Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nchelp

    tag

    válasz blasko92 #6549 üzenetére

    Pillanatnyilag nem találsz magyar földön olyant, aki erre beruházna. Az ütközésvédelemmel ellátott gépek aranyárban vannak többnyire, és az is csak annyit segít, hogy a gép nem károsodik, de ez sem a szerszámokra, sem a darabra nem igaz.

    Igen, valódi gépekre kéne költeni a pénzt, csak ezek a gépek nem vennének effektív a termelésben részt, azaz nem termelnék ki belátható időn belül az árukat, és az üzemeltetési költségük horribilis lenne. Mit jelent ez? Mivel a CNC-s szakmák "oktatása" ma jórészt magánkézben van, és vagy a tanuló, vagy az állam, de valaki mindenképp súlyos pénzeket tesz le érte a képzőnek, akinek első érdeke a profit, így már érthető és látható a jövő: a bevétel maximalizálása érdekében ilyen nem mostanában lesz. Ebben persze súlyos szempont az is, hogy a mai oktatók döntő többsége az általa képzett embereket nem merné ott hagyni a tanfolyam befejezése után egyedül a gépen dolgozni... Ez még itt német földön is így van sajnos...

    A privatizációnak nevezett szabad rablás miért éppen ezt a területet ne züllesztette volna szét?

    Emelni a gyakorlati órák számát... Eleve az hogy történhetett meg, hogy CNC-forgácsolónak nevezett "szakmát" oktatnak az ostoba állatok CNC-gépkezelő néven, holott maga az "esztergályos" és "marós" szakma külön simán kitölti a három normális évet? Lesüllyedtünk a román szakmunkások színvonalára, akik mindenhez, ergo semmihez nem értenek valójában. Ugyanitt van elcseszve mellesleg a technikus és mérnökképzés is. Még nem beszéltünk köszörülésről, szikraforgácsolásról.

    Többször leírtam már az évek során a példát: a maráson belül csak a fogaskerékgyártás egy olyan összetett terület, ami maga ki tudna tölteni egy teljes 3 éves kurzust.

    A képző rendszer felépítésben és üzemeltetésében is jól tetten érhető a mutyi, igen jó példa erre a Zrínyi esete. Aki tehette, időben elmenekült a süllyedő hajóról, és most magáncégnél kockásítja a seggét jó pénzért.

    Figyelem ez most nem reklám akar lenni: Amit a CNC-bankon elkezdtünk tagdíjas egyesületet, az többek közt ezt is szolgálta volna, hogy a TELJES ágazat egyesüljön egy tömbben országosan, mind munkáltatói mind munkavállalói/tanulói oldalról, kizárva ebből a kollaboráns szakszervezeteket. (nem levegőbe beszélek, egy időben én is voltam otthon tag a Vasasnál, tényleg kollaboránsok, a Liga még rosszabb) Az a tagdíj nem zsebpénz lett volna. Az egy képviseleti egység működtetésére lett volna szánva, információs adatbázissal, valamint kellően hathatós fellépési lehetőséggel a mostani teljesen szakbarbár ágazati felépítéssel szemben. Ahol a részt vevő felek már nem érdekellentétben, hanem érdekegységben találkoznak, nem csak képzés területén. Nos, főként ez fulladt a teljes érdektelenség és közöny mocsarába mindkét részről. Addig pedig megy a mutyi, és a szabad rablás tovább.

    [ Szerkesztve ]

    nchelp

Új hozzászólás Aktív témák