Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zhagyma

    őstag

    válasz hb000 #9507 üzenetére

    " ... Vagy tévednék? ..."

    CATV esetén EU-ban 108MHz-ről indul egy szabványos TV frekvenciasáv egészen 867 MHz-ig. A választható csatornaraszter sávszélessége 6-8MHz DVB-C esetén. Elvileg a QAM-256 modulációhoz 8 MHz járna a szabvány szerint védősávok miatt (ne zavarja a szomszéd csatornákat) de 7MHz-es sávban is elmegy. 2012.04.01-től az alsó DVB-C frekvenciák 7 MHz-s sávszélességre lesznek kiotszva.

    A 121 MHz / 121,5 MHz mint DVB-C frekvencia teljesen jó. Általában az alacsonyabb frekvencia jobb mert az átviteli rendszer kevésbé csillapítja (koax rész). Az optikai résznél meg mindegy a frekvencia. A TV / STB mindegyike ismeri ezt a frekvenciasávot / csatornarasztert úgyhogy a behangolása nem okozhat gondot.

    Az hogy a DIGI milyen minőségben (jelszinttel/torzítással) tolja át a DVB-C jelet optikán / koax-n az egy más kérdés.

    Az eléggé egyértelmű a "szubjektív képminőség" alapján hogy a DIGI "szedett/vedett" forrásból táplálkozik, ezért a multiplexálás sem lehet náluk egyszerű feladat. Szerintem erre utal a sok "akadás" (adatkimaradás a központban ami úgye nem az átviteli hálózat hibája). Arról sem vagyok meggyőződve, hogy például a TV2 digitális SD. Szerintem egyszerűen analógról digitalizálják. A TV2-n például látszik az analóg WSS kapcsolójel a bal felső félsorban mint szaggatott vonal. Ez a 23. sor ahol az analóg PAL jelben átviszik a WSS kapcsolójelet. A digitálisan átadott WSS kapcsolójel nincs benn a képben, attól elkülönülten viszik át. És még sorolhatnám ...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák