Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dave™

    nagyúr

    válasz dudika10 #9454 üzenetére

    Na akkor a kedvedért, részletesen:

    eredeti idézet:

    "Szerintem mindkettö karositja a hallast,teljesen mindegy,hogy melyiket veszi. A szörsejtek elfaradnak az allando ingertöl es egy idö utan vegleges a karosodas."

    válaszom:

    Az elsőt alapul véve a mindennapi hallás is árt, hiszen ingerli a szőrsejteket. Nyilván úgy kell érteni, hogy egy bizonyos hangerő esetén káros a folyamatos igénybevétel.

    a te reakciód:

    Ugyanakkor kíváncsi lennék, hogy az első miért közhely és miért csak egy adott hangerőre vonatkozik?

    a válaszom:

    Hogy miért csak egy bizonyos hangerőre? Mert ha 30-as a skála, és 5-ös hangerőn hallgatod, vagy 10-esen, vagy 15-ösön és így tovább akkor szerinted egyforma a hatása? Vagy már 5-ösön is rongálja a hallásod, amikor szinte nem is hallani? A fülhallgató nem csodaszer, lehet ártalmas is, de ennyi erővel a hangfal is lehet, meg egy autó vagy motor is.

    Kiegészítem, hogy megértsd: azért csak egy adott hangerőre és felette értelmezhető, mert egy bizonyos szintig egészen biztosan nem káros. Ugyanis ha suttogásnyira hangosítod fel, akkor alig fogod hallani, és pont olyan lesz, mintha suttognának a füledbe. Attól sem romlik ám a hallásod, még akkor sem, ha pár órán keresztül folyamatosan suttognak. A hangerő növekedésével rövidül a bevállalható időtartam, van egy szint, ami folyamatosan már káros, akár pár percen belül is. Azért nem mindegy milyen hangerővel hallgatod, mert ettől függ, hogy káros-e vagy sem. De nem minden fokozat káros. Remélem így érted.

    "De maga a fej/fülhallgató nem ártalmas, csak ha nagy hangerővel párosul, de nagy hangerővel minden ártalmas."

    Pont ezt írtad Te is és azt, hogy amit írtam az csak bizonyos hangerőre igaz. Paradox picit számomra.

    Azt nem te írtad, hanem csak hivatkoztál rá, és csak egy bizonyos (vagy azt meghaladó értelemszerűen) hangerőre igaz, ha nem hallgatod túl hangosan, akkor nem lesz igaz. Ennyire egyszerű. Bemásolom azt is, hogy mi nem lesz igaz, még mielőtt másra gondolsz: "Szerintem mindkettö karositja a hallast,teljesen mindegy,hogy melyiket veszi. A szörsejtek elfaradnak az allando ingertöl es egy idö utan vegleges a karosodas.". Itt az orvos bácsi azt mondta, hogy bármelyiket választja, káros. Ez ugyan igaz is lehet ugyanakkora zajterhelés mellett, de valójában faszság, mert ugyanakkora hangerőhöz egy in-ear jóval kisebb fokozatot feltételez, mivel kizárja a környezeti zajokat, így nem kell túlkiabálni a lejátszónak.

    A tácsos dolgot már nem tudom ilyen óvodás módon leírni, ha nem érted, szimplán mindig lemaradásban lesz, mert hiába a jobb füles, ha szar a forrás, és ha egy kategóriával alatta nézel egy 30 ezres fülhallgatónak, nem lesz olyan szignifikáns a különbség, hogy jobbnak hallja a touch + x-et, mint a sony + x-1-et. Néha ugyanazon a lejátszón sincs nagy különbség közel egy kategóriás füleseknél, és ha a forrásban jelentős eltérés tapasztalható, akkor a fülhallgatóval önmagában nem tud kompenzálni. Nyugodtan válaszolj rá, részemről game over, már megismertelek a másik topikban, nem strapálom magam feleslegesen.

    #9455: ok, csak furcsa volt, hogy az a viszonyítási alap. De utánaolvasva jobbnak írták egy fórumon (nem személyes tapasztalat, de az nincs, csak a HPM-70-el). Amúgy Sennheiserek nem jöhettek szóba?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák