Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dryman

    aktív tag

    válasz zsigee #18496 üzenetére

    Jó ez a 12V mínusz 5V tápátalakítós ventiszabályzás, csak felhívnám a figyelmet arra hogy bizonyos jobb minőségű tápok pl Asus, vagy Gigabyte SuperB, vagy HyPro 520 el sem indulnak ha megcsinálod ezt a 7V-os kicsatolást!
    Vajon miért is?
    Azért mert ezen tápok védelme már a a 100-120 ma szivárgó áramra is kapcsol.....
    és amit itt világmegváltó okosságnak gondoltok az nem más mint egy 12V-os szekunder ág és az 5V-os szekunder ág közötti ventillátor tekercseken elfogyasztott 7V x átlagban 0,2A azaz 1,4W-nyi zárlati teljesítmény...ami nem is ennyi valójában, mert ez a teljesítmény két külön kapcsolóüzemű rész párhuzamos járatásával, azokon egyidőben megjelenő kimeneti feszültségből képezhető teljesítmény a nemkívánatos zárlati áramos összetevővel.....
    Bizonyos írások 5-6x nagyobb teljesítmény veszteséget feltételeznek ennek a "hibrid" megoldásnak a kapcsán....
    Nincs is ezzel gond ha amúgy is Codegen és társai tápokat használsz, mert ezeken hogy 30 vagy 35% veszteséggel jön létre az átalakítás...olyan mindegy! kicsit melegszik, jobban pörög a venti...ennyi.... :)
    Ha meg jobb a táp, akkor a védelme is jobb, nem is beszélve a teljesítmény átalakítás minőségéről, 80+ tápok.....
    Szerintem a 80+ tápok már nem is engedik hogy egy ilyen kommersz átalakítást megejts.
    Az egy dolog hogy a molexben megcseréled a sárgát a pirossal, azaz 12V helyett 5V-ról hajtod a ventit, meg az is egy dolog hogy 39ohm-51ohm közötti 2W terhelhetőségű ellenállásokat forrasztasz be a 12V útjába.....
    Nemhiába adja a CoolerMaster és a Zalman is az olcsóbb megoldás keretén belül az ellenállásos feszültségcsökkentéses toldó bizbaszt...itt is elvész a feszültségkülönbségből származó teljesítmény, csak nem terheli folyamatos zárlati árammal a táp szekunder részét...ennyi :)

Új hozzászólás Aktív témák