokat amit gondol, mert kérdezni azt nem kérdez.....úgy mondom el neki utólag hogy akármennyire is furcsa, de a 15 éve épült ház már rendelkezik külső szigeteléssel.....igaz csak 5cm-es de van, és bizony jól működik, mert kedvezőek a fűtési költségeink....tégla a ház ellenben az alsó szint öntött beton falaival...valamint az utcasori garázsok födéme 10cm-es szigeteléssel van kialakítva hogy a lakásunk nappalija ne legyen olyan alsó hőhidas hideg verem :)
    Előkészítek mindenféle építési doksit hátha belenéz, de neki az nem kell, Ő mindent tud, és a legnagyobb probléma az, hogy a hidegperemes 15 éves műanyag teraszajtó üvegtáblái között fellelhető írás azt mutatja hogy Mátratherm 1,6k.
    Na ezeket a paraméterket a szoftverbe jól betáplálva kiesik egy tanúsítvány, amivel hát őszinte leszek, nem sok mindenre megy az ember, átadhatja a vásárlónak, aki vagy jól elhiszi ezt az egészet, vagy megkér egy másik szagértőt, hogy az is mérje fel az ingatlant.
    Itt kezdődik majd el az igazi lehúzásos folyamat :)
    Vigyázni kell, mert a szagértő jön, felmér, majd mivel ő már nem csak szagértő, okosan árukapcsolással már generál kivitelező is, aki egy pályázatíróval megerősítve az oldalán egészen a banki ügyintézőig elkísér, ahol a hiteled indítását segítik olyan módon, hogy ha lúd legyen kövér, ripropsz 25cm szigeteléses házikót, valamint napelemmel támogatott hőszivattyús fűtésrendszert álmodnak HELYETTED, azon energetikai korszerűsítéses pályázatba foglalva, melyet nem is biztos hogy pályázhatsz az adott régióban!
    Na itt tart ez a szélhámos banda, Te meg ülsz a fotelben narancsos szájízzel jól átßaszva!

    ŐŐŐ, és mi van akkor ha az új lakópark minden házán napelem van telepítve?
    Öröm és boldogság mert látszik hogy mennyire zölden gondolkodnak, addig amíg el is tudják használni a megtermelt energiát ott helyben saját maguk fogyasztása okán...közben meg kiderül hogy a hálózati fázisfeszültség maximálva van és senki sem tud 248V fölött betáplálni a hálózatba, pedig az a sok sok inverter egymás löködi feljebb és feljebb....majd kiderül hogy az egyetemes szerződés szerint nem sikerült megfelelő mennyiséget betáplálni a nyári napsütéses órákban ahhoz hogy a téli fogyasztásunkat balanszírozza....az ejonnál meg csak úgy gyűlnek és gyűlnek a panaszlevelek....pedig most nem is Ő a ludas! :N

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák