Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • -NoVa-

    addikt

    válasz didyman #137619 üzenetére

    Na, hosszan a legelejétől, amikor még mindenféle Klipsch portable bigyókkal bohóckodtam, de megelégeltem, hogy a kábelük félévente megtörik. Akkor egy Verge cikk után kiváncsian rápróbáltam a Zero Audio Carbo Tenore nagyon minimalista Japán fülesre, és de jól tettem, csodásan szólt a maga keretei között. Na ott nagyon kiestem az itthon kapható dolgokból, és azóta sem igazán néztem vissza egy-két extrém kivételtől eltekintve. Covid lockdown alatt unaloműzőként az audio témájú Discord csatornákat sokat követtem, ott felpörögtek az események. Végigpróbálgattam az alvégen, olcsó cuccokkal a technológiai fát, mi az armatúra, hibridek, milyen formát szeret a fülem, stb. Aztán chatcsoportokban bőven akadt gyártóhoz kapcsolódó kereskedő, marketinges,, vagy épp gyártó akiknek bejöttek a fotóim. Innen a hobbikeretösszegemet betartva kissé eldurvultak a hordozható hifi lehetőségeim.

    És akkor ezekhez szokott füllel még egy dolog bejött a képbe. Kellett valami minőségi, de külvilágot egyáltalán nem izoláló megoldás.

    Párat kipróbáltam, jók, jók, de nagyon más szemmel kellett nézni, mint az in-ear modelleket. Még a többszáz dolláros szinten is csak egész jók, inkább a kényelem és az egyszerű ki-be rakhatóság, egész napos háttérzene komfortja tette ezeket "naggyá".

    Aztán itt döntöttem úgy, hogy nem öntök bele még többet egy kicsit jobb szar hangért. Rendeltem sokféle drivert, damper szivacsot, házat, kábelt, és nekiálltam elemezni, mit hallok, mi tetszik, mi taszít, mire van igényem. Első körben óvatos iterációkban, aztán elborultabban, dremellel nekiesve a házaknak, meg 3D nyomtatott akusztikai szűrőket tervezve. Hamar rájöttem, hogy inkább a tervezett áramlással érdemes hangolni, mint folytásokkal elrontani a driverek képességeit. Kármán Tódor forog a sírjában, hogy inkább kísérletezéssel, mintsem számolgatással haladtam előre, de a végeredmény egy testes, vokált nagyon élethűen reprezentáló hang. (Az összes kínai emeli a női vokált és testetlenül vékonyan hagyja a férfi mélyebb hangját, fene a halláskárosodásukba. Állítólag a helyi stúdiótechnikájukból ered ez, az utóbbi két évtizedig elég pocsék színezett felvételek készültek, mert ennyire tellett a dübörgő gazdaságban.) Nálam hallható a subtartomány is, ami a legtöbb budból teljesen hiányzik, meg rendes, kiterjedt magas hangok is a helyükön vannak. Nem emelt, inkább kicsit sötét, hosszan hallgatható, de olyan komplex, hatalmas hang, amit nem megmosolyogni szokás pl egy Sennheiser HD600 után, hanem nagyjából 5 percig káromkodva megkérdezni, hogy ezt így hogy.
    Avagy pl egy idézet a fejestopicból róla: "Sokan dicsérték már itt, szóval csak annyit tennék hozzá, hogy receptre kéne felíratni mindenkinek.
    Parádés!"

    Innentől lavina. Itt a fórumban is felkapott lett, aztán USA-ban is rákaptak, többet adok el ott mint itt. Mondjuk ez így is mikroszkópikus mennyiség, mert a munka/család egyensúlyt illik fenntartani, ritkán van időm ezekkel szórakozni. Inkább niche audiofil csemege, mintsem komoly termék, de közben a tengerentúlon híre ment, hogy akusztikus zenére jobb, mint szinte bármi a kategóriában. Úgyhogy kiköveteltek tőlem legalább valami oldalt, hogy lehessen kontaktálni, meg nevet, hogy lehessen valamivel hivatkozni rá, stb. Abból lett a tradícionális retro kinézet miatt a OnceUponAudio.

    Innen már valamennyi szervezést, készletezést igényel, tartok pár darabot Washington DC-ben, párat szétborítva alkatrészekként itthon, és megtanultam oxigénmentes mikroközeget teremteni a stabilabb, erősebb forrasztási pontok / kevesebb utólagos garanciás nyűgöket elkerülendő (azaz egy csepp forrasztóolajban állva a kontaktfelület, nem oxidálódik a hőtől, és nem törik le olyan egyszerűen, előbb sérül a driver maga).

    Persze fejlődik az earbud szubkultúra, egy-egy hobbista rendszeresen felforgatja a nagy gyártók überdrága termékeit. Azaz ha most valamit tőlem, vagy RikuBuds-tól, vagy TGXEar-től rendelnek, az egy klasszikus Sennheiser MX985-nél lényegesen jobb lesz, max apró ízlésbeli eltérések vannak a hangolásban, meg aztán mostanában akadnak új, érdekes driverek megint.

    Részemről a pillekönnyű, kézzel fonott kábel, 600 Ohm-os driver, mart szantálfa váz irányába mozdulok most kicsit, ezt próbálom valahogy elérhető, emberi végösszegre leszorítani:


    Na hát így. A kiváncsiság konstruktivitással párosítva néha mellékhatásokkal jár. Mellette meg akadnak mindenféle egyedi egzotikus planar / elektrosztatikus izék az asztalomon, amik esténként koncerthangulatra tudják váltani a túltolt stressz okozta alvászavart.

    Mindeközben ráz a hideg, és fáj mindenem, úgyhogy ha nem voltam elég összeszedett (magyarul ritkán írok audioról ennyit), hát na. Persze ki kéne adni a gyártást valami csájnai OEM-nek, csinálni nemzethíszín draútos kiadást, rákapatni az állami elvakultakat, kitörni a szubkultúrából, reklámozni tonnaszám, divatba hozni, és venni belőle yachtot, vagy mittomén, egyelőre pár tucat jó arc (meg egy gyökér táskatolvaj Hollandiában) a világban nagyon elégedetten hallgat rajta zenét, jól van ez így.

Új hozzászólás Aktív témák