Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    Only lovers left alive (Halhatatlan szeretők)

    A 2000-es évek végén, 10-es évek elején nehéz volt este 10 után úgy végigkapcsolgatni a kereskedelmi tévéadókon, hogy ne ment volna valahol az Alkonyat vagy számos másolatainak egyike. Ezek a sorozatok kétségtelenül új és széles körű érdeklődést teremtettek a vámpírok, vérfarkasok és rokonaik iránt, de ezt olyan felszínes és hatásvadász módon tették, hogy a vámpírosdit inkább egy életre megutálni volt egyszerű a hatásukra. Ilyen közegben egy magára valamit is adó művészfilmes rendező bottal sem piszkálja meg a vámpírokat - Jim Jarmusch azonban vagy nem ad magára, vagy egyszerűen csak demonstrálni akarta, hogy ebben a témában nem csak egyszer használatos, eldobható thrilleket lehet szállítani, hanem akár egy kitűnő egész estés filmet is. És megszületett a 2013-as Only lovers left alive.

    Kezdjük a történettel, ami Jarmusch jó szokásához híven nemigen van, vagy ami van, az is inkább barátságos fityiszmutogatás a klisék irányába. Adam (Tom Hiddleston) és Eve (Tilda Swinton) több évszázados on/off kapcsolat után a XXI. század elején éppen újra együtt vannak, és próbálják együtt feldolgozni az elmúlt évtizedek folyamatos gyorsulását, egyre nehezebben követhető változását. Adam eleve hajlamos a befelé fordulásra (ha ember lenne, akár depressziósnak is nevezhetnénk), míg extrovertáltabb Eve valamivel könnyebben, de azért nem minden nehézség nélkül sétál keresztül az évtizedeken. Néhány klasszikus vámpíros klisé (kiforgatása) mellett a film főleg azt "dokumentálja", hogy milyen lehet vámpírnak lenne a jelenkorban, míg a történet szempontjából egyetlen jelentősebbnek tekinthető fordulat (Eve baljóslató testvérének felbukkanása) meglehetősen egyedi utat jár be a film világa és Jarmusch sajátos iróniája között.

    Mint Jarmusch jobban sikerült filmjei, ez is olyan képi világgal rendelkezik, ami lassan, de nagyon intenzíven beszippantja az arra fogékony nézőt - nem feltétlen könnyű (elsőre) belekezdeni, de aztán kb. lehetetlen letenni. A rendező mindig is igen gondosan válogatja a színészeit, ráadásul ez a film rendelkezik egy jelentős extrával ezen a téren: míg Tom Hiddleston alakítása csak szimplán kiváló, Tilda Swinton valami megdöbbentő átéléssel és hitelességgel jeleníti meg a többszáz éves, az emberi gondokat egyrészt felülről, másrészt nagyon is alulról szemlélő vámpírhölgyet. A mellékszereplő gárda pedig szinte észrevétlenül építgeti hőseink világát - leszámítva persze Eve testvérét, aki jelentősen... más, mint amire számítani lehetne.

    Jim Jarmusch régóta az egyik kedvenc rendezőm, nem minden filmje kiemelkedő, de legalábbis mindegyiket érdemes megnézni. A Halhatatlan szeretők nálam az egyik legjobb alkotása - mindenkinek ajánlom, aki hajlik egy ilyen audiovizuális utazásra, ami sokkal inkább gondolatokkal és érzésekkel operál, mint konkrét eseményekkel.

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Új hozzászólás Aktív témák