Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kidus

    őstag

    válasz meroly #7906 üzenetére

    En verziom szerint kicsit egyszerubben talan:
    Someone stole my hairbrush.
    It couldn't have been a boy, i can't imagine a boy being interested in a hairbrush.
    So it must have been a girl. Ohh, i know. It must be my sister who took it.

    Elso mondatban egyszeru mult, mert ez egy egyszeru multideju cselekves, elloptak valamit, nem bonyolitanam. Ha ugy mondod, hogy "my hairbrush has/had been stolen", az ugy rendben van, azt szokas ugy mondani ( talan mert nyilvan nem a kefe lopta el magat ).
    Utolso mondatban akar jelen idot is hasznalhatsz, mert adott pillanatban jottel ra, hogy a novered kell legyen az, es mondjuk elindulsz a szobajaba es rakerdezel akkor azonnal. Jelen ideju tortenes ami meg mindig tart, jelen allapotban o az elvivo ( de szarul hangzik ). De ugy is jo, ahogy te irtad, must have been my sister, kijelentve hogy o kellett legyen.
    Arra figyelj, ha nem tudod fiu vagy lany, akkor addig "it" vagy "they" helyzettol fuggoen, ilyet nem szoktak hasznalni, hogy "she must be a girl". Helyette "it must be a girl".

    Gonna az going to, szinten gonna be = going to be. Csak egy rovidites, amiert tenyleg nagyon haragudnanak vizsgan, ugyhogy csak beszelgetesnel van haszna, mert gyorsabb, egyszerubb, konnyebb, es annyira mas erzes kimondani, hogy mindenki imadja.
    Olyan ez mint az "aint", azzal is szeretnek jatszani. De hivatalos beszelgeteseknel biztosan nem fog elhangzani, max. haverokkal/laza ismerosi dumalgatas soran.

    Az a baj ezekkel itt fent mind, hogy elmagyarazni rohadt nehez, esetleg konyvek el tudjak, vagy nem, de joreszt gyakorlattal tudod csak megkulonboztetni, es ehhez ido kell. En is inkabb azt mondom, szabalyok legyenek meg, es alap kifejezesformak, aztan konnyen jon mar a varialas is. Filmek pont sokat dobnak ezen, ha mar az alapokkal jo vagy, kihallod, mikor miert mondanak dolgokat ugy, ahogy, vagy mennyiben mas a hangulata egy kijelentesnek, ha pottyet mashogy teszik ossze a mondatot. Sokszor a lenyeg kihangsulyozasa miatt is mas a szorend vagy igeido.
    En meg egyebkent sehol nem vagyok ahhoz, hogy elmagyarazzam, felet en is csak talalgatom, erzes szerint :)

    Assuming Control

Új hozzászólás Aktív témák