Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kolosanyi

    veterán

    válasz Bannani #9064 üzenetére

    Csak azt tudom mondani én is, amit a neten olvastam:

    "Elsőrendű fehérjék A fehérjék biológiai értékét esszenciális aminosav
    tartalmuk határozza meg. Az elsőrendű, (komplett)
    fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat a
    megfelelő mennyiségben, arányban tartalmazzák,
    ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek. Ebbe a
    csoportba az állati eredetű fehérjék tartoznak, mint a tojás, tej, hal, vagy a húsfélék. Másodrendű fehérjék A másodrendű (inkomplett) fehérjék egyes
    esszenciális aminosavakban hiányosak, ezért
    önmagukban elégtelen fehérjeforrások. Azonban a
    komplett, vagy egy másik inkomplett fehérjével
    kiegészítve teljes értékűvé tehetők. A másodrendű
    fehérjék csoportját zömében a növényi fehérjék alkotják. Fehérjeszükséglet Abszolút fehérjeminimum Az emberi szervezet megfelelő energiabevitel mellett
    fehérjementes étrendben is használ fel fehérjét. Ez az
    endogén fehérjeveszteség a vizeletben, székletben, a
    verejtékben, és más váladékokban (köröm, haj, hámló
    bőr) lévő nitrogén meghatározásával ki is mutatható.
    Pl: Egy 70 kg-os férfi endogén fehérje-vesztesége 24 g/nap. Ezt abszolút fehérjeminimumnak is nevezik. Élettani fehérjeminimum Az a legkisebb fehérjebevitel, amellyel a szervezet
    nitrogénegyensúlya éppen elérhető. Vagyis a bevitt
    fehérje nitrogéntartalma egyenlő a vizelettel,
    széklettel, verejtékkel, és egyéb módokon ürített
    nitrogén mennyiségével. Egy egészséges, 70 kg-os,
    fiatal férfi fehérjeminimuma 42 g/nap. Ajánlott fehérjebevitel Gyermekek fehérjeszükséglete A bevitt fehérjének fedeznie kell a növekedéshez szükséges mennyiséget,
    a növekedés viszont nem egyenletes, ezért a
    fehérjebevitelt úgy kell megállapítani, hogy
    mindenkor elegendő fehérje álljon rendelkezésre. Ez a
    mennyiség az életkor függvényében 32-75g/nap. Felnőttek fehérjeszükséglete Vegyes táplálkozás mellett figyelembe kell venni a fehérjék
    emészthetőségét, valamint az aminosav-összetételt
    jelző biológiai értékeket, a hazai táplálkozási
    szokásokat, a fehérjék kölcsönös kiegészítő
    (komplettáló) hatását. Így a testtömegre számított
    fehérjebevitel, 1 g/ttkg javasolt aktívan nem sportoló személyeknek. Sportolóknak ennél többre is
    szükségük lehet (1.5-2g/ttkg)."

    Wikipédia

Új hozzászólás Aktív témák